Алергія на цвітіння у дитини навесні: симптоми, лікування

1182

Зміст:

  • Загальна характеристика
  • Симптоми алергії на цвітіння
  • Що робити
  • Методи лікування
  • Заходи профілактики
  • Алергія на цвітіння у дитини, сінна лихоманка або поліноз носить сезонний характер і являє собою негативну реакцію з боку організму на пилок рослин і дерев. Особливо часто патологія діагностується у дітей, що обумовлено відносною незрілістю імунної системи. При виявленні клінічних проявів алергічної реакції на цвітіння берези важливо вчасно прийняти заходи, спрямовані на попередження ускладнень і нормалізацію стану дитини.Алергія на цвітіння у дитини частіше виявляється у дітей молодшого віку.

    Загальна характеристика

    Пилок берези не відноситься до числа речовин, що несуть потенційну небезпеку для здоров’я людини. Однак її склад включає сильні алергени, які, потрапляючи на слизові тканини дихальних шляхів, провокують появу характерних симптомів. Негативні реакції з боку організму обумовлені порушеннями функціонування імунітету, який помилково сприймає пилок в якості шкідливої речовини.

    Алергія на цвітіння у дитини частіше є результатом недостатньої зрілості захисної системи організму. У групу ризику входять діти, анамнез яких ускладнений наступними факторами:

    • проживання в місцевості з поганою екологічною обстановкою, в тому числі, на території великих мегаполісів;
    • наявність спадкової схильності;
    • хронічні захворювання органів дихання;
    • перенесене втручання по видаленню мигдалин;
    • наявність алергії на інші речовини.

    Різні форми алергії на цвітіння у дитини протікає в хронічній формі. При виявленні перших проявів захворювання слід негайно звернутися до лікаря для складання грамотної терапевтичної схеми. Особливо важливо лікування в період загострення патології.

    Відсутність індивідуально підібраної терапії може погіршити стан дитини, стати причиною розвитку алергії на інші речовини, продукти, напої.

    Симптоми алергії на цвітіння

    Симптоми алергічних реакцій на березовий пилок з’являються безпосередньо після контакту з речовиною, віднесеним до категорії подразників. Залежно від ступеня тяжкості захворювання ознаки можуть бути наступними:

    • сухий кашель, задуха, утруднене дихання;
    • рясне виділення прозорого секрету з порожнини носа;
    • безперервне чхання, свербіж;
    • кон’юнктивіт – запальне ураження кон’юнктиви, характеризується появою таких симптомів, як почервоніння очей, підвищена сльозотеча, біль, світлобоязнь;
    • у ряді випадків можливим є ураження шкірних покривів, поява червоних плям, подразнень, висипу, сильного свербежу;
    • як правило, алергія не супроводжується підвищенням температури тіла. Однак такий прояв не можна виключати зважаючи на погіршення загального стану організму дитини. Частіше висока температура спостерігається у дітей молодшої вікової категорії.

    Батькам дітей, схильних до розвитку реакцій алергічного характеру, важливо знати, що робити при появі перших проявів захворювання. У першу чергу потрібно виключити контакт дитини з подразником. Також рекомендується виключити з раціону малюка продукти, які можуть спровокувати алергію, в їх числі, наприклад, мед, горіхи, екзотичні фрукти. Недотримання правил може призвести до погіршення стану хворого і прогресування захворювання.

    Що робити

    веснойПроводити лікування алергії потрібно тільки під контролем фахівця.

    Важливо знати не тільки, як виявляється алергічна реакція на березовий пилок, але і як допомогти дитині впоратися з неприємним захворюванням. Якщо сумніви щодо різновиди подразника відсутні, і причина появи алергічної реакції підтверджена фахівцем, необхідно дотримання наступних рекомендацій:

    • Важливо виключити безпосередній контакт дитини з алергеном, в даному випадку рекомендується виключити прогулянки в місцях зростання беріз. Робити це, зрозуміло, необхідно тільки в період цвітіння.
    • Максимальний рівень концентрації пилку у повітрі спостерігається в суху безвітряну погоду, сильна алергія спостерігається саме в такі періоди. Щоб виключити черговий напад, бажано відмовитися від прогулянок.
    • Тримати відкритими вікна в приміщенні, де знаходиться дитина, слід тільки в дощову погоду. Якщо стоїть спека, краще завісити їх вологою тканиною або марлею.

