Щеплення від правця дітям, що це таке і коли її роблять?

617

Зміст:

  • Що таке правець і які симптоми
  • Планове щеплення від правця дітям
  • Екстрена щеплення від правця дітям
  • Побічні дії та наслідки після АКДП
  • Протипоказання
  • Сучасні вакцини
  • Потрібна щеплення від правця
  • Збудник правця широко розповсюджений у природних умовах, особливо в країнах з теплим кліматом. Сприятливим місцем для існування є грунт, засіяна спорами збудника. У бідних країнах, де рівень життя низький, є часті випадки смерті дітей і немовлят від правця. Одним з найефективніших методів боротьби з небезпечною інфекцією є введення вакцини дітям і дорослим.

    Що таке правець і які симптоми

     

    Правець — це гостра інфекційна хвороба, яка передається при попаданні збудника в тканини, позбавлені доступу кисню. У новонароджених дітей зараження відбувається через відкриту пупкову рану. Джерелом інфекції можуть бути як травоїдні тварини, які виділяють мікро-спори в грунт, так і людина, для якого мікроб є нормальним мешканцем кишечника.

    Збудником є правцева паличка — клостридія. Вона володіє високою стійкістю до дії чинників навколишнього середовища. При кип’ятінні палички і мікро-спори гинуть через 8 хвилин, швидко руйнуються під впливом кисню. У висушеному вигляді суперечки здатні зберігати життєздатність до 10 років. Паличка утворює екзотоксин, який має високу пошкоджує здатністю.

    При попаданні в організм людини або тварини збудник правця розмножується в місці впровадження, виділяючи токсин, який володіє вираженим нейротропними властивостями, порушуючи передачу сигналу в нервових синапсах.

    Клінічна картина при правці наступна:

    • Інкубаційний період триває близько двох тижнів. Якщо первинний осередок розташовується ближче до центральної нервової системи, тоді симптоми розвиваються набагато швидше. Іноді спостерігаються продромальні явища у вигляді дратівливості, нездужання, безсоння, болі в горлі.
    • Початковими ознаками є хворобливі відчуття в області рани, сильне печіння і поколювання.
    • Характерним симптомом періоду розпалу стають судоми жувальної і мімічної мускулатури, при цьому з’являється спазмом м’язів обличчя, після чого вражаються м’язи потилиці, шиї, спини. З-за виражених тонічних судом тіло хворого вигинається у вигляді дуги. Спазми поширюються по всьому тілу, вражаючи діафрагму і грудну мускулатуру, що проявляється утрудненням дихання, аж до асфіксії і смерті.

    Єдиним методом профілактики правця в даний час є вакцинація.

    Планове щеплення від правця дітям

     

    Існує календар щеплень, якому слідують педіатри, оцінюючи загальний стан дитини для проведення планової вакцинації.

    Коли роблять дану процедуру дітей в перший рік життя, цікавить кожну маму. Хвилює і питання про те, скільки разів це необхідно за календарем щеплень. Це комплексна вакцина, у складі якої містяться антигени кашлюку, дифтерії та правця. Вперше її вводять дитині в 3 місяці. Для того щоб організм дитини виробив потрібну кількість імунних клітин до даної інфекції, потрібно триразове введення препарату: через півтора місяця після кожної попередньої дози.

    Також необхідна ревакцинація, яка проводиться для підтримання або відновлення імунітету до хвороби. У півтора року, 6 і 16 років здійснюється повторне введення антигенів. Далі імунізацію проводять кожні 10 років, незалежно від віку.

    Перше щеплення від правця дітям проводиться в 3 місяці, наступна — через 1,5 місяця, а останню роблять на півроку

    Екстрена щеплення від правця дітям

     

    Найбільш частою причиною екстреної імунізації дітей є укус собаки. Незалежно від того, домашнє або вуличне тварина проявила агресію, дитині вводиться провостолбнячная сироватка для профілактики ускладнень.

    При запланованому оперативному втручанні важливим критерієм є наявність усіх вакцин за календарем щеплень. Якщо дані про щеплення втрачені, необхідно повторно ввести правцевий анатоксин.

