Істміко-цервікальна недостатність під час вагітності

2279

Зміст:

  • Істміко-цервікальна недостатність під час вагітності
  • Причини ИЦН
  • Симптоми недостатності цервікального каналу
  • Хірургічне лікування
  • Песарій
  • Бандаж
  • Клінічні рекомендації
  • Істміко-цервікальна недостатність під час вагітності загрожує новим станом жінки. При своєчасному виявленні патологія добре піддається корекції і дозволяє продовжити гестаційний термін.При пізньому виявленні ИЦН можливість проведення корекції втрачається, внаслідок чого починаються передчасні пологи або мимовільний аборт – залежить від строку, на якому виникла патологія.

    Істміко-цервікальна недостатність під час вагітності

    Істміко-цервікальною недостатністю називається патологічний процес, при якому шийка матки не може витримати маси зростаючого ембріона, в результаті чого починає розкриватися раніше покладеного терміну. Щоб зрозуміти механізм формування патології, необхідно мати уявлення про будову внутрішніх статевих органів.

    Симптоми істміко-цервікальної недостатності стають підставою для обстеження

    Шийка матки здорової жінки надійно утримує вміст дітородного органу протягом всього гестаційного терміну. На початку вагітності довжина цервікального каналу становить близько 4 сантиметрів. З обох сторін шийка обмежена зівом – в порожнині матки внутрішнім, а у піхву – із зовнішнім. Розкриття зіву відбувається в нормі тільки у завершенні третього триместру вагітності.

    При істміко-цервікальної недостатності починається передчасне розширення шийного кільця. Плід, збільшуючись в розмірі, тисне на внутрішній зів і провокує його розкриття. Найчастіше ИЦН визначається у жінок на терміні 17-25 тижнів. Від того, наскільки виражена недостатність функції шийки матки і віку плода, залежить прогноз.

    Істміко-цервікальна недостатність під час вагітності може бути двох типів:

    • травматична – розвивається в результаті отриманої травми від раніше проведених інструментальних втручань, є прогнозованою;
    • функціональна – розвивається через брак андрогенів, прогестерону або інших гормонів, найчастіше виникає несподівано.

    Діагностика ИЦН виконується за допомогою огляду шийки в дзеркалах і за результатами УЗД.

    Причини ИЦН

    Найбільш поширеною причиною недостатності шийки матки є гормональні порушення. З настанням вагітності в організмі жінки активно синтезується прогестерон. На ранніх термінах відповідає за вироблення жовте тіло, а з другого триместру таку функцію на себе бере плацента.

    Гормон забезпечує розслаблення м’язових волокон матки і підтримує пружність внутрішнього зіва. При нестачі прогестерону виникає гіпертонус, а спазми призводять до розширення і вкорочення цервікального каналу. Аналогічний процес виникає при нестачі інших важливих гормонів, наприклад, андрогенів і естрадіолу.

    Привести до цервікальної недостатності під час вагітності можуть травми шийки, які були отримані раніше. З-за інструментальних лікувально-діагностичних втручань на поверхні шийки формуються рубці, представлені сполучною тканиною. Під час вагітності відбувається розтягнення стінок дітородного органу та його гирла. Сполучна тканина не може розтягуватися, що викликає ИЦН.

    Симптоми недостатності цервікального каналу

    Визначити недостатність цервікального каналу можна під час гінекологічного огляду. Однак без показань він виконується не більше двох разів за весь термін вагітності. Підставою для позапланової діагностики стають скарги, що вказують на ИЦН:

    • хворобливі відчуття в животі;
    • тягнуть болі в області крижів;
    • відчуття розпирання в піхву;
    • мажучі кров’янисті виділення;
    • контактні кровотечі.

    Нерідко істміко-цервікальна недостатність протікає без симптомів. Це ускладнює своєчасну діагностику патології і підвищує ризик для плода.

    Хірургічне лікування

    Протягом останніх десятиліть операція з ушивання шийки матки вважалася найбільш ефективним методом корекції ИЦН. Процедура проводиться в стаціонарі і передбачає попереднє обстеження.

    Важливо, щоб у жінки не було запальних захворювань у піхву. Найчастіше хірургічне лікування ИЦН потрібно при травматичної природи походження патології.

    истмико цервикальная недостаточность во время беременностиІстміко-цервікальна недостатність під час вагітності стає причиною передчасних пологів

    При ушивання шийки важливо враховувати, наскільки укорочений цервікальний канал. Операція не проводиться, якщо в його порожнині знаходиться плодовий міхур.

    Виконання корекції на початкових стадіях ИЦН дає хороший результат. Після накладання швів жінці призначається регулярна санація піхви і щотижневі огляди шийки матки.

    Шви знімаються після 37 тижнів вагітності за умови, що дитина доношена. Якщо заплановане кесарів розтин, то шви знімаються після операції.

    Песарій

    Найбільш кращим методом лікування ИЦН в останні роки є використання песарію. Пристрій являє собою підтримуючу систему невеликого розміру, виготовлену з гіпоалергенного силікону.

    Песарій вибирається у відповідності з розміром статевих органів жінки. Пристрій вводиться в піхву для підтримання пружності шийки матки. Носити песарій при ИЦН показано до пологів.

    Бандаж

    Допоміжним засобом вважається бандаж. Пристрій необхідно носити по рекомендації лікаря після 20 тижнів вагітності. На відміну від швів і песарію, бандаж знімається на час відпочинку і сну. Вибирати підтримуючу систему необхідно індивідуально, враховуючи обсяг живота, масу тіла та вік жінки.

    Клінічні рекомендації

    При істміко-цервікальної недостатності жінці призначається гормональне лікування. Препарати вибираються після визначення гормонального статусу в індивідуальній дозі. Крім основних корекційних заходів, гінекологи рекомендують:

    • виключити статеве життя;
    • уникати стресів і переживань;
    • приймати дозволені заспокійливі засоби;
    • виключити фізичні навантаження.

    Якщо стан жінки не дозволяє використовувати песарій або виконати ушивання шийки, їй призначається постільний режим. Головним завданням фахівців стає підготовка плода до передчасних пологів і максимальне продовження вагітності.

    Істміко-цервікальна недостатність стає причиною передчасних пологів. До 30% самостійних аборти на терміні до 20 тижнів відбувається із-за недостатності шийки матки. Для профілактики патології необхідно регулярно спостерігатися у гінеколога, а при виникненні симптомів відразу повідомляти про наявні скарги.

    Також рекомендуємо почитати: нефропатія вагітних