Артикуляційна гімнастика для дітей

1736

Зміст:

  • Що таке артикуляційна гімнастика
  • Навіщо потрібні артикуляційні вправи
  • Артикуляційна гімнастика в домашніх умовах
  • Як виконувати гімнастику логопедичну
  • Вправи для логопедичної гімнастики
  • Неточне вимова слів і невиразність мови трапляються через недостатнє розвитку артикуляційного апарату. Таким терміном називають всі органи, що беруть участь в процесі утворення звуків: губи, щелепа, язик, гортань і т. д. Для правильного становлення мовлення застосовують артикуляційну гімнастику, яка являє собою спеціальні прийоми, спрямовані на усунення проблем з вимовою звуків.

    Що таке артикуляційна гімнастика

    Так називається перелік дій, який спрямований на зміцнення лицьових м’язів, постановку дихання та виправлення мовних неточностей. Метою таких прийомів є:

    • становлення м’язів щік, язика та губ;
    • поліпшення рухливості верхньої і нижньої щелепи, мови;
    • поліпшення взаємодії всіх органів, що беруть участь в артикуляції.

    Тренування мовних м’язів дуже корисна для дітей

    Результатом постійного виконання мовленнєвої гімнастики є закріплення у дитини правил правильної мови. Якщо не звертати уваги на існуючі проблеми, то в майбутньому це зможе вплинути на грамотності та рівні успішності.

    Для дітей дошкільного віку рекомендовано проводити заняття в ігровій формі, щоб тренування були в задоволення. Їх можна виконувати як індивідуально, так і в групах, але головна умова – наявність дзеркала при виконанні тих чи інших дій.

    Навіщо потрібні артикуляційні вправи

    Порушення мовлення можуть серйозно зіпсувати життя малюка, так як нерідко стають приводом для насмішок від однолітків. Але чи потрібно робити якісь дії, якщо ще рано говорити, що дефект мови присутній? Відповідь проста: так, такі тренування корисні всім, адже у віці 2-4 років це допоможе швидше поставити мова, а в 5-7 років вже виправить наявні порушення. Чим раніше розпочнуться заняття, тим легше і швидше буде досягнуто результат.

    Мова формується у дитини до 6 років.

    Майже у всіх дітей зустрічаються недоліки вимови в тій чи іншій мірі, але більша частина з них носить тимчасовий характер. Це можна обґрунтувати тим, що в ранньому віці слуховий та мовний апарати функціонують недостатньо добре. Зв’язок між ними перебуває в процесі становлення, м’язи тренуються.

    Артикуляційна гімнастика в домашніх умовах

    Якщо у дитини не спостерігається істотних порушень мовлення, то всі дії будуть носити допоміжний характер. Вони допоможуть швидше сформувати артикуляційний апарат. Якщо проблема вже існує, то необхідно проконсультуватися з логопедом, який підбере тренування, необхідні в кожному конкретному випадку, а так само надасть свої рекомендації. Приблизно до 4-х річного віку стає зрозуміло, які звуки у дитини не виходить вимовити. Кращим рішенням буде відвідування логопеда у віці 2-х років для своєчасного виявлення і корекції проблем.

    артикуляционная гимнастикаЧим раніше ви почнете робити вправи з малюком, тим краще.

    Перед тим, як починати заняття, необхідно точно розуміти, які звуки викликають труднощі у вимові, наприклад, потрібні тренування тільки для шиплячих. Так само треба переконатися, чи знає дитина назви своїх частин тіла, може зорієнтуватися, що знаходиться праворуч, ліворуч, внизу або вгорі. Без цього виконання будь-яких дій може бути досить складним.

    Як виконувати гімнастику логопедичну

    Основне правило – це регулярність. Комплекс дій потрібно виконувати щодня, але не перевантажуючи малюка, достатньо 10-15 хвилин. Вправи можна виконувати так само в 2 етапи, вранці і ввечері, але не більше 7 хвилин за підхід. Навчаючись, дитина має перебувати у положенні сидячи перед дзеркалом, бути зосередженим, не відволікатися на інші справи. Потрібно стежити, щоб техніка виконання була правильною, а при необхідності мати можливість допомогти дитині у виконанні ложкою або спеціальним шпателем.

