Імбир для схуднення: готуємо корисний напій в домашніх умовах

630

Зміст:

  • У чому користь імбиру
  • Можливу шкоду й протипоказання
  • Застосування імбиру для схуднення
  • ТОП-5 імбирних рецептів для зниження ваги
  • Як вибирати і зберігати продукт
  • Цілющі властивості імбиру були відомі ще з часів Стародавньої Індії та Китаю. Сьогодні цей продукт використовують як пряність для приготування вишуканих страв і як лікарський засіб від різноманітних хвороб. Завдяки здатності поліпшувати травлення, активізувати жировий обмін — люди, які страждають надмірною вагою, використовують імбир для схуднення.

    У чому користь імбиру

    До складу продукту входить велика кількість мінеральних речовин: калій, фосфор, кальцій, магній, кремній, залізо, цинк. Тому імбир корисний для жіночого здоров’я: нормалізації менструального циклу, ослаблення симптомів передменструального синдрому, підготовки організму до вагітності. Багатий мінеральний склад додає сил та енергії, ефективний при перевтомі, використовується як природний афродизіак для чоловіків.

    Імбир для схуднення використовують у свіжому, маринованому і засушеному вигляді

    Достаток вітамінів: С, РР, В1, В2, В6 і В9 робить коренеплід ефективним засобом для профілактики простудних захворювань, підвищення імунітету. Вживання імбиру за час грипу або застуди допомагає добре пропотіти, вивести мокротиння з бронхів.

    Специфічні ефірні олії, пектинові речовини і клітковина, що входять до складу свіжого коренеплоду, сприятливо впливають на травну систему:

    • стимулюють процес травлення;
    • сприяють виведенню газів з кишечника;
    • допомагають знизити нудоту;
    • покращують виведення жовчі.

    Вживання імбирною настоянки знімає спазми у м’язах, біль у суглобах. Тибетські ченці використовують її при лікуванні артритів, ревматизму, для зняття запалень. Спортсмени п’ють воду з імбиром на наступний день після тренувань, щоб зняти напругу в м’язах і поліпшити кровообіг.

    Здатність імбирного кореня активізувати метаболізм, знижувати рівень цукру і холестерину в крові робить його ефективним засобом для зниження ваги. Напій з цієї прянощі не тільки сприяє позбавленню від зайвих кілограмів, але і очищенню організму від токсинів.

    Можливу шкоду й протипоказання

    Незважаючи на багатий склад мінералів і вітамінів, безліч корисних для організму властивостей, коренеплід має також побічні дії. Імбир протипоказаний:

    • вагітним і годуючим жінкам;
    • хворим виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки;
    • страждаючим гастритом, хворобами печінки, гемороєм;
    • алергікам.

    Імбир не рекомендується людям, страждаючим від дерматологічних захворювань. З обережністю дану пряність потрібно вживати після 50-60 років. Вона сильно розігріває організм, може підвищити тиск, що небезпечно в літньому віці. З цієї ж причини не рекомендується пити імбирний чай прямо перед сном – організм активізується, довго не зможе заснути.

    Щоб коренеплід не приносив шкоди здоров’ю, його не вживають під час перших двох днів менструації (так як він може викликати кровотечу), при високій температурі, у великих кількостях на голодний шлунок.

    Застосування імбиру для схуднення

    Незважаючи на те, що коренеплід зарекомендував себе в боротьбі з надмірною вагою, не варто чекати він нього миттєвих результатів. Лише при регулярному вживанні продукту поступово знизиться рівень холестерину, нормалізується обмін речовин, виведуться з організму токсини.

    напиток с имбиремНапій з імбиром та лимоном активізує метаболізм

    Щоб скинути зайві кілограми імбир регулярно вживають у вигляді чаю, додають свіжий натертий на тертці корінь в салати, використовують його в сухому вигляді в якості спеції. Особливо ефективно вживання води з імбиром при заняттях спортом і легких фізичних навантаженнях. Напій додає сил, стимулює спалювання жиру.

    Бажаючим швидше привести фігуру в порядок корисно дізнатися рекомендації, як правильно використовувати імбир для схуднення:

  • Випита натщесерце гаряча вода з натертим на тертці свіжим імбиром запускає обмінні процеси в організмі після сну. Бажано снідати тільки через 15-20 хвилин після вживання імбирною води.
  • Напій з імбиром вживають в гарячому або теплому вигляді. Виняток становлять спортивні тренування.
  • Щоб знизити апетит, перед обідом і вечерею випивають імбирний чай.
  • Посилити корисні властивості коренеплоду допомагають лимонний сік, зелений чай, кефір і кориця.
  • Але не варто вводити себе в оману і перебільшувати жиросжигающие здатності даного продукту. При щоденному поїданні тортів, шоколаду і тістечок імбир буде безсилий. Кидатися в крайності і сідати на виснажливі дієти теж не потрібно. Для зниження ваги досить регулярно вживати цей коренеплід, помірно харчуватися і вести активний спосіб життя.

