Болять нігті на руках: причини і що робити

2563

Зміст:

  • Болять нігті на руках
  • Що робити
  • Ніготь являє собою рогову пластинку, основою якої є омертвілі клітини. Його основна функція – захист нервових закінчень на кінчиках пальців. При цьому в самому роговому шарі нерви відсутні, а тому хворіти він за визначенням не може. Але все ж іноді це відбувається.

    Болять нігті на руках

    Болючість нігтьової пластини виникає не так часто. Як правило, найбільш поширеною причиною стає її механічне пошкодження.

    Якщо болять нігті на руках, то це може бути симптом грибкового ураження

    Але провокаторами можуть виступати й інші стану. До основних слід віднести:

    • Вростання нігтя. Патологія носить назву онихокриптоз. Виникає частіше всього на великому пальці ноги, але іноді зустрічається на руках і супроводжується вростанням краю нігтя в бічний шкірний валик. Стан супроводжують не тільки болю, але і набряклість, нагноєння, запальний процес.
    • Панарицій. Це запалення, які локалізуються біля нігтя. Його може провокувати інфікування маленької ранки від заусенца, подряпини. При натисканні відчувається сильна хворобливість, а також відбувається виділення гною.
    • Неправильне харчування.
    • Порушення гормонального фону.

    Причина виникнення болючості при натисканні – при видимому здоров’я нігтя – може критися в загострення наявного захворювання. Такий симптом може супроводжувати:

    • Артрит. Патологія характеризується ураженням суглобів, з-за чого пальці втрачають рухливість. При натисканні на поверхню нігтьової пластини виникає сильний біль.
    • Поліостеоартроз. Захворювання супроводжується утворенням вузликів в основі нігтя. При натисканні на освіту людина відчуває біль.

    Подібний прояв може супроводжувати і деякі інші патології.

    Болючість в нігтьовій пластині може з’явитися після зняття гель-лаку. Виникає вона як відповідь на неякісний матеріал, механічне пошкодження пластини.

    Що робити

    При серйозних травмах нігтьової пластини краще всього звернутися до лікаря. Але при відсутності видимого пошкодження нігтів при виникненні навіть легкого дискомфорту також необхідно відвідати фахівця. Він визначить, чому болять, і призначить необхідний курс.

    При легких ударах і незначних травмах специфічного лікування не потрібно. Все пройде самостійно по мірі відростання нігтя. При появі симптомів грибкової патології без допомоги лікаря не обійтися. У деяких випадках може знадобитися видалення нігтьової пластини. Повністю вона відновлюється за 6 місяців.

    Болючість нігтьової пластини у жінок і чоловіків може бути спровокована одними і тими ж станами. Але в будь-якому випадку необхідно звернутися за допомогою до фахівця.

    Читайте далі: нігті шаруються, що робити і як лікувати