Як швидко вивести мокротиння у дитини

720

Зміст:

  • Загальні рекомендації, як швидко вивести мокроту
  • Відповідні препарати
  • Лікування народними засобами
  • Дихальна гімнастика та масаж
  • Новонароджені діти особливо схильні до вірусних і бактеріальних захворювань із-за незрілості імунітету. Після зараження дихальні шляхи людини продукують мокроту, яка очищає організм від патогенних часток. Із-за особливостей будови, легкі малюків не завжди здатні самостійно позбавитися від густого слизу. Тому питання про те, як вивести мокротиння у дитини, буде актуальним для багатьох батьків.Масаж — один із способів, як вивести мокротиння у дитини

    Загальні рекомендації, як швидко вивести мокроту

    Батьки повинні обов’язково викликати педіатра, щоб він оглянув дитину і поставив йому правильний діагноз або призначив додаткові обстеження. Протягом усього періоду хвороби дорослим необхідно регулярно зволожувати і провітрювати кімнату, де перебуває хворий. Оптимальний показник температури в житловому приміщенні – 18-20 градусів, рівень вологості – від 50% до 70%.

    Друге необхідне для малюка умова одужання – рясне питво. Вона розріджує мокротиння та сприяє її швидкому виходу з бронхів. Немовлятам дають теплу воду очищену і грудне молоко. Після 8 місяців дітям дозволяється давати відвар шипшини, слабо концентровані морси без додавання цукру.

    Відповідні препарати

    Якщо мокрота погано відходить, то їй можуть призначити спеціальні сиропи. Їх поділяють на 2 групи:

  • Муколітики – ділять в’язке мокротиння на дрібні частинки, які легше виводяться з організму. Список препаратів, які використовують для лікування кашльового рефлексу у однорічних дітей: АЦЦ, Флюдитек, Амбробене.
  • Відхаркувальні – сприяють просуванню мокротиння до верхніх дихальних шляхах. Список ліків з подібною дією: Лазолван, Амброксол.
  • Важливо, щоб препарат був підібраний у відповідності з віком дитини. Місячній дитині забороняється давати багато ліків, які лікарі можуть використовувати для терапії дітей старшого віку.

    Лікування народними засобами

    Засоби нетрадиційної медицини використовують на додаток до медикаментів. Популярні рецепти для виведення мокротиння з легких:

  • Відвар солодки або алтея: 1 ст. л. рослинної сировини заливають 100 мл води і томити на водяній бані 15-20 хвилин. Отриману суміш доливають кип’яченою водою до об’єму 200 мл Відвар дають дитині по 1 ст. л. 3 рази в день.
  • Розтирання грудної клітини гусіним, борсучим або качиним салом: 1 ч. л. жиру розтоплюють на вогні і використовують для обробки стоп і грудної клітки дитини.
  • Інгаляції. В 1 літр гарячої води додають ефірні олії евкаліпта або ялиці (2-3 краплі). Над ємністю з гарячою водою схиляють голову дитини і просять його глибоко вдихати пари цілющої рідини. Процедуру дозволяється виконувати лише за умови, що у хворого немає підвищеної температури.
  • В домашніх умовах інгаляції можуть проводитися з використанням небулайзера. Цей метод вважається більш прогресивним, так як апарат доставляє найдрібніші частинки розчинів в нижні відділи дихальних шляхів.

    Дихальна гімнастика та масаж

    Якщо у дитини немає температури, то для виведення мокротиння з дихальних шляхів йому рекомендують відхаркувальний масаж спини і грудної клітини. Переважно, щоб процедуру виконував професіонал.

    Вона включає в себе:

    • легкі погладжування шкіри дитини в області грудної клітини і спинки;
    • інтенсивні розтирання оброблюваних ділянок до почервоніння шкіри;
    • постукуючі руху долонею (виключаючи область нирок і хребетного стовпа);
    • пощипування пальцями рук.

    Під час маніпуляцій дитини розташовують так, щоб його голова була нижче рівня тіла. Всі рухи батьки повинні виконувати знизу вгору. Закінчують процедуру легким натисканням долонею на спину.

    Добре відкашлятися малюкові дозволить дихальна гімнастика. Для цього батьки пропонують дитині по черзі робити глибокі вдихи і видихи. Щоб дитині було цікавіше займатися гімнастикою, дорослі можуть запропонувати йому різні ігри: надування повітряних куль або мильних бульбашок, розкручування потоком повітря паперового або пластикового вентилятора.

    Також цікаво почитати: дисгідрозі у дитини