Як схуднути при гормональному збої

1989

Зміст:

  • Причини гормонального ожиріння
  • Симптоми гормональних порушень
  • Можливо схуднути при порушенні гормонального фону
  • Як схуднути при гормональному збої
  • Після гормонального збою нерідко з’являється зайва вага. Від нього дуже складно позбутися. Кілограми не підуть, поки не нормалізується робота ендокринної системи.Причиною зайвої ваги можуть бути гінекологічні захворювання і хвороби щитовидної залози

    Причини гормонального ожиріння

    Коливання гормонального фону виникають протягом усього життя. Особливо часто вони виявляються у жінок після 30 років. Тому в зрілому віці складніше боротися із зайвими кілограмами, ніж у молодості.

    До набору ваги призводить порушення синтезу естрогену і прогестерону, а також деяких інших гормонів. Відбувається це з наступних причин:

    Вікові зміни

    У період статевого дозрівання гормональний фон ще не сформований. Відбуваються постійні коливання, які позначаються на зовнішньому вигляді. З віком яєчники поступово зношуються, і при клімаксі вже не можуть працювати нормально. Постійно спостерігається дефіцит, то надлишок жіночих статевих гормонів, з-за яких зростає жировий прошарок. Тому у жінок після 40 років спостерігається стійка надбавка у вазі.

    Вагітність та лактація

    Цей період характеризується серйозними гормональними перебудовами. Набір ваги починається ще в період виношування. Та після пологів, коли підвищений рівень пролактину, проблема зберігається. Схожа ситуація спостерігається після абортів і викиднів, коли в організмі відбуваються різкі гормональні перебудови.

    Прийом препаратів

    Оральні контрацептиви й інші гормональні засоби можуть викликати збільшення у вазі з-за надмірного вмісту тих чи інших гормонів.

    Під час стресу виробляється кортизол. Він викликає підвищений апетит і перешкоджає жіросжіганію.

    Ожиріння

    Надмірна вага призводить до ще більш швидкому набору кілограмів. Жирова тканина здатна сама виробляти деякі гормони, які викликають збільшення ліпідної прошарку.

    Захворювання

    Гінекологічні, ендокринні патології викликають порушення синтезу гормонів. Запалення і новоутворення в області яєчників, підшлункової та щитовидної залоз, гіпоталамуса і гіпофіза нерідко ставляться причиною зайвої ваги.

    Деякі з цих чинників є тимчасовими і проходять самі собою. Інші вимагають медичного втручання.

    Симптоми гормональних порушень

    Часто жінки, які не можуть схуднути, звинувачують у всьому гормони. Зрозуміти, що справа саме в них, можна за такими ознаками:

    • порушення менструального циклу;
    • дратівливість і агресія;
    • часті перепади настрою;
    • набряки;
    • зниження лібідо;
    • вугровий висип;
    • випадання волосся на голові та їх посилений ріст на тілі й особі;
    • сильна сухість або жирність шкіри;
    • надбавка у вазі при правильному харчуванні і стабільних фізичних навантаженнях;
    • нерезультативні спроби зачаття;
    • викидні.

    При виникненні таких симптомів слід звернутися до гінеколога або ендокринолога. Лікар оцінить стан матки і яєчників, призначить аналізи на гормони. Тільки після діагностики може бути підібрано відповідне лікування.

    Можливо схуднути при порушенні гормонального фону

    При виявленні порушень у виробленні гормонів лікар призначить відповідне лікування. Зазвичай це гормональна терапія, але іноді може знадобитися хірургічне втручання. Деякі жінки, щоб схуднути, приймають протизаплідні таблетки. Робити це без призначення лікаря не можна. Дійсно, оральні контрацептиви можуть допомогти стабілізувати гормональний фон. Але невідповідний препарат лише посилить проблему. З’являться нові жирові відкладення, виникнуть серйозні порушення в роботі ендокринної системи та гінекологічні захворювання.

    как похудеть при гормональном сбоеСхуднути після гормонального збою можна тільки після усунення провокуючого фактора

    Важливо пам’ятати, що лікування гормональних порушень не призведе до схудненню. Жир не згорить тільки від препаратів. Якщо проблеми зі здоров’ям супроводжуються безконтрольним прийомом їжі і недоліком руху, зайва вага не зникне. Терапія допоможе впоратися з різким збільшенням маси тіла і прискорить жиросжигание за умови правильного харчування і регулярних фізичних навантажень. Але доведеться постаратися і змінити спосіб життя.

    Як схуднути при гормональному збої

    Після лікування позбавлятися від накопичених жирових відкладень доведеться самостійно. Зробити це можна лише одним способом: споживати менше енергії, а витрачати більше. Варто звернути увагу на два фактори:

    Харчування

    Від того, що ми їмо, залежить 80% успіху в схудненні. Щоб позбавитися від зайвої ваги, потрібно створити дефіцит споживаних калорій приблизно 400-500 ккал. Але не варто сідати на жорсткі дієти. Голодування не призведе до схудненню. Обдурити організм не вийде. Недолік їжі він сприйме як загрозу для виживання і буде відкладати про запас кожну з’їдену крихту. Крім того, голод призводить до викиду гормону стресу, який підвищує апетит і заважає жіросжіганію. Раціон повинен бути повноцінним і різноманітним. Головне, дотримуватися баланс білків, жирів і вуглеводів.

    Фізичні навантаження

    Спорт допомагає в боротьбі із зайвою вагою. Але за одну кардиотренировку навряд чи вийде витратити енергії більше 200-300 ккал. Тому фізичні навантаження повинні бути допоміжним засобом. Марно сподіватися, що при регулярних походах в зал можна їсти все, що завгодно, і при цьому худнути. Також не варто нехтувати силовими тренуваннями. На будівництво і підтримка м’язової маси витрачається багато енергії. Заняття повинні бути регулярними і приємними. Якщо змушувати себе робити вправи, буде вироблятися гормон стресу. А він не найкращий помічник у боротьбі за красиве і здорове тіло.

    При схудненні важливий комплексний підхід. Харчування і тренування повинні доповнювати один одного. Тільки так результат буде помітним і стійким.

    З надбавкою у вазі на тлі гормональних порушень складно боротися. Навряд чи вийде обійтися без медичної допомоги. Але якщо вага не йде, не варто відразу звинувачувати в цьому гормони. Щоб переконатися, що справа не в банальному переїданні, потрібно пройти відповідні дослідження.

    Також рекомендуємо почитати: як прибрати друге підборіддя