Як правильно навчити дитину перевертатися

2827

Зміст:

  • Оптимальний вік для навчання
  • Як правильно навчати переворотам
  • Підготовчі вправи
  • Як навчити дитину перевертатися
  • До 3 місяців відзначається стрімкий стрибок в розвитку немовляти. Він освоює нові навички та вміння, поліпшується рухова активність, дитина може утримувати голову. У цей період виникає питання, як навчити дитину перевертатися.

    Оптимальний вік для навчання

    Розвиток кожної дитини індивідуально, тому не потрібно порівнювати власного з іншими. Діти вчаться перевертатися в період з 2 до 6 місяців. Про можливості навчання варто судити по загальному фізичному розвитку малюка.

    Масаж спини і кінцівок сприяє тому, щоб навчити дитину перевертатися

    Якщо в 2 місяці малюк вже сам тримає голівку, то можна повчити його перевертатися на бік, але зрозуміло, що повноцінні перевороти для нього ще складні. Починати навчання краще з 3-х місячного віку. М’язовий апарат дитини достатньо розвинений, щоб перевернутися на живіт, тому зусилля будуть мінімальними. Але якщо 3-х місячне немовля ще погано утримує голівку, а його координація рухів повністю не налагоджена, варто відкласти заняття і звернутися до невролога.

    У віці 5-6 місяців дитині і зовсім під силу більш складні рухи, наприклад, зробити переворот на спину. Почавши навчання, не потрібно квапити дитини. Результат буде, але не відразу.

    Як правильно навчати переворотам

    Перед початком заняття варто забезпечити відповідні умови. Малюк повинен лежати на твердій горизонтальній поверхні. Краще, якщо це буде стіл або ліжко з жорстким матрацом. Дитина повинна бути в гарному настрої. Бажано поєднувати заняття з масажем і гімнастикою. Відразу після годування займатися не можна, краще почекати мінімум 30 хв.

    Навчання складається з 3 етапів, які потрібно проходити по черзі. Тільки так можна досягти результатів.

    Етапи навчання:

  • Переворот на бік. Поряд з малюком покласти яскраву іграшку, до якої він буде тягнутися.
  • Переворот на живіт. Коли дитина лежить на боці, можна пересунути іграшку вгору за голову. Він потягнеться до неї і перевернеться.
  • Переворот з живота. Здійснюється з допомогою іграшки. Потрібно показати її перед обличчям немовляти, а потім підняти вгору над головою. Малюк спробує простежити за нею й перевернеться на спину.
  • Повторивши вправу кілька разів, малюк натренується і зможе перевертатися самостійного, без додаткового стимулу.

    Підготовчі вправи

    Перед тим, як приступати до навчання, важливо підготувати м’язовий апарат дитини до навантажень.

    На живот

    Якщо дитина у 6 місяців не перевертається на живіт, потрібна консультація лікаря

    Слід виконати кілька простих вправ:

    • дати в руки немовля свої великі пальці. Коли малюк міцно за них схопиться, розвести руки в сторони, а потім звести їх над грудною кліткою крихти. Після цього спробувати підтягнути немовля до себе, піднявши плечі від поверхні;
    • зробити вправу «велосипед»;
    • розвести ніжки в тазостегновому суглобі в сторони.

    Заключним етапом буде викладання на животик. Тримісячне немовля може утримувати голівку в такому положенні до 5 хв.

    Як навчити дитину перевертатися

    Можна почати з використання іграшки. Але вона виступає тільки в ролі стимулу. Дитині треба показати, як перевертатися. Щоб він зміг сам лягти на живіт, варто виконувати наступні вправи:

    • Покласти в стороні від немовляти іграшку. Коли дитина потягнеться до неї, щоб взяти в руки, підштовхнути його, щоб він перекинувся.
    • Одну ногу зігнути в колінному суглобі, відвести в сторону, щоб коліно стосувалося поверхні. За інерцією малюк приведе другу кінцівку до першої, трохи підніме попу. Потім, узявши немовля за ручки, можна допомогти йому здійснити повний переворот.
    • Покласти дитину на бік, вище голови покласти іграшку. Потім підставити одну долоню під стопи, другий підтримувати спинку. Малюк сам спробує перевернутися.
    • Якщо малюк намагається лягти на живіт, то потрібно взяти його за ручки, а одну долоню підставити під стопи. При наявності опори дитині буде легше здійснити задумане.
    • Підтримуючи дитину за праве плече, підняти таз в бік перевороту вліво.

    Під час занять важливо, щоб малюк був зацікавлений і сам бажав освоїти новий навик. Але якщо його м’язовий апарат слабо розвинений, то при всьому бажанні дитині буде важко, треба її зміцнювати.

    Перевернутися на спину для немовляти – ще більш складна задача. До навчання варто приступати тільки після освоєння перевороту на живіт. Для розвитку нового навику знову потрібно яскрава іграшка. Нею потрібно поводити перед обличчям малюка, а потім перемістити в бік і вгору. Дитина потягнеться за нею і перевернеться.

    При різкому переворот потрібно слідкувати, щоб немовля не вдарився головою.

    У перші рази варто допомогти дитині. Одну ніжку зігнути і відвести за іншу. Малюк при цьому привстанет на ручки і перевернеться. Якщо у нього не буде виходити, треба трохи підтримати за плече.

    Вправи потрібно повторювати по кілька разів, обов’язково робити перевороти в обидві сторони, щоб м’язовий апарат розвивався рівномірно.

    Також рекомендуємо почитати: родима пляма у новонародженого