Як проявляється криза 5 років у дитини і що при цьому робити батькам

1374

Зміст:

  • Як змінюється поведінка і психологія дитини в 5 років
  • Ознаки кризи
  • Чому змінюється поведінка
  • Як поводитися батькам
  • Поради психолога про те, чого робити не варто
  • Криза в 5 років у дитини зустрічається практично в кожній родині. І не варто сприймати виникли труднощі як примхи або прояв поганого характеру. Насправді проблеми в поведінці в цьому віці свідчать про дуже серйозні вікових змінах.

    Як змінюється поведінка і психологія дитини в 5 років

    У п’ятирічному віці у дітей відбуваються інтенсивні фізіологічні і психологічні процеси. І в зв’язку з цим на нервову систему виявляється колосальне навантаження. Тому цей період дорослішання супроводжується частим виникненням стресових переживань, з якими діти не завжди можуть впоратися. Батьки п’ятирічок помічають, як змінюється поведінка дитини, і не завжди можуть знайти цьому пояснення.

    Криза в 5 років у дитини пройде легше, якщо слідувати порадам психологів

    До 5 років у житті і світовідчутті малюка відбуваються такі зміни:

    • він соціалізується, вчиться сприймати взаємини між людьми. Діти починають встановлювати тісні контакти з ровесниками. Також вони звертають увагу на характер зв’язків між людьми в дорослому світі і починають вибудовувати оціночну шкалу;
    • починається ідентифікація себе і оточуючих за статевою ознакою;
    • інтенсивно йде моральний розвиток. Діти вчаться розбиратися в категоріях «добро-зло», «чуйність-байдужість», «можна-не можна» та багатьох інших;
    • малюки вчаться самостійно міркувати, формувати свою власну думку. І часто в цьому віці дитячі міркування здаються дорослим парадоксальними;
    • великі проблеми доставляють батькам і почалися страхи. Діти часто бояться розчарувати батьків, втратити їх любов. Починається страх темряви, самотності, великої кількості людей і багато чого іншого.

    П’ять років — це період інтенсивного пізнання законів світу. Але оскільки свій досвід ще не накопичився, малюки намагаються ретельно наслідувати своїм батькам або іншим авторитетним в очах людей, не до кінця ще розуміючи глибинної суті вчинків дорослих.

    У п’ятирічному віці для нормального розвитку дітей дуже важливо доброзичливе ставлення до них дорослих членів сім’ї.

    Ознаки кризи

    Переломний момент становлення особистості переживають всі діти в п’ятирічному віці. Але прояви психологічного кризи дуже індивідуальні. Діапазон інтенсивності симптомів перебудови особистості може бути від дуже яскравих несподіваних ексцесів до майже непомітних сторонньому оку відхилень.

    Найчастіше спостерігаються такі ознаки:

    • у дитини з’являються напади безпричинної злості, агресії, спрямованої на близьких людей;
    • діти можуть «піти в себе», замкнутися, перестати йти на контакт;
    • починаються вимоги чого-небудь, супроводжувані примхами і навіть істериками;
    • гостро проявляється потреба «я сам». Це стосується не тільки якихось дрібних справ, пов’язаних із самообслуговуванням, але і більш серйозних, наприклад, з’являються спроби настояти самостійно ходити по вулицях, навіть якщо на них інтенсивний рух транспорту або велику кількість людей;
    • можлива поява блазнівської поведінки, кривляння. У дівчаток незрозуміло звідки береться жеманность, манерничанье. Іноді така поведінка набуває настільки гротескні форми, що батьки в буквальному сенсі не впізнають своїх дітей.

    В цей же час у дитини починають проявлятися страхи зробити щось не так або недостатньо добре, втратити любов членів сім’ї. Прояви страху можуть полягати у відмові йти на вулицю гуляти, бажання сховатися за батьків при спробі незнайомих людей поговорити з малюком.

    У період психологічної кризи у п’ятирічних дітей починає буйно розвиватися фантазія. При цьому вони придумують всякі небилиці, неіснуючих друзів. У цей період важливо зрозуміти, що дитина не стає обманщиком, а просто переживає досить важкий для його слабкої нервової системи період дорослішання.

    Підвищену цікавість до 5 років змушує малюків підслуховувати й підглядати за дорослими. Часта зміна настрою, підвищена фізична та психоемоційна стомлюваність — характерні ознаки переломного періоду.

