Як розпізнати неврози у дітей дошкільного віку і підлітків

1244

Зміст:

  • Опис основних видів неврозів у дітей
  • Причини розладу
  • Лікування
  • Профілактика
  • Неврози у дітей – не рідкість у наш час. Навіть у ранньому віці у дитини може проявитися розлад психіки на тлі неправильної поведінки батьків або близьких дорослих. Стан оборотно і добре піддається корекції, але тільки за умови своєчасно наданої кваліфікованої допомоги.Неврози у дітей можуть проявлятися з самого раннього віку

    Опис основних видів неврозів у дітей

    Невротичні розлади у дитячому віці найчастіше сприймаються як капризи, але уважно придивившись до дитини, можна відзначити різкі перепади настрою, швидко наростаючу втому, тривожність, підвищену пітливість, прискорене серцебиття. Ці симптоми повинні насторожити батьків і стати приводом для звернення за допомогою до фахівців.

    Основні види неврозів:

    • страх, тривога. Характеризується нападами переляку, переважно в моменти засипання. Може проявлятися острахом темряви, самотності, вигаданих або казкових персонажів, міфічних істот.
    • нав’язливі стани. Може проявлятися обсессией — нав’язливими рухами — чи фобіями. Рідше зустрічається змішана форма. Перша форма неврозу нав’язливих станів – обсессивная – характеризується наявністю в дитини нав’язливих рухів, здійснюваних крім свого бажання: підморгування очима, тики, здригування, шмыганье носом. При фобической формі неврозу виникають надмірні страхи певних предметів, замкнутих просторів, бруду, бактерій, публічних виступів, хвороб, власних думок.
    • істеричний. Проявляється яскраво, має виражену симптоматику у вигляді істерик з довільними ударами головою об стіну, падінням на підлогу, криками. Іноді супроводжується респіраторними нападами, які можуть бути спровоковані незадоволенням бажаного. Істеричний невроз характерний переважно для раннього віку;
    • депресивний. Частіше зустрічається у підлітків. Характеризується прагненням до самотності, заниженою самооцінкою, негучною промовою, небажанням спілкуватися і заводити знайомства, поганим апетитом, сумним виразом обличчя, пасивним способом життя;
    • іпохондричний. Характерний для підлітків. Проявляється надмірним страхом хвороб. Дитина стурбований своїм здоров’ям, прислухається до кожного неприємного відчуття в організмі, шукає у себе симптоми страшних захворювань;
    • неврастенія. Проявляється у дитини в шкільні роки. Характерна переважно для фізично ослаблених підлітків. Провокується надмірними розумовими і фізичними навантаженнями, що викликає порушення сну і апетиту, дратівливість, стомлюваність, плаксивість.
    • анорексія. Проявляється в ранньому віці при насильницькому годуванні, перегодовування. Негативна установка на їжу може бути спровокована неприємною подією під час прийому їжі. Невротичний порушення апетиту супроводжується відмовою від будь-або деякої їжі, блювотою, істерикою при вигляді їжі, зниженням маси тіла;
    • порушення сну. Зустрічаються у віці до 10 років. Супроводжуються нічними кошмарами, лунатизмом, безсонням, тривожністю. Дитина може ходити, розмовляти, плакати уві сні, постійно прокидатися, важко засинати;
    • патологічні дії. При такому неврозі дитина, частіше раннього віку, гризе нігті, смокче палець, накручує на палець або висмикує волосся, розгойдується з боку в бік. Без лікування його дії фіксуються, стають звичними і проявляються в подальшому житті.

    Симптоми розлади можуть змінюватися в залежності від його виду, але для всіх дітей при неврозі характерні наступні особливості: дитина часто ображається, його легко поранити навіть незначним словом або вчинком. Настрій мінливий, переважає тривожність, плаксивість, дратівливість при найменшій психотравмуючої або дискомфортній ситуації. Він замикається на ситуації, йде в себе. Його сон порушується, з’являється швидка стомлюваність, страждає пам’ять, розумові функції, увагу. Приєднуються вегетативні прояви, гіпергідроз, тахікардія, скачки тиску.