    ТОП-5 імбирних рецептів для зниження ваги

    Щоб добитися стійкого результату, вживати імбир потрібно як мінімум місяць. Головне, набратися терпіння і не панікувати, якщо у перший тиждень не буде помітних змін. Прояв жиросжигающих властивостей даного коренеплоду буде поступовим, але при тривалому застосуванні він допоможе прибрати зайві сантиметри.

    в домашних условияхПриготування імбирного чаю в домашніх умовах не вимагає багато часу

    Чай з використанням сушеної прянощі можна приготувати з таких інгредієнтів:

    • 1 літр води,
    • 1 ст. л. імбирного порошку,
    • 1 ч. л. цукру,

    Імбирний порошок заливають водою, дають закипіти. Проварюють протягом 15-20 хвилин на невеликому вогні. За 1-2 хвилини до зняття з вогню в напій додають цукор. Вживати напій краще в гарячому вигляді, але можна і в холодному. Перед тим як пити чай його обов’язково потрібно процідити, інакше осад пустить гіркоту.

    Чай зі свіжим імбиром можна зробити з таких інгредієнтів:

    • 1 літр води,
    • 3 ст. л. натертого на тертці свіжого імбиру,
    • 1 ст. л. лимонного соку,
    • чорний мелений перець на кінчику ножа,
    • 1 ч. л. меду.

    Імбирну суміш заливають киплячою водою, проварюють на повільному вогні протягом 3-4 хвилин, додають чорний мелений перець. Коли чай трохи охолоне, в нього додають лимонний сік і мед. Вживають в гарячому вигляді. Користь чаю зі свіжим коренеплодом значно вище, ніж висушеної прянощі. Однак його краще не вживати у великих кількостях, з-за високої концентрації ефірних масел.

    Напій з кави і імбиру підійде людям, які регулярно вживають каву і бажають скинути вагу. Склад можна збагатити ще кількома інгредієнтами: гвоздикою, лимоном, медом і молоком. У свіжозварену каву додають шматочки імбиру, мед, 2 бутона гвоздики і скибочку лимона.

    Настоянка на кефірі готується просто. Свіжий коренеплід натирають на тертці і додають в нежирний 1% кефір. Даний напій поміщають в холодильник, настоюють протягом 1 години, вживають за 20-30 хвилин до їжі або ввечері перед сном.

    Питної імбирний йогурт домашнього приготування урізноманітнює раціон тих, що худнуть. Інгредієнти для приготування рецепту:

    • 1 огірок,
    • 200 мл йогурту,
    • шматочок свіжого імбиру,
    • 2 дольки лимона,
    • щіпка солі.

    Йогурт розбавляють 200 мл холодної води, додають в нього натерті на тертці імбир і огірок, видавлюють сік лимона, солять. Отриману суміш збивають у блендері. Такий напій добре тонізує організм, позбавляє від набряків.

    Як вибирати і зберігати продукт

    Перед тим як приготувати імбирний чай або коктейль для зниження ваги, потрібно знати, як вибирати якісний продукт в свіжому, маринованому і сушеному вигляді.

    кореньСвіжий корінь імбиру зберігається довго

    Свіжий коренеплід має бути щільним, гладким, шкірка не повинна бути пересушеною. Потрібно переконатися, що на корені немає потемніння і пошкоджень. У свіжому вигляді імбир зберігається в холодильнику не більше 11 днів, тому потрібно звернути увагу на дату упаковки продукту. Зберігати В морозилці імбирний корінь не рекомендується — при температурі нижче -5 градусів він втратить свої корисні якості.

    Якісний порошок імбиру має блідо-жовтий колір, яскравий виражений запах, якщо аромат незначний, швидше за все пряність розбавили борошном. Купуючи маринований імбир, потрібно звернути увагу на дату його виготовлення – в такому вигляді він може зберігатися максимум місяць. Маринований імбир, свіжий або засушений зберігає свій багатий вітамінно-мінеральний склад, в будь-якому вигляді приносить користь організму.

    Засушувати коренеплід в домашніх умовах складно, тому краще купити готову висушену пряність в магазині.

    Незважаючи на те, що імбиру приписують чудодійні властивості, що допомагають скинути вагу, його вживання виявиться марним при малорухомому способі життя, надмірному вживанні жирної їжі. Щоб пряність повною мірою проявила свої жиросжигающие здібності, потрібно допомогти їй збалансованим харчуванням і легкими фізичними навантаженнями.

    Читайте в наступній статті: кавказький морозник для схуднення