    Чому змінюється поведінка

    Криза в 5 років у дитини розвивається не на порожньому місці. Такого сплеску сприяють фізіологічні особливості маленького організму, його нервової системи і психіки.

    признаки

    Один з ознак кризи п’ятирічного віку — несподіване кривляння, блазенство

    Дитина вже підріс, багато чого вміє робити сам і здається собі досить дорослим. Але з одного боку, він бачить, що всі його спроби виглядати «великим» дорослими всерйоз не сприймаються, а з іншого – сам відчуває, що ще дуже сильно «не дотягує» до бажаного рівня.

    На внутрішній психологічний конфлікт накладається дія та інших факторів:

    • настає період інтенсивного розвитку кори головного мозку, яка відповідає за коректність процесів мислення, зв’язок з зовнішнім світом. Діти в цей період вчаться контролювати свою поведінку, прояв емоцій;
    • з’являється бажання спілкуватися з іншими дітьми, але дуже часто такі контакти приносять розчарування, т. к. діти, починаючи спілкування з ровесниками, представляють цей процес по-своєму. Невиправдані очікування часто приносять розчарування;
    • дитині часто не вистачає словникового запасу і знання понять, щоб пояснити батькам свої думки, переживання, емоції. В результаті з’являється деяка замкненість, відчуження.

    5 років – це вік, коли починають проявлятися риси характеру, а авторитет батьків трохи падає. Це означає, що час безумовного послуху пройшло. Діти вже починають доступними способами відстоювати свою думку.

    Як поводитися батькам

    Щоб попередити або пом’якшити прояв психоемоційних зривів, батькам треба не тільки демонструвати розуміння стану своєї дитини, але і направити в мирне русло його імпульсивність.

    Для цього слід дотримуватися таких правил:

    • частіше грати з малюком: у денний час це повинні бути рухливі ігри;
    • незадовго до сну всією сім’єю влаштовувати прогулянки на свіжому повітрі;
    • делегувати дітям нескладні домашні справи – поливати кімнатні квіти, допомагати мамі в магазині з покупками.

    При цьому дуже важливо не забувати кожен раз дякувати за допомогу і підкреслювати, наскільки значимою вона є для вас.

    Завжди відзначайте успіхи і таланти своїх дітей у будь-якій області, заохочуйте його прагнення пізнавати нове. І як можна частіше нагадуйте йому, що ви його любите. Тоді криза в 5 років у дитини буде протікати набагато м’якше.

    Обов’язково поясніть дітям межі дозволеного і розкажіть, чому має бути саме так.

    Малюк повинен знати закони і порядки, прийняті в сім’ї. Якщо він влаштував істерику через те, що щось сталося не так, як він хотів — перечекайте. Коли дитина заспокоїться, треба поговорити з ним, пояснюючи, як треба себе вести, чому не можна робити те, що він хоче, влаштовувати істерики.

    Поради психолога про те, чого робити не варто

    Перш за все, ні в якому разі не слід лаяти дитину і вже тим більше карати за погану поведінку. Інакше можна спровокувати відчуження і замкнутість, а в подальшому це призведе до порушень соціалізації.

    Повністю виключається і застосування фізичної сили. Дітям в цей період і так важко, а, піднімаючи руку на нього, можна ще більше погіршити стан, нанести серйозну психологічну травму.

    При відсутності довірчих відносин дитина зробить висновок, що його проблеми нікого не цікавлять, він усім заважає, може відмовитися від відкритого спілкування з батьками.

    Ніколи не варто критикувати поведінку, вчинки дитини в присутності кого б то не було. Всі свої зауваження і претензії треба обговорювати віч-на-віч.

    Поради психолога включають заборону на демонстрацію дітям своїх негативних емоцій. Не варто показувати своє розчарування, розгубленість, злість або образу. Незворушний вигляд батьків у відповідь на істерику збентежив дитини, і він дуже швидко заспокоїться сам. Така поведінка буде профілактикою можливих маніпуляцій дорослими в майбутньому.

    Батькам складно зберегти спокій і терпіння, спостерігаючи сплеск емоцій не в міру розбушувався чада. Але завжди варто пам’ятати, що дитині пережити цю кризу набагато складніше. У цьому віці формується сприйняття світу і свого місця в ньому. Тому батькам треба ставитися з терпінням і розумінням до примх свого п’ятирічного дитини.

    Читайте в наступній статті: кашель у немовляти без температури