Як прибрати живіт після пологів

993

Зміст:

  • Чому після пологів живіт обвисає
  • Що робити з животом: основні принципи
  • Бандаж
  • Харчування
  • Спорт
  • Шкіра
  • Молоді матері стикаються з тим, що їх фігура втратила колишній підтягнутий вигляд. За порадою, як прибрати живіт після пологів, слід звертатися до гінеколога і дієтолога. Фахівці допоможуть змінити спосіб життя так, щоб повернутися до прекрасній формі без втрат для здоров’я, але зі стійким результатом.

    Чому після пологів живіт обвисає

    Вагітність супроводжується складною гормональною перебудовою, і одне з її наслідків – набір ваги. Надбавка зайвих кілограм відбувається навіть у тих жінок, які завжди стежили за фігурою і під час виношування не допускали надмірностей у їжі. Це вплив прогестерону – основного гормону, що відповідає за нормальний перебіг вагітності. Він викликає відкладення жиру на стегнах, сідницях, а коли його виділяється багато (як під час вагітності) – і на животі.

    Щоб прибрати обвислий живіт, буде потрібно час

    Функція жиру – захист матки від механічних впливів і створення «запасу поживних речовин на випадок голоду. Все це не дуже актуально в сучасних умовах, але механізми, передбачені природою, продовжують діяти.

    До дев’ятого місяця живіт досягає максимальних розмірів – він збільшений з-за малюка і відкладень жиру, які на пізніх термінах накопичуються менш інтенсивно. Після народження дитини матері залишається «у спадок» обвислий живіт з усіма які накопичилися в ньому жировими відкладеннями.

    Шкіра на животі також зазнає серйозні зміни – всю вагітність їй доводиться розтягуватися, встигаючи за зростаючою маткою і жировою тканиною. Активне ділення клітин шкіри і розростання сполучнотканинної основи супроводжується пошкодженням волокон сполучної тканини, які формують стрії на животі і стегнах, характерні для вагітних. Після пологів шкіра зберігає колишній обсяг, але втрачає пружність (тургор), із-за чого виглядає в’ялою, провисання і негарною.

    Після пологів відбувається різке зниження рівня прогестерону.

    Оскільки цей гормон має анксіолітичну дію і підвищує настрій, у молодих матерів часто виникає емоційна нестабільність, тривожність, післяпологова депресія.

    Повторна гормональна перебудова після пологів ще більше дестабілізує гормональний фон, з-за чого в’ялий живіт може зберігатися тривалий час. Метаболізм жінки все ще приходить в норму в період лактації, а часу на те, щоб зайнятися собою, у жінки може не бути. До того ж, молоді матері часто обмежені в грошах, з-за чого не можуть дотримуватися принципів здорового харчування.

    в домашних условияхСхуднути можна в домашніх умовах

    Що робити з животом: основні принципи

    Слід відразу змиритися з тим, що швидко прибрати живіт не вийде – жир витрачається повільно, а надто швидке схуднення не дасть стійких результатів і погано позначиться на шкірі. Щоб гарантовано повернутися до хорошій формі, потрібен цілий комплекс заходів, які стосуються режиму праці і відпочинку, прийому їжі, фізичних вправ. Нормальний темп зниження ваги – 0,5–1 кг в тиждень.

    Основне правило – зниження ваги має відбуватися в спокійній обстановці. Це слід врахувати не тільки самої жінки, але і її оточенню. Підтримка сім’ї замість докорів у тому, що до вагітності вона виглядала краще, допоможе подолати всі негативні наслідки пологів.

    Жінці корисно гуляти на свіжому повітрі, приймати ванни, проводити заспокійливі косметичні процедури.

    Боротися з животом можна в домашніх умовах – для цього не обов’язково лягати в стаціонар або витрачати багато грошей на консультації. Досить скласти раціональний план харчування та фізичного навантаження (в якому враховувати лактацію і домашні справи), звертати увагу на своє самопочуття: показник правильно підібраної програми схуднення – гарне самопочуття.

    Бандаж

    Бандажный пояс рекомендують носити більшості жінок після пологів. Він не усуває проблему повністю, але підтримує живіт і знімає зайве навантаження з м’язів. Постійне носіння бандажа «привчає» м’язи до правильного положення і сприяє відновленню форми. У післяопераційному періоді після кесаревого розтину бандаж допомагає швидкому відновленню м’язів.

