Як правильно чистити зуби дітям

766

Зміст:

  • Коли починати чистити зубки?
  • З якого віку можна використовувати зубну пасту?
  • Як правильно чистити зуби дітям?
  • Можна використовувати електричну щітку для малюків?
  • Гігієна порожнини рота необхідна навіть новонародженим. А коли з’являються зубки, малюка слід привчати до чищення щіточкою, щоб він не страждав від стоматологічних хвороб. Для правильного навчання процедурі батьки повинні розуміти, як правильно чистити зуби дітям, враховуючи тонкість «молочної» емалі, низьке розташування коронок і значну дистанцію між ними.Як правильно чистити зуби дітям, завжди підкаже стоматолог

    Коли починати чистити зубки?

    Використання ручної дитячої щіточки показано після того, як виріс перший зубик. Однак доглядати за ротовою порожниною починають, коли малюк з’явився на світ.

    Після виписки з пологового будинку незалежно від того, годуєте ви грудьми або штучною сумішшю, потрібно протирати ясна малюка щільним марлевим тампоном, заповненим водою або настоєм лікарських трав:

    • ромашки;
    • звіробою;
    • календули.

    Не рекомендовано застосовувати такі засоби більше трьох разів на тиждень, оскільки занадто часте їх використання здатне викликати алергію.

    Перші чищення спеціальною щіткою для малят проводяться в рік або навіть раніше – коли зубки повністю здадуться з десни. Спочатку робіть процедури без пасти, з обережністю виконуючи обробку не тільки зубів, але і ясен. Ще краще скористатися силіконової накладкою, яка надівається на батьківський палець. Вона не тільки чистить, але і масажує ясна, що полегшує болісні відчуття від прорізування.

    Як чистити зубки маленьким дітям:

  • Рухайтеся від коренів до вершин.
  • Палець з насадкою з силікону розташовуйте в ротовій порожнині під кутом в 45 градусів до десні.
  • При обробленні верхніх площин силіконовий наконечник тримайте горизонтально і, рухаючись поступально вздовж зуба, проводьте очищення.
  • Зсередини емаль чистіть короткими рухами.
  • Бічні стінки очищайте, рухаючись колами.
  • Для кожного зуба відбувається приблизно 10-15 рухів. При виконанні маніпуляцій очищається не тільки емалевий шар, але і язик, ясна та щічки зсередини. Проводити процедуру можна за допомогою особливих стоматологічних або дентальних серветок, які продаються у фармацевтичних торгових точках.

    Дії в ході очищення повинні бути обережними, оскільки десна поблизу режущегося зуба збуджена і болить. Маленькі діти реагують на гігієнічну процедуру не дуже добре, нервують і вередують. Але зовсім не робити її не можна: коли ріжуться зубки, знижується місцевий імунітет, що веде до збільшення небезпеки зараження кариозными збудниками.

    З якого віку можна використовувати зубну пасту?

    Велика частина пастоподібних засобів застосовується для дітей старше дворічного віку, але є й склади, не містять фтор, які підійдуть для малюків молодше рочки. Вони абсолютно безпечні, їх можна ковтати.

    маленьким детямСамим маленьким дітям чистять порожнину рота без паст, з допомогою вологого тампона, а потім — силіконового наконечника

    Якою пастою варто очищати зубки вашого малюка, порадить дитячий стоматолог. Крім того, на упаковці будь-якого засобу вказано вік, з якого вона застосовується.

    Якщо ви ризикнули випробувати пасту на дитину, простежте за реакцією. При перших ознаках висипань або кашлю припиняйте користуватися засобом і відвідайте педіатра.

    Як правильно чистити зуби дітям?

    Молочні та постійні зуби треба чистити двічі на добу – в ранковий і вечірній час. Це необхідна профілактика карієсу, інакше мікроорганізми почнуть розвиватися у сприятливому середовищі з кислот, цукрів і крихітних залишків їжі.

