Бишофитовые ванни: цілющий засіб або модне захоплення

528

Зміст:

  • Бишофитовые ванни: користь і свідчення
  • Бишофитовые ванни шкода й протипоказання
  • Побічні ефекти
  • Правила використання бишофитовых ванн
  • Бишофитовые ванни сьогодні у всіх на слуху. Суперечки про їх переваги для здоров’я не припиняються вже багато років, і пора поставити логічну крапку в цій історії.

    Бишофитовые ванни: користь і свідчення

    Користь процедури обумовлена багатим складом бішофіту і його природним походженням. За своєю суттю дане речовина — це мінералізований соляний «коктейль», утворений твердими частинками морської води, яка випаровувалася протягом мільйонів років.

    Бишофитовые ванни вимагають обережності, якщо ви алергік

    Найбільш виражена терапевтична користь обумовлена хлоридом магнію — основною складовою бішофіту. Цей хімічний елемент відіграє найважливішу роль у регуляції роботи нервової системи, є цінним електролітом і забезпечує міжклітинний обмін. Також це незамінна речовина для здоров’я серця.

    Саме з властивостями магнію пов’язані показання до процедур з використанням бішофіту:

  • Хронічні запальні і дегенеративні захворювання опорно-рухового апарату: остеохондроз, артрит, артроз, радикулопатії, люмбаго, ішіас та ін. Покращуючи проникність клітинних мембран, бішофіт нормалізує виведення з клітин токсичних сполук, продуктів тканинного метаболізму і надходження життєво важливих речовин.
  • Захворювання нервової системи. Бишофитовая сіль показала свою ефективність у комплексному лікуванні порушень кровопостачання головного мозку, при ВСД, невротичних розладах, безсонні, хронічному стресі, астенічному синдромі та ін.
  • Хронічні захворювання шкіри (псоріаз, екзема, нейродерміт та ін).
  • Порушення периферичного кровообігу, в тому числі діабетична стопа, атеросклеротичні зміни в судинах нижніх кінцівок.
  • Хронічні гінекологічні захворювання, а також комплексне лікування гострих запальних процесів у органах сечостатевої системи.
  • Нормалізація маси тіла. Для схуднення бішофіт використовується в комплексі з іншими заходами — ЛФК, корекцією раціону та ін.
  • Відгуки лікарів однозначні: процедури з сіллю бішофіту не завдадуть відчутного полегшення в якості самостійного засобу, але при цьому нададуть помітну допомогу, застосовуються в комплексі з іншими напрямками терапії.

    Бишофитовые ванни шкода й протипоказання

    Протипоказання до процедур з бишофитам обмежені, але їх слід обов’язково враховувати, якщо ви хочете поліпшити стан здоров’я, а не остаточно зруйнувати його.

    Головне, про що слід пам’ятати — ця процедура категорично протипоказана при будь-яких гострих станах. Це означає, що якщо симптоми хвороби яскраво виражені, підвищена температура тіла, загострилася біль у суглобах або спостерігаються інші ознаки того, що хвороба рецидивировала — бішофіт може сильно нашкодити.

    показанияПоказання та протипоказання визначаються лікарем і результатами обстеження

    Також ця процедура протипоказана при наступних станах:

  • Йодизм, бромізм та інші аномалії, при яких в організмі відбувається нагромадження мінеральних речовин або металів.
  • Важкі порушення в роботі внутрішніх органів та/або їх недостатність.
  • Онкологічні захворювання, у тому числі на стадії ремісії.
  • У багатьох випадках наявність протипоказань не робить бішофіт забороненим. Наприклад, замість загальних водних процедур можна робити компреси, ножні ванни, розтирання тощо

    Перед тим, як приступати до лікування в домашніх умовах, важливо попередньо проконсультуватися з лікарем. Тільки після того, як фахівець виключить можливі ризики для здоров’я, можна бути впевненими в тому, що ванни зіграють роль оздоровлюючий і корисної процедури.

    Побічні ефекти

    У перші кілька процедур можуть спостерігатися неприємні симптоми: запаморочення, прискорене серцебиття, відчуття сильної слабкості.

    Така реакція вважається природною і вказує на те, що дія бішофіту почалося. У більшості випадків спеціального лікування не потрібно, і такі прояви проходять через 2-3 процедури.

    Температура води не повинна перевищувати 37,0-37,5 °C, інакше дія бішофіту може бути занадто вираженим, що призведе до погіршення самопочуття.

    Якщо така реакція зберігається або навіть посилюється з кожним повторним прийомом ванни — слід припинити процедури. Особливо важливо стежити за самопочуттям, якщо ванни з бішофітом застосовуються в осіб, що страждають серцево-судинними захворюваннями, розладами вегетативної нервової системи та порушеннями мозкового кровообігу.

    Правила використання бишофитовых ванн

    Правила прийому бішофіту у вигляді водних процедур досить прості, але їх дотримання обов’язково:

  • Заздалегідь оцініть реакцію імунної системи на бішофіт. Невелика кількість нерозведеного розчину нанесіть на шкіру передпліччя і злегка втріть. Якщо через 2-3 години не спостерігається набряку, висипу, свербежу або почервоніння в цій сфері — можна приступати до процедур.
  • Мінералізація солей бішофіту повинна становити не менше 330 г/л і не більше 380 г/л. Надійніше всього набувати розчин бішофіту в аптеці, де дотримуються всі вимоги до терапевтичної концентрації.
  • При необхідності можна використовувати кристалічний продукт. На ванну об’ємом 80-100 л потрібно розчинити 200 г бішофіту, попередньо поміщеного в полотняний мішок.
  • Тривалість процедури слід збільшувати поступово, починаючи з 5-7 хвилин і при нормальній переносимості ванни, доводити час до 15-20 хвилин.
  • Температуру води до 36-37 °C слід постійно підтримувати. За міру охолодження води у ванні необхідно підливати гарячу воду.
  • Про ефект бишофитовых ванн можна говорити тільки при курсовому лікуванні. Воно становить 15-20 ванн, що приймаються з інтервалом в 1-3 дні, залежно від стану здоров’я людини і переносимості процедури.
  • Від того, як приймати бішофіт, залежать результати лікування. Тому в точності дотримуйтесь рекомендацій лікаря і не нехтуйте іншими методами терапії, необхідними у вашому випадку. При наявності проблем зі здоров’ям попередньо проконсультуйтеся з спостерігаючим фахівцем.

    Також цікаво почитати: хвойні ванни