Як розпізнати симптом зіниці в гінекології

1516

Зміст:

  • Менструальний цикл
  • Овуляція. Що це таке?
  • Симптом папороті
  • Стадії
  • Завершення овуляції
  • Всі жінки знають, що таке менструальний цикл і овуляція. Але мало кому знайоме поняття «симптом зіниці». У гінекології під ним розуміють процес, при якому на шийці матки накопичується велика кількість прозорої склоподібної слизу, а сам отвір зовні стає темним і нагадує зіницю.Симптом зіниці в гінекології — явна ознака початку овуляції.

    Менструальний цикл

    Середня тривалість циклу складає від 23 до 35 днів. Відлік прийнято починати з першого дня місячних, які тривають 3-7 днів. У більшості жінок в цей час відзначаються болі внизу живота. Вони спровоковані гормонами, які допомагають відокремитися слизовій оболонці матки.

    В цей же час активно виробляється гормон, стимулюючий зростання фолікул. Останні представляють собою бульбашки з ще не дозрілими яйцеклітинами. Для їх подальшого розвитку потрібен естроген, чия концентрація в крові поступово зростає паралельно з дозріваючими фолікулами.

    Як правило, до останньої стадії доходить тільки один фолікул, в ньому і відбувається дозрівання яйцеклітини.

    Підвищений рівень естрогену провокує надходження поживних речовин у слизову шийки матки. У результаті, кількість склоподібної слизу помітно збільшується, завдяки цьому, сперматозоїди можуть легко проникнути в матку і зберігати активність протягом кількох днів.

    Овуляція. Що це таке?

    Під впливом гормонів відбувається розрив фолікула. З нього виходить яйцеклітина, яка спрямовується у фалопієву трубу. Саме цей процес і називають овуляцією. Зазвичай вона відбувається на 14 день циклу.

    Симптом папороті

    Таку назву носить феномен кристалізації слизу в шийці матки. Процес починається на 7-8 день циклу. Якщо в цей час цервикальную слиз розглянути під мікроскопом, то можна побачити візерунки, що нагадують листя папороті.

    Цей ефект посилюється до і під час овуляції. Потім він зменшується і остаточно зникає перед менструацією. Цей процес став основою для методу, іноді використовується для встановлення точної дати овуляції при плануванні вагітності.

    З 5 дня циклу починає розкриватися шийка матки. Це явище спостерігається до самого дозрівання яйцеклітини. Тут же можна побачити і цервикальную рідина. Свого максимального розміру шийка матки досягає приблизно на дев’ятий день циклу. Якщо в ході огляду на отвір направити світло, то воно темніє і зовні стає схоже на зіницю.

    Стадії

    Існує чотири ступені даного симптому. Всі вони визначають кількість виділень і розмір цервікального канал:

  • Негативний — слиз відсутня.
  • Слабоположительный — склоподібні виділення злегка помітні, шийковий канал почав розширюватися.
  • Позитивний симптом зіниці — розкриття менше 20 мм.
  • Різко позитивний — характерні рясні виділення, розкриття досягло 30 мм.
  • Якщо симптоми виражені слабо протягом усього циклу, то можна запідозрити знижений рівень естрогенів. Підтвердити це можна за допомогою лабораторних аналізів.

    Завершення овуляції

    З моменту вивільнення, яйцеклітина живе лише добу. Це найкращий час для зачаття. В організмі зростає рівень прогестерону, це готує слизову оболонку матки для заплідненої яйцеклітини.

    Жінка в цей час може відчувати слабкість, сонливість, дратівливість, дискомфорт в області молочних залоз.

    Якщо відбулося запліднення, то яйцеклітина з’єднається зі слизової матки протягом тижня. Сталося це чи ні можна дізнатися за рівнем гормону ХГЛ. Протягом перших трьох місяців він стрімко зростає. Потім, після утворення плаценти, починає падати.

    Більшість змін у жіночому організмі проходять практично непомітно. Якщо ви плануєте вагітність і хочете точно визначити день овуляції, зверніться до досвідченого гінеколога. У фахівців є маса способів, щоб вам допомогти.

    Читайте також: розрив матки при пологах