Як проявляється пілороспазм у новонароджених

1464

Зміст:

  • Чому виникає пілороспазм
  • Як проявляється спазм воротаря
  • Методи діагностики
  • Лікування пилороспазма у новонароджених
  • Між різними відділами травного тракту розташовані м’язові сфінктери, які не дозволяють їжі проникати в зворотному напрямку. У маленьких дітей робота м’язового жому може бути порушена за незрілої нервової системи та інших причин. Запідозрити пілороспазм у новонароджених можна з частим рясним срыгиваниям. Цей стан потребує лікування, щоб функціональний розлад не перейшло в органічне.

    Чому виникає пілороспазм

    Між шлунком і дванадцятипалої кишкою розташована вузька м’язова частина – воротар. У ньому є кольцевидный шар м’язів, утворює сфінктер. Після перетравлення їжі в шлунку, вона проходить в кишечник, де змінюється рН середовища з кислого на лужний. Назад їжі проникати не можна, інакше це погано вплине на кислотність шлунка.

    Пілороспазм у новонародженого є функціональним розладом

    Робота сфінктера підпорядковується вегетативної нервової системи. А у новонароджених дітей відзначається її функціональна незрілість. Тому в неподходимый момент відбувається спазм воротаря, їжа не евакуюється зі шлунка, а з силою виштовхується назовні. Пілороспазм у новонародженого виникає з наступних причин:

    • незріла вегетативна нервова система;
    • гіповітаміноз групи В;
    • нервово-рефлекторна гіперзбудливість;
    • перинатальна енцефалопатія (пошкодження головного мозку).

    Вітаміни групи В беруть участь у формуванні нервових волокон, передачу імпульсу, тому при дефіциті вітамінів може виникати пілороспазм. Синдром рефлекторної збудливості може бути тимчасовим станом, яке поступово купірується. Для нього характерні підвищений тонус м’язів, скачки артеріального тиску, періодичний тремор підборіддя і кінцівок в спокої, частий гучний крик дитини.

    Енцефалопатія у новонароджених розвивається в результаті пошкодження або загибелі клітин головного мозку. Патологія є наслідком перенесеної гострої або хронічної гіпоксії, пологової травми, вроджених аномалій розвитку нервової системи.

    Пілороспазм відрізняється від пілоростеноза тим, що в сфінктера відсутні органічні зміни, немає гіпертрофії м’язового шару або розростання сполучної тканини і проблема полягає виключно в зайвому стискання м’язів, спазмі.

    Як проявляється спазм воротаря

    Симптоматика спазму воротаря проявляється на 1-2 тижні життя. Основний ознака патології – блювота створоженным молоком. Вона з’являється через кілька годин після їжі, об’єм блювотних мас менше, ніж кількість з’їденого. Спочатку непостійний симптом, але при прогресуванні хвороби блювота з’являється після кожного прийому їжі.

    У дитини виникає біль в животі, тому він стає неспокійним, багато кричить, звивається, притискає ноги до живота. Зміни стільця не характерні, але через нестачу їжі можуть виникати запори.

    Маса тіла новонародженого не змінюється, на початку захворювання він продовжує додавати відповідно до вікової норми. Гіпотрофія спостерігається при запущеній формі захворювання, коли блювота відбувається кожного разу після їжі.

    Блювота для новонародженого небезпечна зневодненням і втратою електролітів. У дитини на тлі нестачі хлоридів, калію, виникає порушення серцевого ритму.

    Виділяють два типи пилороспазма у новонародженого:

    • компенсований – проходження їжі через воротар можливо, але маленькими порціями, немає порушень ваги, водного балансу, вага стабільний;
    • декомпенсований – мускулатура шлунка перерастягивается і не може забезпечити просування харчової грудки далі, виникають застійні явища, страждає загальний стан дитини.

    При тяжкому перебігу та відсутності лікування у грудничка може підвищуватися температура тіла, з’являються ознаки інтоксикації, зневоднення. Тому при появі симптомів патології необхідна допомога лікаря.

    симптоматикаСимптоматика пилороспазма з’являється після годування

    Методи діагностики

    Обстеження дитини з пилороспазмом спрямоване на виключення органічної патології, яка може зажадати хірургічного втручання. Діагностика включає:

    • вивчення анамнезу – як часто відригує, що стало причиною, як проходила вагітність і пологи;
    • загальний огляд, який включає вивчення зовнішнього вигляду, пальпацію живота;
    • оцінка вроджених рефлексів, визначення патологічних знаків.

    До діагностики залучають невролога, дитячого хірурга, гастроентеролога. Інформативно рентгенологічне дослідження з контрастною речовиною. Найчастіше використовується сульфат барію. Він не всмоктується в травному тракті.

    Щоб виключити пілоростеноз або аномалії розвитку шлунка, проводять гастроскопію. Для маніпуляції використовується гнучкий зонд з відеокамерою.

    Лікування пилороспазма у новонароджених

    Симптоматику спазму допомагає зменшити зміна режиму годівлі. Необхідно зменшити порції молока, але прикладати до грудей частіше. Заборонено насильне годування і перегодовування новонародженого.

    Допомагає заміна або комбінація традиційної суміші, грудного молока з антирефлюксної сумішшю. Кілька чайних ложок зі свіжоприготованим молоком дають перед годуванням. Поліпшити перистальтику і заповнити електролітний баланс можна за допомогою мінеральної води без газів. Після їжі дитини необхідно не менше 30 хвилин тримати вертикально, а потім покласти на живіт.

    Важливо дотримуватися культуру годування. У кімнаті не повинно бути занадто яскравого світла, звукових подразників, телевізора.

    Медикаментозна терапія призначається педіатром. Застосовуються нестероїдні протизапальні препарати для знеболювання. Спазмолітики знімають спазм сфінктера воротаря. Доповнюється терапія вітаміни групи В.

    Пілороспазм у новонародженого проходить за дотримання лікарських рекомендацій. Для профілактики необхідно уникати надто гарячої або холодної суміші у дітей на штучному вигодовуванні. Об’єм їжі повинен відповідати віковій нормі.

    Також рекомендуємо почитати: симптоми і лікування гіпотрофії у новонароджених