Як перевести дитину в інший дитячий садок

1479

Зміст:

  • Як почати переклад дитину в інший садок?
  • Як потрапити в загальну чергу?
  • Інструкція для батьків, як подати заяву через портал Держпослуг
  • Відрахування з колишнього дитсадка
  • Прийом дитини в новий дитсадок
  • Що робити при відмову в зарахуванні в дитсадок
  • При переїзді або зміну робочого графіка батьки переймаються питанням, як перевести дитину в інший дитячий сад. Думка про черги та повторному зборі паперів вганяє в паніку кожної людини, яка дорожить своїм часом. Але процес переходу малюка в інше дошкільний заклад здатний стати більш простим, ніж ви думаєте.Порушення прав дитини — важлива причина, по якій можуть надати інший дитячий садок

    Як почати переклад дитину в інший садок?

    Дотримуючись досить нескладні інструкції для батьків, можна влаштувати дитину в хороший дошкільний заклад. Самий перший крок для перекладу — це пошук нового дитячого садка, в якому вас повністю влаштує. Шукати інформацію можна різними способами:

    • знайти і вивчити перелік дитячих садків у своєму та сусідньому районах;
    • обговорити з іншими мамами на дитячому майданчику, які дитячі садки відвідують їхні діти;
    • пошукати в інтернеті тематичні форуми про якість обслуговування в садках конкретного району;
    • ознайомитися з інформаційними стендами, а також інтернет-сторінками обраних установ, якщо такі є.

    Можете вибрати кілька дитячих садків, зателефонувати в кожен і призначити зустріч із завідуючою. Вам детально розкажуть про дошкільному установі, а також повідомлять, чи можуть вони відразу ж надати дитині вільне місце.

    Ще один спосіб — відправити у дошкільний заклад офіційний запит, щоб вас поінформували про кількість незайнятих місць у дитсадку, наскільки велика черга в групи. У зверненні (як письмової, так і електронному) повинні бути наступні дані:

  • Ім’я та прізвище заявників. Маються на увазі батьки або законні опікуни.
  • Вік дитини.
  • Адреса місця прописки і проживання. Важливо вказати прописку та фактичне проживання всіх членів сім’ї, які вказані у зверненні. Всупереч тому, що дані про реєстрацію обов’язкові, це не є причиною для відмови.
  • Причина переходу дитини в інше місце. Наприклад, можна вказати зміну місця проживання.
  • Привілеї дитини. Наприклад, коли дитина має підстави на вступ без черги у дитсадок.
  • До офіційного обігу можуть попросити прикласти додаткові документи. До них належать паспорти батьків чи законних опікунів, свідоцтво про народження дитини, документи, за допомогою яких можна підтвердити наявність привілеїв для влаштування в садок. Вони обов’язкові як для приватного, так і для муніципального установи. Для останніх можуть додатково вимагати довідку з минулого дитсадка.

    Як потрапити в загальну чергу?

    Може виникнути така ситуація, що в обраних дошкільних установах повністю сформовані групи, і вільні місця відсутні. Необхідно подати заявку до Управління освіти міста. Заяву слід надавати з паспортом, свідоцтвом про народження дитини, додати папери про пільги. Можуть запросити довідку з минулого дитсадка, тому її краще підготувати заздалегідь.

    Після написання заяви дитина буде внесений у чергу для отримання місця в дитсадку. Якщо вільні місця в муніципальних садах є, в Управлінні освіти району видадуть напрям, з яким дитина піде в дитячий сад.

    Інструкція для батьків, як подати заяву через портал Держпослуг

    Досить простий спосіб постановки дитини на чергу в дитсадок — це використання офіційного порталу в інтернеті. Можна оформити електронну заяву. Заявка подається через портал Держпослуг наступним чином:

  • Необхідно пройти реєстрацію на сервісі. Для цього заповнюється спеціальна форма, яка включає ПІБ, СНІЛС, ІПН, мобільний телефон та електронну пошту.
  • Слід перейти в розділ сайту «Послуги».
  • У вкладці «Послуги» варто обрати підрозділ «Освіта». Наступна вкладка — «Запис в дитячий сад».
  • Наступним дією вибирається країна і регіон. Це можна зробити як вручну, так і автоматично, налаштувавши геолокацію.
  • Наступний крок — клікнути на посилання «Запис дитини в дитячий сад». З’являться три розділу: «Запис в дитячий сад», «Скасувати або змінити запис», «Перевірити чергу».
  • У розділі «Запис в дитячий сад» заповнюється електронна заява. В нього вносяться такі дані:

    • паспорт одного з батьків або опікуна (для опікунів також потрібно надати інформацію з документа, за допомогою якого можна підтвердити право на представлення інтересів дитини);
    • інформацію з свідоцтва про народження дитини;
    • інформацію про наявні пільги, а також про розміщення в спеціальні групи (оздоровчі групи та групи компенсуючого напрями вимагають додаткових документів від медичної комісії).

    Після розгляду заявки дитину ставлять у чергу. На це піде не більше 15 днів. В режимі онлайн можна буде перевіряти, на якому місці в черзі знаходиться ваш син або дочка. Якщо отримано позитивну відповідь, процедуру зарахування малюка у дитсадок необхідно пройти протягом 30 днів, інакше заявка анулюється.

    как перевести ребенка в другой детский садЯкщо поставити дитину на чергу в дитсадок ще до переїзду, можна прискорити зарахування

    Відрахування з колишнього дитсадка

    Правила виписки дитини з дитсадка прості. Батьки або опікуни пишуть заяву завідуючому дитячим садком.

    Необхідно вписати основні дані, а саме ПІБ заявника, ім’я та прізвище дитини, дату його народження. Також необхідно вказати номер групи, яку дитина відвідував. Обов’язково слід написати назву дитсадка, в який здійснюється переказ. Якщо змінюється місце проживання, також слід вказати ці дані. Причина переказу повідомляється тільки за бажанням заявника.

    Заяву розглядають протягом 3 днів, після чого з батьками розривають договір. Коли дитина буде відраховуватися з старого дитсадка, обов’язково потрібно взяти додаткові довідки про проходження медкомісії, від психологів. Також слід забрати медичну карту дитини. Ці папери знадобляться при зарахуванні в нову установу.

    Прийом дитини в новий дитсадок

    У новому дошкільному закладі також потрібно писати заяву на ім’я завідувача. У ньому необхідно вказати ПІБ батьків і дитини. Пишеться дата народження малюка. У вигляді причини надходження указується «переказ дитини з одного дитячого садка в інший». У бажаний дитсадок передаються такі документи: паспорт батьків, заяву про прийом і особиста справа малюка.

    Що робити при відмову в зарахуванні в дитсадок

    Іноді дитячі садки відмовляють у наданні місця дитині через відсутність прописки. Але це не безвихідна ситуація. Батьки мають повне право звернутися в Управління освіти з оскарженням рішення. До звернення необхідно додати договір про наймання житла.

    Коли причиною перекладу є непрості відносини між дитиною та вихователем, можна знайти рішення проблеми на рівні старого дитячого садка — це порушення прав дитини. Слід обговорити з іншими батьками, чи існує подібна проблема відносно їх дітей. Після варто спробувати домовитися з завідувачки дошкільною установою.

    Якщо вирішити проблеми не вдалося мирним шляхом, батьки можуть подати колективну скаргу в прокуратуру.

    Дотримуючись простих правил, можна легко влаштувати малюка у новий дитячий садок. Головне — приділити час не тільки паперовим питань, але також морально підготувати дитину до нового місця.

    Також рекомендуємо почитати: підготовка дитини до дитячого саду