    Харчування

    Відома всім, хто стежить за фігурою, аксіома – щоб схуднути, потрібно їсти менше, ніж витрачається енергії. Щоб скласти правильне меню, яке допоможе усунути живіт, сідниці і боки, потрібно почати з підрахунку витрачених калорій. Витрати складаються з наступних частин:

    • основний метаболізм (розраховується за формулою);
    • витрати на розумову активність (розраховуються приблизно, вимагають в основному вуглеводів);
    • витрати на фізичну активність (розраховуються точно);
    • витрати на лактацію.

    Материнське молоко – єдине повноцінне харчування для малюків, і воно повинно містити всі корисні речовини і мікроелементи. Щоб це було дійсно так, дієту потрібно складати разом з фахівцем, тоді мама буде виглядати красиво не в шкоду своїй дитині.

    Сума, яка виходить, якщо скласти всі чотири пункти – це і є витрати організму за добу. Отже, добовий раціон повинен бути нижче за калорійністю. Допустимий калорійний дефіцит при грудному вигодовуванні – не більше 300 ккал, після завершення лактації – не більше 500 ккал.

    и бокаСідниці, живіт і боки після пологів

    Пропорції поживних речовин залишаються тими ж, що і у здорової людини, з невеликим обмеженням жирів і збільшенням частки білків. Цим дієта годуючої матері відрізняється від раціону бажаючих схуднути – молоко повинно бути повноцінним. Обов’язковий прийом вітамінів для годуючих матерів. В раціоні слід збільшити частку нежирного м’яса і риби, рослинних олій і фруктів, молочних продуктів. Протипоказані фрукти, викликають сильну алергію.

    Спорт

    Вправи допомагають підтримувати здоровий тонус м’язів, а також підвищують витрату енергії, яку організм буде брати з накопичених жирів. Підвищення фізичної активності має враховуватися при складанні меню – калорійний дефіцит повинен залишитися в межах допустимого.

    Основна особливість післяпологового періоду – жінка не може виконувати тривалі і важкі комплекси. Якщо до вагітності вона стежила за своєю формою, то зможе відновитися за короткий термін, якщо ж немає, то часу буде потрібно набагато більше.

    Приступити до занять можна тільки тоді, коли дозволить самопочуття і здоров’я.

    Відгуки на батьківських форумах говорять про те, що для більшості жінок ефективні прості комплекси, що включають ходьбу або біг на місці, присідання, розтяжку. При хорошому самопочутті можна виконувати в положенні лежачи, піднімання ніг, «човник» та вправи для преса. Найбільш ефективна і щадна гімнастика – дихальна.

    Протипоказання до занять спортом:

    • розриви промежини після пологів;
    • розбіжність лонного симфізу;
    • діастаз прямих м’язів живота;
    • післяопераційний період;
    • ускладнення пологів.

    В цих випадках задача збереження фігури стає другорядною, важливіше зберегти здоров’я і життя пацієнтки.

    Ще одна особливість післяпологового відновлення – збільшена побутова навантаження на жінку. Дитина потребує багато уваги, і поки догляд за ним не ввійшов у звичну колію, мати перебуває в стані стресу. Це вкрай шкідливо для здоров’я в цілому.

    Шкіра

    Розтяжки на шкірі залишаються у більшості жінок неприємним нагадуванням про вагітність. Щоб усунути їх, потрібно дотримуватися кількох правил:

    • повільне і поступове зниження ваги, щоб шкіра встигала адаптуватися;
    • достатня кількість рідини для підтримання тургору тканини;
    • зволожуючі креми для постраждалої шкіри, особиста гігієна;
    • крем від розтяжок відразу після пологів – чим раніше почати його застосування, тим ефективніше.

    Уважне ставлення і правильний догляд за шкірою допоможуть уникнути серйозних патологій та грубих зовнішніх дефектів. Важливо дотримуватися правил особистої гігієни, особливо в той період, поки шкіра ще не прийшла в свій нормальний стан і формує складки під животом, в паху і під грудьми. Щоденне миття і використання пом’якшувального крему дозволять уникнути неприємних наслідків зайвої ваги.

    Косметичні процедури, дозволені в період лактації, допомагають жінці розслабитися, підтримувати здоров’я своєї шкіри і гарний емоційний стан. Рекомендовані ванни, контрастний душ, використання лікувальних мазей і доглядають кремів. За погодженням з лікарем можна користуватися м’якими скрабами для тіла.

    Читайте далі: як прибрати живіт після кесарева