Як прибрати чорні смужки на нігтях

2800

Зміст:

  • Травми нігтів
  • Авітаміноз як причина чорних смуг
  • Грибкові захворювання на нігтях рук
  • Профілактика появи чорних смужок
  • Чорні смужки на нігтях можуть не на жарт стурбувати, особливо якщо вони з’являються із завидною регулярністю. Тривога може бути в рівній мірі обґрунтована або безпідставна — це залежить від того, з якої причини утворився такий дефект.

    Травми нігтів

    У більшості випадків появи чорних смужок під нігтями передує якась травма. Це може бути випадковий удар, якого ви навіть не помітили, пошкодження нігтьового ложа при спробі підчепити щось або занадто агресивний манікюр. Звичка обкушувати або обривати задирки — ще одна причина, що провокує появу таких дефектів.

    Чорні смужки на нігтях можуть утворюватися після травматичного видалення задирок.

    Смужки, які виглядає як занози — це крововилив в м’які тканини, «просвічують» через ніготь. Кров, що виділяється при травмі, швидко окислюється й темніє, а через структури нігтя кров розподіляється під ним не у вигляді плями, а як чітка грань.

    У жінок після нарощування нігтів такі дефекти відзначаються набагато частіше, так як «штучний» ніготь міцно прикріплений до цього, і досить злегка зачепити щось нарощенным нігтем, як власний тут же травмується.

    Для усунення цих смужок єдине, що потрібно — переглянути власне ставлення до нігтів. Не використовувати їх як викрутку або відмичку, робити щадний манікюр, позбутися від звички гризти нігті або обкушувати задирки, і неестетичні рисочки перестануть з’являтися.

    Авітаміноз як причина чорних смуг

    Тонкі чорні смужки під нігтями, особливо якщо вони не поодинокі, можуть вказувати на дефіцит вітаміну C і рутина. Ці речовини відповідають за міцність і еластичність стінок судин, та при їх дефіциті розвивається підвищена ламкість капілярів.

    При авітамінозі риски під нігтями мають те ж походження, що при травмах. Але причини крововиливи пов’язані не з механічним пошкодженням, а з крихкістю судин.

    Якщо поява чорної смужки супроводжується болем, набряком і почервонінням пальця — це може бути звичайна заноза. Видалити її можуть в манікюрному кабінеті або в пункті першої медичної допомоги.

    Для лікування авітамінозу слід звернутися до лікаря. Іноді недостатньо прийому вітамінів, що відпускаються без рецепта: важливо усунути причину авітамінозу, а нею можуть бути порушення роботи органів ШКТ, гормональні збої і пр.

    В якості профілактики дефіциту вітамінів C і P (рутина) слід ввести в свій раціон зелені листові овочі, солодкий перець, чорну смородину, шипшину, чорноплідну горобину, томати.

    Грибкові захворювання на нігтях рук

    Останнє, що хочеться почути в кабнете лікаря, що в нігтях розвинулося грибкове захворювання. Але, на жаль, мікози — один з найбільш ймовірних джерел проблем з нігтьовими пластинами.

    Такі смужки зазвичай множинні і спостерігаються лише на одному нігті. З часом вони світлішають, але їм на зміну приходять інші симптоми: потемніння або обесцвеченность нігтя, зміна його структури — він стає пухким, а поверхня набуває нерівний рельєф. Без лікування ніготь порівняно швидко втрачає свою міцність, стає ламким і кришиться, починаючи з вільного краю.

    ногтях рукНерівності на нігтях рук, зміна кольору і структури нігтьової пластини — яскравий ознака грибкового захворювання

    Як лікувати грибкове захворювання, вирішує лікар-дерматолог. Залежно від ступеня занедбаності захворювання і виду гриба, можуть призначатися креми та мазі з різними діючими речовинами, а іноді для придушення грибкової інфекції потрібні засоби для прийому всередину.

    Профілактика появи чорних смужок

    Попередити неприємності завжди простіше, ніж лікувати. Це стосується і косметичних дефектів на нігтях. Дерматологи і фахівці манікюру раджу використовувати нескладні правила, щоб не допустити проблем:

  • Кожні 1,5-2 місяці після гель-лаку або іншого декоративного манікюру робіть перерву не менше 2-х тижнів. В цей час використовуйте засоби, інтенсивно живлять і відновлюють нігтьову пластину.
  • Дотримуйтесь правил особистої гігієни, особливо при відвідуванні басейнів, саун, соляріїв та інших місць громадського користування, найбільш небезпечних з точки зору зараження грибком.
  • Підтримуйте імунітет. Від нього залежить, «приживеться» грибок на вашій шкірі і нігтях, якщо раптом стався контакт зі збудником. Для підвищення імунітету зведіть до мінімуму вплив стресів, скорегуйте раціон в бік здорового і збалансованого харчування та своєчасно лікуєте будь-які захворювання, навіть якщо вони не здаються пов’язаними з імунною системою.
  • І останнє, але не за значущістю: при будь-яких ознаках неблагополуччя звертайтеся до лікаря і не займайтеся самолікуванням. При виборі лікування потрібно не будувати здогади про джерело чорних смужок, а виявляти його истиную причину. Тільки тоді до ваших нігтів повернеться привабливість, а до вас — здоров’я.

    Дивіться далі: чим розбавити туш для вій