Порада дня: заохочуйте дитину до виконання домашніх справ з раннього віку

471

Хто у вашій сім’ї займається прибиранням, готує їжу, робить покупки, оплачує рахунки, доглядає за домашніми вихованцями, поливає квіти? Найчастіше дорослі або їх помічники, які одержують за це заробітну плату. А як же діти? Адже вони теж живуть у родині, їдять, сплять, грають з кішкою або собакою…

Читайте також:Фото і відео, які доводять, що собака – найкращий друг дитини

У багатьох сім’ях батьки, а також бабусі (дідуся рідше) намагаються захищати дітей від виконання домашньої роботи. «Виростуть – встигнуть напрацюватися», – зітхають вони, бажаючи для свого чада безхмарного життя. Але чи так вона хороша? Звідки ж узятися корисним навичкам, якщо малюка лише пестили і плекали?.. Про це розповідає психолог Ганна Скавитина:

Сучасні діти, починаючи з дитячого садка, часто настільки перевантажені навчанням і заняттями, що справи сім’ї для них залишаються чимось далеким і незрозумілим. Я знаю багатьох хлопців, які не тільки не допомагають мамі приготувати їжу, але навіть ніколи не бачили, щоб вона робила це, адже їжа дістається їм відразу готовою. Я знаю 15-17-річних підлітків, які жодного разу не підмітали підлогу, бо мами їх берегли — ще наработаются.

Читайте також:Порада дня: як навчити дитину допомагати по дому

Фахівець розповідає, з якими труднощами в майбутньому стикаються діти, чиї батьки захищали їх від домашньої роботи:

Вічно учні, які розважаються, які займаються малюванням, музикою, спортом діти виявляються абсолютно безпорадними в ситуаціях повсякденного життя. Вони можуть нормально функціонувати, тільки якщо їх обслуговують. Вони не розуміють, що гроші не з’являються як за помахом чарівної палички в тумбочці, а речі самі не складаються в шафу.

А коли у них з’являється своя сім’я і діти, життя перетворюється на безперервну боротьбу з хаосом, адже треба обслуговувати не тільки себе, але й малюків. Добре, якщо у них є батьки, які можуть частину домашньої роботи взяти на себе, або гроші, щоб передати її на аутсорс: домробітниця, няня, кухар…

Одна знайома дівчина 20 років поїхала вчитися в інше місто, виявилася одна в квартирі — і з подивом виявила… порожній холодильник. Ні, вона розуміла, що їжа туди потрапляє з магазину, але не розуміла, чому він порожній?

Як бути? Як, бажаючи дитині лише хороше, не нашкодити йому?

Наша батьківська задача полягає не тільки в тому, щоб вчасно нагодувати дітей, але і навчити їх здобувати їжу, структурувати хаос навколо себе. Це зазвичай допомагає підтримувати певний порядок і в голові. Дорослі, які цим навиком не опанували, залишаються дітьми назавжди. Ті ж хлопці, у яких є сімейні обов’язки, відчувають себе повноправною особистістю, якій виділили своє місце. Світ їм бачиться більш стійким і передбачуваним, – впевнена психолог Ганна Скавитина.

Читайте також:Лайфхак: як навчити малюка робити прибирання з допомогою іграшки…

Матусі відгукнулися на цей порада психолога. Багато поділилися особистим досвідом, як вони долучають малюків до домашньої роботи:

Син 2,5 року збирає іграшки, допомагає вішати білизну, знімає одяг, допомагає мити посуд і овочі, дістає взуття собі і мені).

В 1,5 знімає і ставить взуття на місце, знімає шапку, намагається розстібати верхній одяг, дістає собі ложку, з 11 місяців сам їсть ложкою без допомоги. Знає, як завести машину, про телефон, телевізор і пральну машину я взагалі мовчу.

Психолог також перерахувала домашні справи, які під силу дітям віком від двох до дев’яти років. Гортайте і читайте!

View this post on Instagram

A post shared by Ганна Скавитина (@skavitinaanna) on Jul 16, 2019 at 2:26до PDT

А які домашні справи виконує ваша дитина?

Всі фото: Depositphotos