Як швидко навчити дитину алфавіту

2368

Зміст:

  • Навіщо вчити дитину алфавіту в домашніх умовах
  • Як навчити дитину алфавіту швидко і правильно
  • 3-й рік життя: чи варто навчати дитину російській алфавітом
  • Як навчити алфавітом дитини, якій 4-й рік
  • Навчання 5-річної дитини
  • Заняття з дитиною 6 років
  • Методика вивчення голосних звуків
  • Методика вивчення приголосних звуків
  • Як навчити дитину читати по складах: методика навчання в ігровій формі
  • Коли починати вчити дитину англійським алфавітом
  • Вчити букви з дитиною можна починати вже тоді, коли він зможе добре розмовляти і виявить бажання до освоєння нової інформації. Щоб процес навчання був простим і цікавим, потрібно знати про деякі нюанси.

    Навіщо вчити дитину алфавіту в домашніх умовах

    Перш ніж починати регулярні заняття с дитиною, визначитеся, навіщо йому знати алфавіт саме зараз. Якщо ви хочете похвалитися перед родичами або друзями, змусити дитину знати як можна більше вже зараз, то краще забудьте про це. Дочекайтеся моменту, коли малюк сам не виявить бажання вчитися. Пам’ятайте, що фокусуватися потрібно на дитину, на його бажання і потреби, а вже потім – собі.

    Як навчити дитину алфавіту — питання, що вимагає комплексного розгляду

    Якщо ви бачите, що малюк досить допитливий і сам виявляє бажання вивчити алфавіт, можна починати заняття. Але пам’ятайте, що будь-які знання повинні закріплюватися на практиці. Тобто, після навчання алфавітом необхідно вчити склади, а потім закріплювати засвоєний матеріал при читанні. Це справа не одного дня, і якщо ви готові до цього, можна приступати.

    Вчити дитину алфавіту варто тільки в двох випадках: якщо він сам прагне до цього, чи прийшла пора готуватися до школи. В сучасних навчальних закладах діти повинні знати букви і вміти добре читати вже до початку навчання в першому класі – така система освіти. Якщо малюк не володіє відповідними навичками, йому буде важко і в навчанні, і в спілкуванні з однолітками.

    Як навчити дитину алфавіту швидко і правильно

    Як показує практика, не найкраща ідея – освоювати з дитиною літери в алфавітному порядку. Також часто діти не можуть правильно читати з-за незнання вимови голосних звуків, тому саме з них варто почати навчання.

    Загальні рекомендації:

    • вивчіть 10 голосних букв, а потім приступайте до вивчення приголосних;
    • вчіть звуки, а не букви – тобто відразу вивчить, як звучить та чи інша буква при читанні.

    Вивчайте по одній букві за одне заняття. Покажіть дитині, як виглядає ця буква на листі, підготуйте картки з малюнками і словами, в яких зустрічається ця буква. Переходьте до вивчення наступної букви тільки після повного засвоєння попередньої. І пам’ятайте, що дитині важко всидіти на одному місці довго, тому заняття не повинно тривати довше 20 хвилин.

    3-й рік життя: чи варто навчати дитину російській алфавітом

    Якщо малюкові виповнився лише третій рік, не поспішайте навчати його алфавітом – до школи ще багато часу. Починати навчання варто тільки тоді, коли малюк сам захоче цього, причому робити це потрібно в ігровій формі без будь-якого примусу. Не забувайте про наступні моменти:

    • не чекайте від малюка негайного вивчення великої кількості літер, йому потрібен час;
    • нові літери слід вчити не частіше 2 разів у тиждень. В інші дні варто тільки закріплювати пройдений матеріал;
    • якщо малюкові тільки 3 роки, не займайтеся з ним довше 5-7 хвилин на добу;
    • дитина краще запам’ятовує, якщо вивчає голосні звуки парами: А-Я, У-Ю, Е-Е і т. д.

    Не переходьте до вивчення приголосних, поки не переконаєтеся, що дитина повністю освоїв голосні звуки. І пам’ятайте, що в цьому віці дитина мислить образами, тому запасіться безліччю картинок, іграшок і яскравих книг.

