Як швидко і ефективно вилікувати нежить у дитини

588

Зміст:

  • Причини появи нежиті
  • Як швидко вилікувати нежить у дитини: загальні рекомендації
  • Застосування ліків в домашніх умовах
  • Народні засоби при лікуванні нежиті
  • Як ефективно позбутися від нежиті у підлітка
  • В яких випадках потрібно йти до лікаря
  • Профілактика дитячого нежиті у дітей до 1 року і старше
  • Нежить частіше зустрічається в дитячому віці, ніж у дорослому. Найчастіше, і у дітей, і у дорослих цей симптом означає, в основному, застуду (ГРЗ), однак, існує цілий спектр дитячих захворювань, які теж можуть проявлятися нежиттю.

    Причини появи нежиті

    Причиною нежиті може бути як застуда, так і інші захворювання. Риніт може мати як вірусну чи бактеріальну, так і алергічну природу. Перш ніж починати лікування нежитю, необхідно уточнити причину його появи.

    Як швидко вилікувати нежить у дитини — питання, яке потребує комплексного підходу

    Якщо рідкі соплі виникають кожного разу, коли дитина гуляє в холодну погоду, немає приводу для занепокоєння – це нормальна реакція організму на холод. Коли дитина заходить у тепле приміщення, риніт зникає.

    Також нежить може стати наслідком алергії. Слід визначити, що саме в оточенні дитини є алергеном для нього, і захистити малюка від небажаних контактів, паралельно даючи йому курс ліків, прописаних лікарем.

    Якщо риніт має інфекційну природу, потрібно звернутися до педіатра за консультацією, оскільки самолікування може бути небезпечним для здоров’я малюка. Ознаки інфекції – це підвищена температура тіла, загальний озноб, погане самопочуття, підвищена плаксивість і порушення сну і апетиту.

    Нежить – це захисна реакція організму. Якщо в кімнаті, де живе дитина, багато пилу чи є грибок, дихальна система буде захищатися рясним виділенням слизу.

    Якщо риніт турбує дитини, він може бути нормальним явищем. Його організм, в тому числі носові проходи все ще формуються, і риніт може бути побічним симптомом цього. Однак у такому разі він швидко проходить і не доставляє маляті сильного дискомфорту.

    Якщо ж дитині важко смоктати, він погано спить, стає неспокійним, і періодично виникають напади блювоти, це привід для відвідування педіатра, оскільки в цьому випадку риніт є ознакою інфекції. Для дитячого організму інфекція, при відсутності своєчасного лікування, може бути смертельно небезпечною.

    Зверніть увагу – слиз повинна бути рідкою і прозорою. Якщо вона густа і засохла, це може говорити про появу в організмі дитини бактеріальної мікрофлори. Це тягне за собою різні ускладнення, тому патологія вимагає негайного лікування.

    Як швидко вилікувати нежить у дитини: загальні рекомендації

    При лікуванні нежиті варто розуміти, що за 1 день успішний і повне одужання неможливе. Незалежно від того, дитина лікується народними або медикаментозними методами, батьки повинні дотримуватися рекомендації:

    • Якщо дитина ще не вміє самостійно высмаркиваться, регулярно видаляйте слиз у нього з носа, щоб не виникало проблем з диханням.
    • Слідкуйте, щоб в кімнаті було вологе повітря температурою до 23 градусів. Під час провітрювання кімнати дитини в ній бути не повинно.
    • Якщо причиною нежиті є запалення аденоїдів, при наявності медичних показань їх краще вчасно видалити. В іншому випадку лікування кожен раз буде приносити все менше результатів.
    • Якщо ви лікуєте дитини самостійно, намагайтеся не застосовувати судинозвужувальні краплі – вони притупляють захисну функцію. Віддайте перевагу препаратам на основі натуральних компонентів.

    Постійно спостерігайте за станом малюка. Якщо йому стає гірше з часом, зверніться до лікаря.

    Застосування ліків в домашніх умовах

    Використовувати аптечні ліки в домашніх умовах можна, але тільки якщо ви впевнені, що вони не зашкодять дитині. Особливо потрібно обережно ставитися до судинозвужувальних крапель. Якщо є можливість, краще замінити їх звичайними протинабряковими краплями на основі морської води. Паралельно не забувайте регулярно провітрювати приміщення.

    Якщо у дитини немає температури, то не треба йому давати жарознижуючі препарати. Якщо температура тримається стабільно протягом декількох діб, потрібно закінчувати лікування у домашніх умовах та звертатися до лікаря.

