Як роблять рентген легенів дитині і чи шкідливо це

2586

Зміст:

  • Шкідливо робити рентген дітям?
  • Коли показаний рентген легенів дитині?
  • З якого віку можливе променеве дослідження?
  • Як часто можна робити рентгенографію?
  • Як роблять рентген грудної клітки дітям?
  • Яка норма рентгенографії легень у дітей?
  • Чи потрібен рентген легенів дитині – це питання однозначно вирішене в педіатрії, коли виникає складна ситуація в діагностиці небезпечних захворювань. Незважаючи на появу нових високотехнологічних і безпечних досліджень, рентгенографія грудної клітки і флюорографія не втрачають свого значення. Це – достовірні і точні методи дослідження, вони виконуються за суворими показаннями, і без них часто можна обійтися в педіатричній практиці.Рентген легенів дитині призначають за суворими показаннями

    Шкідливо робити рентген дітям?

    Опромінення або іонізуюча радіація викликає порушення окисно-відновних процесів, в результаті звільняються недоокислені радикали, які ушкоджують клітини органів і тканин. Найбільшою мірою страждають печінка, нирки, щитовидна залоза, кровотворна система.

    Інша її дія – пошкодження ДНК генетичного коду клітин, яке може призвести до розвитку злоякісних новоутворень. Також страждають імунітет, ендокринна і нервова системи. Найбільш вразливий для радіації крихкий дитячий організм. Мова йде про великих дозах і повторному їх впливі.

    З іншого боку, опромінення з метою обстеження в безпечних дозах протягом 125 років вірою і правдою служить світовій медицині як цінний метод діагностики. Він постійно вдосконалюється, новітні цифрові технології дають змогу у десятки разів зменшити дозу опромінення і зробити її цілком нешкідливою, в тому числі для дітей.

    Не варто відмовлятися від рентген-обстеження у дитини, якщо мова йде про діагностику захворювання, яке становить небезпеку. З двох зол завжди вибирають менше.

    Розроблені та підтверджені клінічною практикою безпечні дози опромінення з урахуванням вікових груп, які не викликають суттєвих порушень в дитячому організмі.

    Коли показаний рентген легенів дитині?

    Променеве вплив на грудну клітку дитини може мати дві мети: діагностичну і лікувальну. З метою обстеження рентген показаний у таких випадках:

    • при підозрі на вроджені вади органів грудної клітки;
    • при пневмонії, підозрі на туберкульоз, пухлина та інші захворювання грудної порожнини;
    • у разі попадання в дихальні шляхи або стравохід чужорідних тіл;
    • перед плановою операцією в програмі обстеження дитини, в цих випадках буває досить флюорографії, якщо немає ніяких симптомів з боку органів грудної клітки.

    З лікувальною метою застосовують рентгенівське опромінення в підвищених дозах для лікування онкологічних захворювань – раку легенів, стравоходу, лімфоми середостіння, лімфогранулематозу та інших пухлин.

    З якого віку можливе променеве дослідження?

    Для рентгенологічного обстеження грудної клітки не існує вікових меж, при необхідності воно проводиться навіть у новонароджених. Це продиктовано небезпекою захворювання малюка, ступінь його загрози здоров’ю.

    как делаютРентген легенів дитині роблять в будь-якому віці

    Питання обстеження дитини вирішуються кваліфіковано і індивідуально, в залежності від ситуації. В одних випадках спочатку використовують безпечні нелучевые методи – УЗД, МРТ (магнітно-резонансну томографію), термографію. Якщо з їх допомогою не можна отримати достовірну інформацію, призначають рентгенографію.

    Дітям від народження до 18 років променеві методи дослідження легенів показані тільки з діагностичною або лікувальною метою, коли без них не можна обійтися. З профілактичною метою рентген-обстеження легенів – флюорографія – можливо тільки після досягнення 18 років.

    Як часто можна робити рентгенографію?

    Не існує єдиної для всіх частоти і кількості можливих рентгенографій легенів. Для кожної дитини алгоритм дослідження визначається індивідуально: комусь достатньо одного знімка, в інших випадках дуже важливо через час зробити контроль, наприклад, при погіршенні стану, ускладнення запалення легенів плевритом і скупчення рідини в плевральній порожнині. Є й безліч інших клінічних ситуацій, коли потрібні повторні знімки.

    Батькам не варто турбуватися, що їх дитині призначають повторний рентген. Це робиться тільки за показаннями, задля його здоров’я, з дотриманням допустимої дози.

    Встановлена максимальна сумарна доза променевої навантаження, яку не можна перевищувати. Вона становить 0,42 м3в – мілізіверта, це – міжнародна одиниця іонізуючого опромінення в рентгенології, еквівалентна 0,0478 мілірентген.

    Як роблять рентген грудної клітки дітям?

    Процедуру променевого дослідження у дітей довіряють тільки кваліфікованим фахівцям з використанням апаратів, що дозволяють встановлювати малу дозу опромінення. Досвід рентген-лаборанта дуже важливий. Щоб не було потреби в повторенні знімка, він повинен бути якісним з першого разу.

    Дітей молодшої вікової групи укладають на спеціальний стіл, фіксують, щоб не було рухів. Дітям постарше знімок може виконуватися в положенні стоячи, притиснутими грудьми до екрану і в бічній проекції.

    как часто можноТаку фіксацію застосовують для рентгена легких маленькій дитині.

    Для самих маленьких використовується спеціальна капсула-фіксатор, так званий рентген-кінь – спеціальне сидіння з пластиковим футляром, піднятими вгору руками. Він надійно фіксує малюка, виключає рухи тулуба.

    Яка норма рентгенографії легень у дітей?

    У новонароджених переважає її поперечний розмір над вертикальним, лінія ребер горизонтальна, є неокостеневшие ділянки, незрілість м’язів, діафрагми. Лопатки розташовані ближче до зовнішньої поверхні грудей і не створюють перешкоди для перегляду легенів. Ключиці розташовані високо, не закривають верхівок легень.

    В легеневому малюнку у малюків практично не видно бронхи, а простежуються тільки артерії з-за посиленого кровообігу. Легенева тканина не містить вогнищевих тіней. Корені легенів структурні, добре видно. По мірі росту дитини рентгенологічна картина змінюється, і до 12 років вона виглядає, як у дорослих.

    Відхилення від норми можуть бути різними. Це й посилення бронхо-легеневого малюнка при бронхіті, і зниження прозорості тканини легень при запаленні, та наявність вогнища ущільнення при пухлини, туберкульоз, та безліч інших патологічних змін. Незважаючи на те, що рентген-обстеження легенів не відноситься до абсолютно безпечним, воно застосовується при обстеженні дитини, коли виникає загроза здоров’ю.

    Також рекомендуємо почитати: прикоренева пневмонія у дітей