    Також важливо підтримувати в будинку чистоту. Навесні обов’язкове щоденне вологе прибирання, яку потрібно проводити без використання хімічних миючих засобів.

    Для поліпшення стану в жарку погоду дитині рекомендується приймати теплий душ кілька разів на день. Ця міра допоможе не тільки перенести спеку, але і знизити ймовірність розвитку нападу алергії.

    Методи лікування

    Існує маса методів медикаментозного лікування алергії, вибрати підходящий рекомендується допомогою консультації з фахівцем. Частіше підбір варіанту терапії здійснюється на основі особливостей симптоматики захворювання:

  • При сильної закладеності носа з метою полегшення дихання допустимо використовувати препарати, що усувають закладеність. При цьому деякі варіанти назальних коштів можна застосовувати при підвищеній сльозоточивості в якості крапель для очей.
  • На тлі запальних процесів, що протікають в гострій формі, доцільно застосовувати гормональні лікарські препарати. Але перш ніж лікувати алергію за допомогою таких засобів, важливо проконсультуватися з педіатром.
  • Високою ефективністю відрізняються препарати, склад яких включає монтелукаст натрію, застосовувати їх можна при різних формах алергічних реакцій, що носять сезонний характер. Аналогічними фармакологічними властивостями володіють також інші медикаменти на основі левоцетиризину. Однак використовувати їх в рамках протиалергічною терапії можна тільки для дітей, вік яких складає більше шести років.
  • До сильнодіючих протиалергічних препаратів відносять медикамент, головним діючим компонентом якого є хлоропіраміну гідрохлорид. Для визначення дозування важливо звернутися до лікаря, перевищення може призвести до розвитку побічних ефектів.
  • Для усунення сильного кашлю і полегшення дихання допустимо використовувати різні препарати для інгаляцій. Проводити процедури рекомендується не менше двох разів протягом доби. При цьому важливо пам’ятати, що такі методи лікування тільки полегшують симптоматику, не надаючи впливу на перебіг основного захворювання.
  • Існують також народні способи, які допомагають трохи полегшити прояви алергії. До їх числа відносять рясне пиття, сприяє очищенню організму, регулярне промивання порожнини носа і рота розчином морської солі, купання у ваннах, приготованих на основі відварів заспокійливих і розслаблюючих трав’яних зборів. Однак важливо пам’ятати, що нераціональне самолікування навіть за допомогою використання найбільш простих методів може погіршити перебіг хвороби.

    Заходи профілактики

    веснойНавесні рекомендовані заходи профілактики, в тому числі, медикаментозні, які допоможуть знизити ризик розвитку нападів алергії.

    Повністю виключити ймовірність розвитку алергії на березовий пилок практично неможливо. Однак деякі заходи допоможуть полегшити перебіг захворювання на тлі схильності дитини до його розвитку або знизити ризик виникнення нападів:

    • насамперед важливо вжити заходів, спрямованих на зміцнення імунних сил. Зробити це можна за допомогою прийому вітамінних і мінеральних комплексів;
    • при проживанні на місцевості з поганою екологічною обстановкою рекомендується не рідше одного разу на рік вивозити дитину на територію з сприятливими умовами;
    • найбільш ефективним заходом профілактики є метод специфічної імунотерапії, що передбачає вакцинацію речовиною, що провокує розвиток алергічної реакції. Єдиним недоліком цього способу називають необхідність робити щеплення протягом декількох років.

    На тлі вже з’явилася алергії комплекс лікування включає також дотримання збалансованої дієти. Виняток солодощів, жирних страв, спецій, консервантів, збільшення об’єму вживаної рідини допоможе купірувати напад хвороби і нормалізувати стан дитини.

    Також необхідним до запам’ятовування є наступне: алергія на березовий пилок не має специфічної клінічної картини, відповідно, визначити подразник може тільки фахівець. До отримання лікарської консультації не рекомендується пропонувати дитині лікарські препарати, це може погіршити його стан. При виражених приступи алергії потрібно викликати бригаду швидкої допомоги, вживати які-небудь дії самостійно не рекомендується.

    Також рекомендуємо почитати: гайморит у дітей