Як підібрати замок для вхідної двері

1-26-2021

Якими б сучасними та міцними, не були вхідні двері, вони не зможуть захистити, якщо на них не встановлений гідний довіри замок. Отже, його вибору треба приділити максимальну увагу. Більш докладно з цього питання ви можете дізнатися за посиланням https://dveri-zamki.dp.ua замки та двері на будь який смак.

Варіантів кілька-купувати двері вже з встановленими замками, купувати і встановлювати замки окремо або вибирати замки при комплектації двері на замовлення. Який би варіант ви не вибрали, точно знати, які замки кращі і оптимально підійдуть вам для вашої вхідних дверей, просто необхідно.

Отже, за типом кріплення на двері замки можуть бути врізними і накладними. Бувають ще замки навісні( висячі), але в даній статті ми їх розглядати не будемо, тому що по функціональному застосуванню для вхідних дверей в житлове приміщення вони не використовуються.

Врізні замки

Як зрозуміло з назви, замки врізаються безпосередньо в полотно дверей. Це найбільш поширений варіант для вхідних дверей, навіть незважаючи на те, що вони більш трудомісткі в установці. Одна з переваг врізних замків-вони не псують зовнішній вигляд дверей. При виборі врізного замка слід враховувати, ширину лицьової планки замку по відношенню до ширини самих дверей, глибину корпусу замку.

Накладні замки

Встановлюються на внутрішній стороні дверного полотна. Вони істотно простіше врізних замків в установці і, на відміну від них, не послаблюють міцності дверного полотна, що дуже важливо при використанні їх на дерев’яних дверях. Непогано щоб на такому замку була клинова засувка з ланцюжком.

За типом запірного механізму замки поділяються на сувальдні, циліндрові, смартлоки.

Замки з циліндровим механізмом секретності.
Конструктивно циліндрові механізми секретності складаються з корпусу, циліндра і кодових елементів. Залежно від типу кодових елементів вони поділяються на штифтові, пластинчасті і дискові. Який механізм секретності використовується в замку, можна визначити за зовнішнім виглядом додаються до нього ключів.

У штифтових механізмах секретності кодові елементи виконані у вигляді штифтів-деталей циліндричної форми. Штифтові механізми секретності бувають одно -, двох, трьох, чотирирядними і п’ятирядними. У багаторядних механізмах секретності кількість кодових елементів зазвичай більше, ніж в однорядних, підтискання штифтів відбувається в декількох площинах. За рахунок цього підвищується стійкість замків до Кримінального відкривання.

У пластинчастих механізмах секретності кодові елементи виконані у вигляді пластин складної конфігурації.

Штифтові і пластинчасті механізми секретності вітчизняного виробництва характеризуються наступними якостями: невисока точність виготовлення кодових елементів, великий зазор між циліндром і корпусом, відсутність елементів захисту і погана якість.

У дискових механізмах секретності (типу «Abloy») роль кодових елементів виконують спеціальні диски з кодовою прорізом. Дискові механізми секретності конструктивно більш надійно захищені від кримінального відкривання.

Як вибрати механізм секретності більш високого класу захисту? Для підвищення стійкості до Кримінального відкривання пропонується вибрати наступні механізми секретності:

Зі складним профілем ключового отвору.
З конструктивним захистом від неруйнівних методів розтину, тобто зі штифтами складної форми (грибковидні, катушковидні).
З» перфораційної » кодуванням (рис. 8) (концентричні канавки різної глибини на ключі).
Будь-яке з наведених рішень підвищить стійкість до неруйнівних методів відкривання до 15 хвилин і більше.

Механізми секретності дискового типу, як вітчизняного виробництва, так і імпортного, мають дуже високу стійкість до Кримінального відкривання, і міняти такий механізм секретності, в даному випадку, сенсу немає.

Варто зауважити, що циліндровий механізм, стійкий до злочинних посягань, — складний виріб, що відноситься до виробів точної механіки, і, відповідно, коштує дорого.

Для максимального захисту від злому механізмів секретності циліндричного штифтового однорядного і рамкового типів можна рекомендувати захисну конструкцію з обертається сталевий термоупрочненной шайбою твердістю 55-60 HRC, встановленої в захисній накладці, що кріпиться через полотно дверей. Така конструкція перешкоджає злому механізму секретності методами висвердлювання, згортання і виривання. Потрібно мати на увазі, що не на всі замки вітчизняного виробництва, можливо встановити захисну броненакладку.

Поради покупцям


Як оцінити стійкість замку? Існують правила, виконання яких дозволяє не тільки надійно захистити майно, а й забезпечити тривалий термін служби замку:

купуйте замки тільки в спеціалізованих магазинах, де продавці або консультанти можуть докладно відповісти на всі ваші запитання;
заздалегідь визначитеся з класом стійкості замку до кримінальних впливів. Необхідні замки не нижче 3-го класу (стійкість до розтину не менше 10 хвилин); ще краще — 4-го класу (стійкість до розтину не менше 30 хвилин). Замки 2-4 класів підлягають обов’язковій сертифікації, що має гарантувати їх якість.