    Процедура чищення проходить так:

  • На попередньо зволожену щітку нанесіть невелику кількість пасти.
  • Інструмент під кутом 90 градусів піднесіть до коронкам.
  • Очистіть зубну поверхню від коренів до вершин, як би вимітаючи бруд.
  • Зсередини зуби чистіть короткими рухами, розташовуючи інструмент під кутом в 45 градусів.
  • Ріжучу і жувальну поверхні обробляйте в самому кінці.
  • Після завершення чистки прополощіть рот водою.
  • Скільки хвилин триває процедура, зазвичай не вимірюють. Але в середньому вистачає 120-180 секунд.

    Привчати малюка до самостійного чищення зубів можна приблизно з трьох років. Використовується звичайна щітка з м’яким ворсом. Її поверхня повинна перекривати лише пару зубних коронок, інакше очищення буде неефективним. Щоб малюку було цікаво діяти самостійно, можна запропонувати йому «почистити зуби» іграшок або проводити гігієнічні процедури разом з дорослими.

    в годУ рік дитині вже потрібна повноцінна чистка зубів

    Дитяча щітка підлягає заміні раз в 3-4 місяці. Якщо виріб стало шорсткою по краях раніше терміну, треба купити нове, тому що між щетинками ймовірно появу і розмноження хвороботворних мікроорганізмів.

    Що стосується рідин для полоскання порожнини рота, не рекомендовано використання подібних засобів до шести років з-за великого ризику проковтування ополіскувача малюком.

    Можна використовувати електричну щітку для малюків?

    Електроінструмент дозволено застосовувати для малюків приблизно з трирічного віку, але чистити дитячі зубки повинні батьки. До семи років самостійне застосування електрощітки заборонено. Це пояснюється особливостями дитячої емалі, тонкою і вразливою. Обертові і пульсуючі рухи щіткової головки здатні пошкодити емалевий шар, а в мікротріщинах стануть розвиватися патогенні бактерії. Навіть семирічні діти повинні навчатись користуватися електричною щіткою під наглядом дорослих.

    Виробники пропонують різні типи щіточок для дітей:

  • Класична. Модель являє собою корпус з моторчиком і круглою головкою з ворсинками. Обертання насадки відбувається з певною швидкістю, вона видаляє з зубної поверхні залишки їжі і бактеріальний наліт.
  • Звукова. Вона не просто «обертається», а здійснює коливання, що дозволяє прибрати набагато більше патогенних мікроорганізмів з поверхні.
  • Ультразвукова. Вважається найефективнішою. Принцип роботи грунтується на здатності ультразвукових хвиль руйнувати плівку, яку створюють бактерії, набагато результативніше, ніж механічний вплив.
  • На електроінструментах також вказують вік користувача. Для малюків від трьох до шести років підходять вироби з м’якою і ніжною щетинкою.

    Молодші школярі ще не можуть самі регулювати силу натиску. Для них більше підійдуть щітки з гнучкою шийкою. При їх використанні тиск насадки на зуби не буде сильніше, ніж слід.

    Очищати поверхню зубів електрощіткою простіше, ніж звичайним приладом. Техніка така:

  • Умовно поділіть рот на чотири чверті – верхню і нижню праворуч і ліворуч.
  • Прикладіть зволожену щітку з краплею зубної пасти до верхньої частини на рівні ясен під кутом 45 градусів.
  • Здійснюйте кругові рухи, намагаючись захопити кілька зубів за один раз.
  • Все чищення виконає сама щітка. Обробляйте кожна ділянка півхвилини. Очищення проводиться не тільки зовні, але і всередині, між зубами, на жувальних поверхнях. Тиск на щітку не повинно бути сильним, інакше це може призвести до травмування ясен і емалі. Наприкінці заходу обережно почистіть мову і сполосніть рот водою. Вимийте інструмент і поставте на заряд щетиною вгору для висихання.

    Повноцінно доглядати за ротовою порожниною необхідно починати з дитинства. Це дозволить сформувати правильний прикус і запобігати стоматологічні хвороби.

    Читайте також: процедура герметизації зубів у дітей