Інгаляції з мінеральною водою для дорослих: проведення лікування вдома

1449

Зміст:

  • Коли призначається
  • Яку воду вибрати
  • Як проводити процедуру
  • Протипоказання
  • Інгаляції дітям
  • Інгаляції з мінеральною водою прискорюють одужання і запобігають розвитку ускладнень при простудних захворюваннях. Лужно-сольовий розчин дозволяє зволожити слизову, поліпшити відходження мокротиння, усунути нежить. Щоб терапія була ефективною, під час процедури дотримуйтеся основних правил користування і лікування небулайзером.Інгаляції мінеральною водою при застуді

    Коли призначається

    Терапія мінеральною водою дозволяє безболісно впоратися і полегшити симптоми багатьох захворювань дихальних шляхів. Своєчасно розпочате лікування дозволить уникнути ускладнень та астматичних нападів. У гострий період рекомендується робити інгаляції до 10 хвилин 4-5 разів на день, для профілактики ускладнень або усунення залишкових симптомів достатньо 3 хвилини 3 рази в день.

    Компресійний небулайзер нагріває рідину і перетворює її в дрібнодисперсний аерозоль. Саме ці частинки з легкістю проникають в легені і бронхи, зволожують слизову, знімають набряклість і запалення. При нежиті пари дозволяють легко розріджувати відокремлюване, не давати йому опускатися нижче і виводити його через носові ходи. Лікуючий лікар призначає інгаляції в наступних ситуаціях:

    • при кашлі, осиплості голосу, набряку гортані;
    • гаймориті, алергічному риніті;
    • бронхіті, пневмонії, ларинготрахеїті;
    • бронхіальній астмі, полінозі.

    Інгаляції необхідні для відновлення імунітету і якнайшвидшого одужання після запалення легенів або бронхів. Дорослим рекомендується зволожувати дихальні шляхи при ревматизмі, неврозах, порушенні обміну речовин в організмі.

    Яку воду вибрати

    Використовувати мінеральну воду для лікування можна без шкоди для організму. Вона не викликає звикання, не провокує алергічний набряк, допомагає скупчилася в легенях, бронхах і носоглотці слизу швидше відокремитися. У лікувальних цілях рекомендують брати воду з природних джерел.

    Перед покупкою води бажано проконсультуватися з лікарем. Він підкаже, який мінералкою, і в якій кількості користуватися.

    Краща мінералка для лікування вірусних та інфекційних захворювань – «Боржомі», до складу якої входить гідрокарбонат натрію. Також можна застосовувати лужно-соляну «Єсентуки №4», хлоридно-натрієву «Стара Русса» чи «Нарзан», багату сульфато-гідрокарбонатом.

    Як проводити процедуру

    Щоб користь від процедури була максимальною, в апараті необхідно регулярно міняти фільтри. Перед початком інгаляцій маску і колбу для ліків ретельно дезинфікують. Мінеральну воду набирають у стаканчик і випускають з неї газ. Після цього мінералка готова до вживання.

    Стандартна колба в небулайзере розрахована на 5 мл ліки, при середній швидкості розпилення процедура буде тривати 3-4 хвилини. Дозування і частота процедур залежить від стану хворого:

    • на 1-2 день застуди, яка проявляється нежиттю, рекомендується дихати кожні 3-4 години по 10 хвилин, попередньо провівши туалет носа фізіологічним розчином;
    • при запальних ускладненнях, сухому кашлі, рецидив бронхіальної астми слід зволожувати дихальні шляхи кожні 2-3 години за 5 хвилин.

    Якщо хворого турбує нежить, дихати слід через ніс, при ларингіті, пневмонії або бронхіті – через рот. Під час процедури не можна перериватися на куріння або обід. Рекомендується за 1,5 години до інгаляцій. Якщо у дорослої підвищена температура, лікування не проводиться.

    взрослымІнгаляції мінеральною водою без небулайзера

    Багато хто задається питанням, як зробити процедуру, якщо вдома немає компресорного або аерозольного небулайзера. Рекомендується вдатися до старим народним способом, коли радили дихати над парами вареної картоплі. Для цього нагрійте мінеральну воду до 38-45о, вилийте її в миску і накрийте рушником.

    Протипоказання

    Перед проведенням лікування необхідно проконсультуватися з лікарем і дізнатися, чи можна робити дану процедуру. Невинна мінералка може спровокувати погіршення стану здоров’я при наступних захворюваннях:

    • ангіна, отит;
    • туберкульоз;
    • плеврит;
    • легенева недостатність, підозра або підтвердження онкології;
    • серцеві патології;
    • наявність гнійників, поліпів, новоутворень на слизових дихальних шляхів.

    Інгаляції можуть стати причиною носових кровотеч, запаморочення, головного болю. Щоб після процедури не почався безконтрольний продуктивний кашель, не рекомендується вживати відхаркувальні і розріджують препарати.

    Інгаляції дітям

    Проводити лікування дитині слід суворо за призначенням лікаря. При запаленні бронхів або легенів, бронхіальній астмі часто призначають процедури з мінеральною водою і Беродуалом, Пульмикортом, Вентоліном. Використання перерахованих препаратів має протипоказання і побічні ефекти, тому дітям виписують мінімальні дози.

    Інгаляції з мінералкою є простим і безпечним методом лікування і профілактики простудних захворювань. Дорослим зволожувати дихальні шляхи рекомендується кілька разів в день до повного одужання і припинення кашлю. При цьому обов’язкова консультація і контроль лікаря.

    Також цікаво почитати: як вибрати інгалятор для дитини