    Зазначивши подібні симптоми у дитини необхідно негайно звернутися за допомогою до фахівців.

    Причини розладу

    лечениеЛікування залежить від обстановки в сім’ї

    До провокує невроз факторів відносять:

    • генетичну схильність;
    • внутрішньоутробні патології, важку вагітність;
    • ускладнений анамнез;
    • хронічний недосип, втома, перевантаження;
    • психотравмуючі ситуації;
    • індивідуальні особливості психіки;
    • неправильне виховання;
    • негативна обстановка в сім’ї.

    Основні причини розладів у дітей – психологічні травми, які надають тривалий негативний вплив на психіку дитини і є складними для адаптації.

    Кожна дитина індивідуальна. Для одного сталася ситуація пройде без наслідків, для іншого ж вона здасться масштабною трагедією, і, за наявності інших факторів, що спровокує розвиток неврозу.

    Чим більше провокуючих факторів, тим вище ризик розвитку розлади психіки. У такому випадку навіть невелика психотравма може призвести до серйозних наслідків.

    У дітей з групи ризику спровокувати невроз можуть навіть самі незначні причини: різкий звук, несподівана дія ззовні, погана оцінка в школі.

    Помилки у вихованні і негативна обстановка в сім’ї – ще одна основна причина. Діти важко переживають розлучення батьків, постійні сварки і конфлікти, відсутність любові, розуміння, ласки і спілкування.

    Лікування

    Першочергове завдання терапії неврозу – усунення провокуючих факторів. Лікування повинне проходити під суворим контролем психотерапевта, який підбере індивідуальні коригувальні методики. Як правило, для роботи з дітьми використовують казкотерапію, ігротерапію, пісочну і музичну терапію.

    Основне правило, яке прискорить лікування – зацікавленість батьків і створення сприятливого мікроклімату в сім’ї. Слід оточити дитину любов’ю, увагою, турботою, добром, виключити конфлікти, жорстокі покарання. У вихованні дітей слід дотримуватися чіткої позиції, встановлювати межі дозволеного, враховувати інтереси дитини, домовлятися, знаходити компроміси.

    Золота середина між вседозволеністю та тотальним диктатом, гіперопікою і гипоопекой – кращий варіант виховної стратегії.

    Важливо наявність в житті дитини режиму дня, правильного, повноцінного харчування, активних фізичних занять, прогулянок на свіжому повітрі, спілкування з однолітками, тваринами, подорожей, хобі.

    В деяких випадках дитині може знадобитися медикаментозне лікування, але призначати терапію в такому випадку повинен тільки лікар.

    Профілактика

    симптомыСимптоми неврозу в дитини не повинні залишатися без уваги

    Найголовніше правило у вихованні здорового і успішного дитини – увага і любов у сім’ї.

    Сім’ї, де кожен сам за себе, де батьки постійно сперечаються, з’ясовують стосунки, не можуть домовитися і виробити єдину тактику виховання – знаходяться в групі ризику. Діти в них відчувають дискомфорт, знаходяться в постійному стресі, їм властиві тривожність, помисливість, непевність у собі.

    Хорошим профілактичним потенціалом володіють заняття музикою, відвідування басейну, спортивних секцій, спілкування з тваринами, дельфінами, спільний відпочинок з батьками, подорожі.

    Щоб уникнути ослаблення організму слід дотримуватися збалансованого харчування, зміцнювати імунітет, отримувати достатню кількість вітамінів і мікроелементів, загартовуватися.

    Хорошим загальнозміцнюючим і оздоровчою дією володіє масаж.

    Здоров’я дітей, як фізичне, так і психічне, більшою мірою залежить від батьків. Від їхньої тактики виховання, вміння згладжувати конфлікти, толерантності, доброти, мудрості та уваги.

    Якщо дитина дошкільного віку чи школяр почав проявляти тривожну симптоматику, у нього з’явилися нав’язливі стани, невиправдані істерики, часті зміни настрою, рекомендується звернутися за консультацією до дитячих фахівців: педіатра, психолога, невролога. У важких випадках може знадобитися допомога психіатра та призначення лікарських препаратів.

    Дивіться далі: як бути, якщо в дитини істерика