Вегетаріанство: користь і шкода, перехід і основні принципи

1676

Зміст:

  • Визначення та види
  • Плюси
  • Мінуси
  • З чого почати
  • Вегетаріанство набуває все більше прихильників. Однак його вплив на організм і природу неоднозначно. Багато дослідники досі сперечаються про те, чи приносить воно більше користі чи шкоди людині та навколишньому середовищу.

    Визначення та види

    Вегетаріанство – спочатку система харчування, заснована на відмові від вживання м’яса. Однак з розвитком даної течії з’явилося безліч його відгалужень:

    • вегани дотримуються строго рослинної дієти, яка виключає не тільки м’ясо, але і будь-які продукти тваринного походження – молоко і молочні продукти, рибу, яйця, морепродукти;
    • оволактовегетаріанци відмовляються від м’яса, але включають в раціон яйця і молоко;
    • сироїди виключають зі свого харчування не тільки будь-яку тваринну їжу, але і термічно оброблені рослинні продукти, вживаючи лише горіхи, овочі, фрукти і зелень (для зручності горіхи і крупи розмочують і подрібнюють);
    • фрукторіанці уникають в харчуванні всіх рослин, які потрібно знищувати для споживання, більшу частину раціону складають фрукти і ягоди;
    • песковегетарианцы не вживають продукти тваринного походження, крім риби і морепродуктів.

    Вегетаріанство стає вибором не тільки для дорослих людей, але і для їх дітей по всьому світу.

    Крім іншого, вегетаріанці розходяться між собою в думках щодо багатьох питань. Наприклад, щодо куріння, вживання алкоголю, використання різних хімічних речовин у побуті, одягу з натуральних тканин, а також вживання меду (як продукту експлуатації бджіл). Як видно з цих прикладів, у багатьох випадках питання про вибір раціону впирається в етичні цінності конкретної людини.

    Плюси

    Рослинне харчування оцінюється з різних позицій. Це та частина релігійних практик, наприклад, в індуїзмі та буддизмі, і питання етичного ставлення до тварин, і турбота про планету. На думку багатьох вегетаріанців, виробництво рослинної їжі практично не залишає шкідливих відходів і вимагає менших ресурсних витрат. Це і дієта, свідомо обрана для підтримки здоров’я.

    В залежності від особистих переконань конкретного вегетаріанця, змінюється і раціон, і підхід до вибору їжі. В даній статті розглянуто лише фактор впливу рослинної дієти на організм людини.

    Оцінюючи плюси і мінуси цього гастрономічного підходу, слід виходити зі статистичних фактів. Слідуючи їм, вегетаріанці рідше хворіють наступними захворюваннями:

    • діабет другого типу;
    • жовчокам’яна хвороба;
    • гіпертонія і серцева недостатність;
    • атеросклероз;
    • рак шлунка і деякі інші види раку;
    • захворювання опорно-рухового апарату – артрити, артрози, остеопорози.

    Крім того, деякі фахівці дотримуються думки про те, що вегетаріанство дозволяє краще контролювати вагу. У той же час інша частина дієтологів наполягає на тому, що надмірна кількість вуглеводів і відсутність почуття насичення перешкоджають зниженню ваги.

    Дотримання рослинній дієті також сприяє «олужненню» кишечника і шлунка. Під цим розуміється зниження кислотності шлункового соку, що сприятливо впливає на травлення і перешкоджає накопиченню токсинів. Саме цей факт привертає послідовників духовних практик – відсутність тваринної їжі очищає організм.

    плюсы и минусыПлюси і мінуси рослинного харчування є дискусійним питанням в медичному співтоваристві.

    Для жінок привабливим є факт детоксикації організму при вживанні великої кількості клітковини. У поєднанні з помірними фізичними навантаженнями це дозволяє не тільки тримати себе у формі. Крім того, це благотворно позначається на стані шкіри і волосся за умови достатнього вмісту рослинних жирів в раціоні.

    Також, згідно з деякими дослідженнями, вегетаріанство сприяє підвищенню імунітету за рахунок високого вмісту вітамінів у раціоні. Велика кількість клітковини знижує рівень холестерину, а також стимулює роботу шлунково-кишкового тракту.

    Мінуси

    Незважаючи на протести шанувальників рослинної дієти, у вегетаріанства все ж присутні суттєві недоліки. Відразу ж обмовимося, що мова йде, по-перше, про строгому веганстве, при якому в їжі взагалі відсутні продукти тваринного походження. І по-друге – про незбалансованій дієті, при якій не ведеться облік споживаних мікроелементів.

