Як стимулювати лактацію після пологів?

1221

Зміст:

  • Коли приходить грудне молоко після пологів
  • Як визначити, що дитині не вистачає молока?
  • Що робити, якщо мало молока?
  • Популярні методи стимуляції лактації
  • Організм жінки здатний виробляти грудне молоко в залежності від потреб дитини, але прихід молока спостерігають не відразу після його народження. Потрібен час, щоб адаптуватися до змін і запустити нові процеси. Зазвичай це відбувається на третій день з моменту появи малюка на світ. Але коли цей процес затягується, мамам немовлят доводиться шукати ефективні методи, як простимулювати прихід молока після пологів, щоб якомога швидше розпочати грудне вигодовування.

    Як сприяти приходу молока після пологів

    Коли приходить грудне молоко після пологів

    Клітини, що відповідають за вироблення молока, запускаються з першого годування. Тому так важливо прикласти малюка до грудей відразу після пологів. Діти готові до годівлі з перших секунд життя. Після цього прикладати дітей потрібно на вимогу і давати смоктати груди, щоб стимулювати процес надходження молока.

    Відразу після пологів грудне молоко тільки починає вироблятися. В організмі відбуваються зміни, зменшується кількість прогестерону, починають поступово включатися в роботу гормони, які допомагають посилити лактацію. Відразу включитися в активну роботу гормони вироблення молока не можуть, тому спочатку новонароджений живиться молозивом. І тільки на третій день жінка відчує тяжкість у грудях, пов’язану з надходженням молока.

    В наступні кілька тижнів відбувається становлення лактації. Груди можуть наливатися, стає твердою, хворіти. Прибрати неприємні відчуття допоможе зціджування, що також необхідно робити для попередження утворення застоїв в грудях. Поступово організм адаптується, і надалі буде виробляти стільки молока для малюка, скільки йому потрібно.

    Як визначити, що дитині не вистачає молока?

    Не всім вдається успішно годувати дітей груддю. Часто у жінок після пологів мало грудного молока, в результаті чого діти не отримують достатню кількість живильних речовин і з цієї причини втрачають вагу.

    Визначити, що дитина не отримує достатньо харчування можна не тільки за вагою, але і за деякими іншими ознаками:

    • дитина рідко пісяє. Нормальна частота – 12 і більше в день. При цьому сеча має бути без вираженого запаху і яскравого кольору;
    • часті запори;
    • нестабільний сон;
    • малюк активно тисне на груди руками і нервує при годуванні

    Якщо подібні симптоми спостерігаються у дитини, необхідно звернутися за консультацією до педіатра. Доктор зважить малюка, проведе огляд, оцінить його стан і підкаже, чи дійсно малюкові мало їжі.

    Що робити, якщо мало молока?

    Перш, ніж панікувати і додавати в раціон крихітки прикорм, не завадить спробувати раздоить груди. Можливо, дитина лінується смоктати, що провокує зменшення лактації, адже організм жінки пристосовується до потреб.

    Для того щоб посилити лактацію, рекомендують слідувати простим, але дієвим правил:

  • годувати малюка часто, як тільки він попросить. Ефективним вважають метод гнізда», коли мама з дитиною спить вночі, а вдень більшу частину часу проводять разом у ліжку;
  • годувати дитину потрібно не менше 20хвилин;
  • годувати дітей рекомендують вдень і вночі, нічні годування новонароджених є обов’язковими.
  • Точний час годування залежить від потреб дитини. Щоб діти в процесі прийому їжі не засипали, можна проводити масаж долоньок, ніжок і легко поплескали по спинці.

    Дитина, яка часто прикладається до грудей, стимулює вироблення молока. Часто малюки не хочуть пити материнське молоко лише з тієї причини, що їм важко його отримувати. Щоб дитина не відмовився від грудей, не завадить з першого годування проконтролювати, щоб малюк правильно захопив сосок. Докладні інструкції можна отримати від фахівців у пологовому відділенні.

    Популярні методи стимуляції лактації

    расцедить

    Як расцедить груди?

    Природа продумала все, тому вироблення грудного молока зазвичай здійснюється в тій кількості, яка необхідна дитині. Але іноді у годуючої мами настає період, коли вона явно відчуває помітне зменшення лактації. Це може відбуватися як через неправильне прикладання до грудей і нездатності дитини отримати свою порцію харчування, так і у зв’язку зі збоями в організмі жінки.

    Перше, що приходить в голову мамі новонародженого – купити препарати для лактації. Але спеціальні кошти допомагають не завжди. Для відновлення нормального режиму не завадить керуватися порадами спеціалістів:

    • мама повинна дотримуватися правильного питного режиму. У день жінці необхідно випивати 1,5-2 літра води;
    • обов’язково спати вдень хоча б одну годину. Пролактин виробляється в спокійному стані, коли тіло розслаблене;
    • за 15 хвилин до годування на груди прикладають сухе тепло;
    • легкий масаж, що виконується круговими рухами від тіла до соску, кожен раз перед годуванням;
    • масування підлопаткових зони спини вранці і ввечері сприяє прибуття молока. Можна виконувати його теплою водою в душі;
    • відкладіть мобільний телефон, вимкніть телевізор під час годування. Процес повинен супроводжуватися тишею і спокоєм, щоб забезпечити максимальний контакт мами з малюком.

    Якщо прості рекомендації не допомогли, потрібно звернутися до консультанта по грудному вигодовуванню. Професіонал оцінить стан мами і малюка, проконтролює процес годування, подивиться, як малюк прикладається до соску і дасть рекомендації щодо нормалізації ситуації.