    Екстрена вакцинація також потрібно при пораненнях, відмороженні і великих опіках.

    Побічні дії та наслідки після АКДП

     

    Організм дитини в перший рік життя відчуває стрес через адаптації до навколишнього середовища, у зв’язку з цим реакція на ін’єкцію може бути різною:

    • На місці введення вакцини можливо побічна дія у вигляді невеликого почервоніння і припухлості.
    • Підвищення температури тіла до 37,5 градусів, плаксивість, нездужання, поганий сон можуть проявлятися протягом перших трьох діб після щеплення. Цей стан не вимагає звернення до лікаря, симптоми проходять настає самостійно без медикаментозного лікування.
    • Раптова і виражена реакція організму, яка потребує госпіталізації, характеризується різким погіршенням загального стану, відмовою від харчування. Температура тіла піднімається до 39,0 градусів, не піддається дії жарознижувальних препаратів.

    Після щеплення від правця може виникнути ряд ускладнень, найчастіше пов’язаних з порушенням техніки вакцинації або особливими реакціями організму:

    • Інфікування в місці ін’єкції — проявляється ущільненням, почервонінням шкірних покривів. При пальпації цій області місце уколу болить, шкіра гаряча на дотик.
    • Алергія характеризується дрібнокрапковими зудять висипом по всьому тілу, які турбують дитину. Шкіра стає набрякла і червона, це спостерігається через пару годин після ведення щеплення. Важким ускладненням є набряк Квінке та анафілактичний шок, який розвивається через 15-30 хвилин, потребує екстреної медичної допомоги, так як може привести до летального результату.
    • Невротичні реакції проявляються одноразовим підвищенням температури тіла, неспокоєм дитини, тривалим плачем, зниженням артеріального тиску, підвищеною пітливістю.
    • Судомний синдром виникає рідко, але входить в перелік наслідків після щеплення.

    побочные действия

    Побічні дії АДКС неможливо передбачити, так як реакція малюка може бути різною

    Протипоказання

     

    Існують протипоказання, коли краще відкласти планову вакцинацію або зовсім не можна робити щеплення від правця. До них відносять такі стани:

    • Індивідуальна непереносимість одного з компонентів.
    • Виражена реакція на раніше вводиться вакцину.
    • Прогресуюча патологія нервової системи.
    • Наявність судомних нападів в анамнезі.
    • Період вагітності і годування груддю.

    Часові обмеження стосуються гострих інфекційних захворювань і загострення хронічної патології. У цьому випадку вакцинуватися можна через 1-2 тижні після одужання або під час ремісії.

    Сучасні вакцини

     

    В даний час для планової вакцинації застосовують багатокомпонентні вакцини, які у своєму складі мають антигени декількох збудників — поліомієліту, кашлюку, правця та дифтериии. У п’яти — або шестикомпонентных препаратах відповідно присутні ще частинки вірусу гепатиту В та гемофільної палички.

    Існує кілька типів імунних препаратів, що дозволяють провести активну імунізацію проти правцю:

    • АКДП – трикомпонентна стандартна вакцина.
    • АС – однокомпонентний правцевий анатоксин, який використовують для екстреної вакцинації.
    • АДП-М – в своєму складі має меншу кількість антигенів правця і дифтерії.

    Сучасним аналогом якісної вітчизняної вакцини АКДП є «Інфанрікс». Як і інший препарат іноземного виробництва під назвою «Пентаксим», вона є п’ятикомпонентної, містить в складі анатоксини правця, кокшлюша і дифтерії, антигени поліомієліту та гемофільної інфекції.

    Потрібна щеплення від правця

     

    Екзотоксин, який виділяє збудник правця, займає одне з перших місць по токсичності. Для того щоб знизити рівень летальності від інфекції, Всесвітня Організація охорони Здоров’я рекомендує прищеплювати дітей за календарем щеплень і ревакцинироваться в більш дорослому віці.

    Правець називають хворобою «босих ніг». Діти мають високий ризик зараження правцем, так як ушкодження шкіри кінцівок у них виникає дуже часто. Саме тому не варто ігнорувати проведення щеплення від правця дітям.

    Читайте також: варто робити щеплення від туляремії дітям