Ізюм при грудному вигодовуванні: коли його можна вводити

2397

Зміст:

  • Ізюм при грудному вигодовуванні
  • Чому не можна
  • Як вводити родзинки в меню
  • Фахівці з грудного вигодовування рекомендують при ГВ включати в меню різні сорти родзинок. Продукт підвищує поживність грудного молока, покращує самопочуття і мами і малюка.

    Ізюм при грудному вигодовуванні

    Продукт являє собою висушені ягоди винограду, тому він зберігає всі вхідні в його склад вітаміни. Завдяки цьому сухофрукт допомагає справлятися зі стресами, втомою, додає сили.

    Ізюм при грудному вигодовуванні можна вводити в раціон жінки, починаючи з другого місяця

    Його ведення в раціон годуючої мами обумовлено позитивним впливом на жіночий організм. Родзинки сприяє:

    • нормалізації сну – добре справляється з безсонням;
    • усунення депресивного настрою;
    • зміцненню серцево-судинної системи та імунного захисту;
    • поліпшенню роботи клітин головного мозку.

    Родзинки підвищує рівень гемоглобіну крові, а тому допомагає справлятися із залізодефіцитною анемією.

    При виборі родзинок потрібно враховувати деякі моменти. Так, темні сорти містять більше магнію, калію і вітамінів. Сухофрукти з збереженими плодоніжками більш смачні.

    Чому не можна

    Родзинки належить до висококалорійних продуктів і містить природних цукрів у 6-8 разів більше, ніж ягоди свіжого винограду. Це значно збільшує ризик розвитку у новонародженого діатезу.

    Після народження у дитини відбувається «заселення» травного тракту різними типами бактерій. І оскільки ШКТ поки ще не досконалий, новонароджений малюк страждає від частих кишкових кольок. Родзинки підвищує газоутворення, тому в перший місяць після народження сушені ягоди винограду з меню годуючої мами потрібно повністю виключити.

    Пізніше родзинки малюкові буде навіть корисний, оскільки його відвар допомагає впоратися із запорами. Пояснюється це наявністю в складі калію, поліпшує перистальтику кишечника.

    Як вводити родзинки в меню

    Для введення родзинок в раціон краще всього підходить другий місяць після народження малюка. Починати потрібно із дрібних темних ягід без кісточок.

    У перший раз жінці дозволяється з’їсти дві-три ягоди в першій половині дня, а потім слід відстежити реакцію дитини. Якщо у нього не буде кольок, здуття живота, не з’являться ознаки діатезу, то продукт можна потроху включати в меню. Наприклад, додавати в ранкову кашу або варити з нього компот, але не частіше одного разу в тиждень. З третього місяця норму родзинок можна збільшити до 50 р.

    Якщо дитина відреагував на сушений виноград негативно – з’явилися ознаки алергії, порушення стільця – то його введення слід відкласти як мінімум на місяць.

    По мірі дорослішання дитини робота травної системи поліпшується, відбувається вироблення необхідних для правильного травлення ферментів. Тому поява в раціоні годуючої мами нових продуктів трьох — або чотиримісячний малюк перенесе більш спокійно.

    Щоб не спровокувати неприємних наслідків і для жінки, і для малюка, потрібно враховувати сумісність родзинок з іншими продуктами. Його краще всього їсти окремо від інших фруктів. Не варто також поєднувати ягоди з молоком, мінеральною водою і квасом.

    Ізюм корисний для складу грудного молока сухофрукт. Але чи можна включати в меню або потрібно трохи почекати, багато в чому залежить від дитини і його реакції на цей продукт.

    Читайте також: імбир при грудному вигодовуванні