    Як навчити алфавітом дитини, якій 4-й рік

    У 4 роки з дитиною вивчити алфавіт легше, тому що до цього моменту він вже може сприймати і аналізувати абстрактну інформацію. У цьому випадку також краще починати навчання з голосних літер, але до картинок і іграшок вже можна додати комп’ютерні та настільні ігри, кубики з літерами, пазли і магнітну азбуку.

    Навчання 5-річної дитини

    Алфавіт для дитини 5-и років – це вже не гра, а основа читання. Скоро він стане учнем першого класу, де від дітей вимагається вміння читати, хоча б по складах.

    быстроШвидко навчити дитину алфавіту можливо

    В цілому, система навчання дитини цього віку не відрізняється від 3-річного, але деякі рекомендації бажано враховувати:

    • Поясніть дитині, навіщо йому потрібен алфавіт. При цьому не лякайте його іспитами та тестами, які його чекають у школі. Краще розкажіть, як це добре – вміти читати улюблені книги самостійно.
    • Читайте книги в присутності малюка. Дитина повторює за батьками, і, швидше за все, захоче навчитися читати.

    Батькам варто набратися терпіння, оскільки заздалегідь передбачити, скільки часу знадобиться дитині на вивчення алфавіту, неможливо. Одним дітям вистачає 1-2 тижнів, а іншим може знадобитися кілька місяців. І перший, і другий випадок – це нормально, тому потрібно ставитися до малюка з розумінням.

    Заняття з дитиною 6 років

    У 6 років до звичайних ігрових способів можна підключати елементи класичного заняття – книжки, букварі, азбуки, прописи. Дитина повинна вміти не тільки вимовляти букви, але і писати їх. Мета таких уроків – не тільки вивчити алфавіт, але й навчити малюка правильно організовувати свій час. Тобто, заняття можна починати проводити систематично в один і той же час дня, а тривати вони будуть, наприклад, 20 хвилин і не менше – дитина повинна розуміти, що так потрібно.

    Методика вивчення голосних звуків

    Розкажіть дитині про букву «А», покажіть, як вона пишеться. Потім назвіть ряд слів, в яких зустрічається ця буква, покажіть картинки із зображенням предметів, людей або тварин, у назві яких є «А». Постарайтеся разом з дитиною підібрати ще ряд слів з цією буквою. Під час прогулянки або поїздки намагайтеся якомога частіше звертати увагу дитини на різні вивіски і написи, де зустрічається «А».

    Потім таким же способом можна вивчити парний звук «Я». Але не починайте його вивчення, поки не буде повністю освоєний і закріплений попередній звук. Щоб дитині було цікавіше займатися, придбайте дошку, на якій можна писати і малювати крейдою, а також придбайте різні кубики з літерами та яскраві книжки.

    Методика вивчення приголосних звуків

    Після повного вивчення та закріплення голосних можна приступати до освоєння приголосних звуків. Знайомте дитину спочатку зі звуками, а вже потім – з літерами. Тобто, спочатку ми вчимо «Б», а не «Бе». В іншому випадку дитина може відчувати труднощі у поєднанні звуків у склади.

    В іншому, приголосні вчать так само, як і голосні. Намагайтеся більше практикуватися, згадуючи слова, в яких присутня вивчається літера. Наберіться терпіння, так як приголосних звуків на порядок більше, ніж голосних.

    Як навчити дитину читати по складах: методика навчання в ігровій формі

    Відразу після вивчення чергової приголосної літери можна з’єднувати її з голосними, утворюючи склади. Тобто, вивчивши з дитиною звук «Б», навчіть з’єднувати його з голосними, тобто вимовляти «БА», «БО», БЕ» і т. д. При такому підході дитині надалі буде простіше вчитися читати.

    Не забувайте, що навчання складах також повинно відбуватися в легкій ігровій формі: з’єднуйте у склади кубики з літерами, пазли, малюйте склади на дошці, згадуйте слова, в яких є ці склади. Не приділяйте заняття більше 10-20 хвилин на день, інакше для дитини це буде не грою, а справжнім випробуванням, що не призведе до гарних наслідків у майбутньому.

    Коли починати вчити дитину англійським алфавітом

    Англійський алфавіт починають вивчати в школі, коли дитина вже досить посидющий і сприйнятливий до нової інформації. Не варто цим займатися в дошкільному віці – це дуже складно і не потрібно для малюка.

    Читайте в наступній статті: як навчити дитину читати по складах