    в домашних условияхВилікувати нежить можливо в домашніх умовах

    Деякі препарати здатні викликати алергічну реакцію. Якщо після застосування ліків у дитини виявилися які-небудь побічні ефекти, його прийом слід одразу ж скасувати.

    Народні засоби при лікуванні нежиті

    Існує кілька народних способів ефективного лікування нежиті. Інгаляції з додаванням соди, відварів ромашки, шавлії, евкаліпта, лаврового листа або м’яти допомагають вивести назовні слиз і запобігти розмноженню патогенної мікрофлори. Налийте в ємність гарячу воду, додайте туди вибраний інгредієнт, накрийте махровим рушником і дайте дитині подихати приблизно 5-10 хв. Дивіться, щоб пар не був занадто гарячим, інакше можливе виникнення опіку слизової.

    Змазування ніздрів звичайною «Зірочкою» допомагає значно полегшити дихання.

    Як ефективно позбутися від нежиті у підлітка

    Нежить у підлітків в 90% випадків виникає з-за інфекції, що потрапила в організм. Щоб звести до мінімуму можливість її появи, необхідно стежити за способом життя підлітка. У цей період особливо важливо приділяти увагу правильному харчуванню і достатньої фізичної активності.

    Щоб вилікувати нежить, практично завжди необхідно користуватися «дорослими» методами терапії. Бажано відвідати поліклініку, щоб лікар призначив противірусні або антибактеріальні медикаментозні препарати. Вдома можна користуватися зазначеними вище народними способами, але краще комбінувати їх з лікуванням, призначеним лікарем.

    эффективноНародні рецепти можуть працювати ефективно

    Стежте, щоб підліток не використовували судинозвужувальні препарати довше 5 днів, інакше він може пошкодити слизові оболонки носа т буде потрібно продовжувати прийом коштів постійно.

    В яких випадках потрібно йти до лікаря

    Якщо лікування не призводить до потрібних результатів, необхідно звернутися в поліклініку. Можливо, ви неправильно поставили діагноз, і причина нежиті криється зовсім в іншому. Іноді обрані методи терапії діють неефективно через індивідуальних особливостей організму дитини. У будь-якому випадку, привід для відвідин лікаря, якщо:

    • Протягом 5-7 днів немає ніяких покращень.
    • Нежить сильно ускладнює дихання дитини, заважає йому вести звичний спосіб життя.
    • Підвищується температура тіла.
    • З’являються супутні симптоми – кашель, біль у горлі.
    • Дитина стає неспокійним і примхливим.
    • З’являються проблеми зі сном і з апетитом.

    Затяжний нежить дуже небезпечний. Він призводить до розвитку гаймориту, отиту, аденоїдиту, бронхіту або трахеїту – патологій, які при поганому збігу обставин можуть призвести навіть до затримки розумового розвитку. Постійні порушення дихання можуть привести до погіршення емоційного стану і, як наслідок, до патологій нервової та психологічної сфер. Однак своєчасно розпочате кваліфіковане лікування в 99% випадків здатне запобігти будь-які патологічні наслідки.

    Профілактика дитячого нежиті у дітей до 1 року і старше

    Після успішного лікування нежиті дуже важливо зайнятися підвищенням імунітету дитини, інакше великий ризик рецидиву або виникнення ускладнень. До правил профілактики відносяться:

    • регулярне провітрювання приміщення;
    • застосування спреїв на основі морської води для усунення частинок пилу;
    • загартовування організму;
    • правильне харчування;
    • попередження контактів з хворими людьми;
    • уникнення людних місць під час епідемій;
    • вибір одягу по сезону – переохолодження і перегрівання однаково небезпечно;
    • попередження використання чужих носових хусток.

    Навіть якщо вам не вдалося «зберегти» дитини і нежить виник повторно, не варто панікувати. Дитячий імунітет потрібно зміцнити, в чому вам допоможе ведення правильного способу життя і курс вітамінів, прописаних лікарем.

    Нежить – це захисна реакція організму на проникнення в нього небажаних подразників. Іноді він буває фізіологічним і не представляє ніякої небезпеки для здоров’я дитини. Але трапляється, що нежить вимагає негайного лікування, інакше великий ризик розвитку ускладнень. Народні методи ефективні у багатьох випадках, але якщо протягом тижня немає ніяких поліпшень, зверніться в поліклініку для призначення медикаментозної терапії.

    Дивіться далі: кров з носа у дитини