    Отже, чим небезпечно уникнення тваринної їжі:

    • Залізодефіцитна анемія. В продуктах є два типи заліза – «гемове» і «негемовое». Перший – це те залізо, яке вже було засвоєно з рослинної їжі і перероблено тваринам, будучи вбудованим в гемоглобін. Його людина легко засвоює навіть з невеликої кількості м’яса, підтримуючи свій рівень гемоглобіну на нормальному рівні. Рослинна залізо засвоюється набагато гірше, і потрібно вживати велику кількість залізовмісних продуктів.
    • «Проблема B12». Камінь спотикання прихильників і супротивників веганства – відсутність вітаміну B12 в їжі рослинного походження. Організм людини продукує незначна кількість цієї речовини, якого недостатньо для нормальної роботи нервової системи. Тому решту «добирає» з продуктів тваринного походження. Наслідки дефіциту B12 для організму важкі і незворотні.
    • Засвоєння білків. Рослинна їжа містить величезну кількість вуглеводів і набагато менше білків. Плюс до всього, велику кількість клітковини в овочах заважає засвоєнню білка. Навіть враховуючи зміст рослинного білка в деяких бобових та інших культурах, його засвоєння людським організмом протікає набагато складніше, ніж засвоєння м’ясного білка. При цьому білок є основним «будівельним компонентом» клітин і залоз нашого організму.
    • Гіповітаміноз. Середній вегетаріанець нерідко відчуває дефіцит вітаміну D, цинку, йоду і кальцію, тому при такому режимі харчування необхідно регулярно здавати аналізи на вміст цих речовин в організмі.
    • Недолік Омега-3. Поліненасичені кислоти засвоюються зазвичай з морепродуктів і жирної риби. В рослинах цієї речовини практично немає, а недолік цих речовин в організмі веде до втрати зору і проблем з серцем.
    • Низька енергетична цінність. Відсутність жирів і білків робить веганство небезпечним для людей з астенією, у відновному періоді а також для вагітних і годуючих матерів. В умовах грудного вигодовування мати втрачає велику кількість енергії, і вегетаріанська дієта може призвести до її виснаження, а також нестачі ваги і недорозвинення дитини.
    • Безпліддя. Дана інформація знаходиться під питанням, однак у деяких дівчат, які перейшли на вегетаріанську дієту, лікарями відзначалася втрата репродуктивної функції. Можливо, це пов’язано з низькокалорійним раціоном або недоліком харчування через жорсткої дієти, однак такі випадки неодноразово фіксувалися.

    Підсумовуючи вищесказане, перейшовши на вегетаріанський раціон, слід ретельно контролювати стан свого здоров’я, так і вміст мікроелементів у споживаному раціоні.

    Важливо! На сьогоднішній день існують досить докладні керівництва нутриціології щодо цього питання. При належній уважності практично всі потрібні речовини, крім B12, можна поповнити і без їжі тваринного походження.

    З чого почати

    Якщо зважування всіх «за» і «проти» привело вас до рішення перейти на рослинну дієту, то тут же постає питання про те, як перейти на рослинний раціон. Крім того, варто визначити для себе, який саме тип дієти є прийнятним з етичних причин. Наприклад, чи зможете ви вживати в їжу молоко, масло, сири, яйця і випічку з невеганских продуктів.

    Визначивши для себе суть дієти – чому саме ви відмовляєтеся від м’яса – можна складати подальший раціон. Наприклад, якщо на ньому присутні яйця, сир і молоко, то ніяких проблем з достатньою кількістю білка не виникне. Але якщо ви вирішили дотримуватися суворого сироїдіння або фрукторіанства, то доведеться вивчити літературу від нутриціології, щоб не страждати від нестачі поживних речовин.

    Важливо! Першим кроком до переходу на рослинну їжу є вивчення відповідної літератури. Вона наблизить до розуміння того, з чого має складатися меню, чим замінити звичні продукти і як уникнути авітамінозу.

    Переходити на рослинний раціон можна в будь-який момент, якщо тільки це відбувається не під час вагітності або годування груддю. Можна почати з відмови від червоного м’яса, вживаючи тільки птицю і рибу, а можна відразу виключити м’ясо з раціону. Наступним кроком стає виключення інших продуктів тваринного походження, якщо це відповідає вашим переконанням.

    Вегетаріанські страви досить різноманітні. Серед рослинних замінників можна знайти практично все, що дозволить робити і випічку, і салати, і інші складні страви. Питання полягає лише в доступності цих продуктів – вони є далеко не в кожному місті. А також у фінансових можливостях, адже веганські замінники часто коштують дорожче звичайних продуктів у багато разів.

    Якщо ж шукати альтернативу купівельними веганским продуктів, то доведеться довго возитися на кухні. Приготування рослинного молока, борошна, сирів із сої та горіха є досить трудомістким заняттям.

    польза и вредКористь і шкода вегетаріанського харчування повинні визначатися індивідуально.

    В цілому користь і шкода рослинного раціону знаходяться під великим питанням. В даній ситуації зіткнення думок фахівців відбувається з етичних питань, оскільки безспірне науковий доказ того чи іншого твердження досить важко.

    Однак для тих, хто твердо вирішив вживати тільки рослинну їжу, не виникне особливих проблем, якщо у них є доступ до регулярних лабораторним аналізам, ін’єкцій B12 і замінників невеганских продуктів.

    Читайте в наступній статті: як перейти на фрукторіанство