    Не сваріть дитину, якщо він щось робить не так – всі дії повинні приносити задоволення, а не бути тягарем.

    Перед початком кожної вправи, зробіть його з дитиною в повільному темпі, щоб освоїти техніку, а вже потім попросіть повторити його швидше. Комплекс для 3-4-х річного віку в основному складається з статичних тренувань, зміцнюють структуру мовного апарату. В 5 років слід контролювати плавність рухів, високий темп виконання може здаватися складним. Починаючи з 6-ти років, діти, як правило, вже можуть витримувати швидкий темп, при цьому виконуючи все правильно.

    При підборі комплексу необхідно дотримуватися певну послідовність, починати з більш легких дій. З 3 видів новим може бути тільки одне, але тільки в тому випадку, якщо всі попередні добре освоєні. Починати гімнастику завжди треба з розминки губ.

    Вправи для логопедичної гімнастики

    Існує велика різноманітність тренувань для розвитку мовлення. Але їх можна також придумувати самостійно – грайте, веселіться, і гарний настрій разом з отриманим результатом не змусять себе чекати. У логопедичної практиці застосовують наступні ігри для тренування мови:

  • Усмішка – є основою кожного з наступних дій. Для нього буде потрібно губи утримувати в широкій посмішці, при цьому зуби повинні бути зімкнуті.
  • Слоненя. Губи треба зімкнути в трубочку і з усіх сил тягнутися вперед протягом 5-10 секунд.
  • Лопата. Розслаблений язик витягуємо між зубів, при цьому до них не притискаючись. Залишаємося в такому положенні 10-15 секунд.
  • Змія. Становище, як і в минулому вправі, але мову потрібно тримати в напрузі, зображуючи змію протягом 10 секунд.
  • Грибок. Прийом добре розтягує коротку вуздечку. Як би прикріплюємо язик до піднебіння і тримаємо його в напрузі 10 секунд.
  • Якщо прийоми виходять успішно, то можна спробувати чергувати «лопату» і «змію» між собою.

    Після освоєння статичних прийомів, рекомендується переходити до рухливим. До них відносять:

  • Посмішка з зімкнутими зубами. Під рахунок дитині потрібно трохи розмокнути зуби, тобто відкрити рот. Повторити дію необхідно 10-15 разів.
  • Вправо-вліво. Рот відкритий, язик рухається з одного кута до іншого.
  • М’яч. По черзі потрібно впиратися мовою в щоки, намагаючись потрапляти в одну і ту ж точку. Батьки можуть допомагати дитині, штовхаючи щоки, і тим самим перетворюючи дані дії веселе проведення часу.
  • Чистимо зуби. При зімкнутих зубах необхідно проводити по них язиком вліво-вправо. Потім размыкаем зуби, і робимо аналогічні руху на зовнішній поверхні.
  • Гойдалки. Краєм мови треба впертися в небо спочатку за верхніми зубами, а потім за нижніми. Під час виконання рот повинен бути напіввідкритий.
  • Конячка. Потрібно відтворювати звук цокання.
  • артикуляционная гимнастикаТільки логопед допоможе підібрати правильний комплекс дій.

    Буває, що дитині нудно виконувати тренування, і не завжди допомагає навіть ігрова форма. У такому випадку можна використовувати солодощі. Наприклад, втягнути мармелад у вигляді трубочки як макарони, або ж зафіксувати тонке печиво під носом, зображуючи вуса. Так само на допомогу може прийти допомога в картинках, яке здатне зацікавити малюка.

    Якщо у малюка при тривалому виконанні всіх дій не виникає точності, плавності в рухах мовних органів, то це може говорити про те, що техніка виконання була невірною, або ж проблема набагато серйозніша, ніж передбачалося спочатку. У кожному з випадків обов’язкова консультація логопеда.

    Правильна і красива мова – це прекрасний дар. Батькам необхідно приділяти час і підтримувати дитину в його розвитку.

    Читайте в наступній статті: як навчити дитину говорити букву Р