Як виявити і лікувати лямблії у дітей

488

Зміст:

  • Лямблії: що це і як виглядають
  • Симптоми і ознаки захворювання
  • Небезпека лямбліозу для дітей
  • Методи діагностики
  • Лікування гиардиаза
  • Профілактичні заходи
  • Нудота, блювання, слабкість, порушення виділення стільця – ці симптоми часто свідчать про харчове отруєння. Але мало кому відомо, що дана симптоматика характерна для лямбліозу – захворювання, викликаного найпростішими мікроорганізмами. Лямбліоз, або гиардиаз, є поширеною патологією у багатьох країнах. При попаданні в організм лямблії у дітей викликають захворювання в 70% випадків. За даними ВООЗ, гиардиазом хворіють близько 30% населення.

    Лямблії: що це і як виглядають

    Лямблії, або гиардии – це найпростіші, проміжна ланка між одноклітинними і складними організмами. Це не глисти. Вони мікроскопічного розміру, їх неможливо побачити очима. Кишкові лямблії – це паразитують істоти. Розмножуються вони шляхом поділу. У несприятливій для життя середовищі утворюють цисти, в яких знаходяться до потрапляння в живильне середовище.

    Від проникнення гиардий в людський організм важко вберегтися, так як вони потрапляють у шлунково-кишковий тракт різними шляхами. Шляхи передачі патогенних мікроорганізмів:

    • Від зараженої людини через рукостискання або спільну діяльність;
    • Через забруднену питну воду. Водопровідна вода вважається одним з кращих переносників лямблій, так як вона недостатньо очищена. Цисти паразитів не вбиває навіть обробка в 1% розчині хлору;
    • Через брудні овочі і фрукти;
    • Від заражених тварин, особливо кішок і собак;
    • Побутовим шляхом, через заражені рушники, посуд та інше.

    І так як діти найчастіше нехтують питаннями гігієни, вони і стають носіями хвороби.

    Недавні дослідження показали, що лямблії знаходяться в людському кишечнику тривалий час, ніяк не проявляючи себе. Є умовно-патогенною мікрофлорою. І тільки в період стресових станів, зниження імунітету хвороба активізується.

    Симптоми і ознаки захворювання

    Гиардиаз успішно маскується під багато захворювань. Проблема діагностики полягає в тому, що дитячий організм відповідає на патоген безліччю різних реакцій. Спостерігаються не тільки кишкові симптоми, але і загальна інтоксикація організму:

    · Нудота, блювання;

    · Діарея, чергуються із запорами. Кал забарвлений в жовтий колір, смердючий;

    · Диспепсичні розлади: здуття, відчуття важкості, переповнення;

    · Болючість по ходу тонкої кишки при надавливаниях;

    · Зміна апетиту аж до відрази до їжі;

    · Запах з рота неприємний;

    · Мальабсорбція – стан кишечника, при якому порушено всмоктування важливих поживних речовин;

    · Занепокоєння;

    · Дратівливість;

    · Примхливість;

    · Тривожність;

    · Тремор кінцівок;

    · Скрип зубами в нічний час;

    · Алергічні реакції: свербіж, почервоніння шкіри, кропив’янка;

    · Збільшення лімфовузлів, їх болючість при пальпації;

    · При лабораторних дослідженнях спостерігаються зміни показників крові;

    · Якщо захворювання в легкій формі, клітини імунітету виділяють особливі речовини для боротьби з гиардиями;

    · Швидка стомлюваність;

    · Сонливість;

    · Кашель як відповідь на інтоксикацію організму;

    · Підвищення температури тіла;

    · Підвищення відділення поту.

    Інформативним ознакою є зміна стану шкірних покривів. Лямблії у дітей провокують сухість шкіри, лущення, порушення пігментації. В куточках рота у малюків видно тріщини та рани. Тріскаються губи. Волосся втрачають блиск, збільшується ламкість.

    Не так давно вважалося, що патогени проникають в жовчні протоки, а звідти потрапляють в печінку. Лямблії в печінці провокують її збільшення, розвиток гепатитів і цирозу.

    Останні дослідження показали, що жовч не придатна для розвитку мікроорганізмів, тому печінкової форми захворювання бути не може.

    диагностика лямблиоза

    Небезпека лямбліозу для дітей

    У тонкому кишечнику відбуваються процеси перетравлення харчової грудки і розщеплення його на вітаміни, мінерали, білки, вуглеводи і жири. Від злагодженої роботи кишкових клітин залежить загальний стан здоров’я малюка. Лямблії сприяють дисфункції тонкого кишечника.

    Паразити впливають на організм відразу за декількома напрямками. Негативний вплив полягає:

    • В роздратуванні внутрішніх стінок кишечника і порушенні процесів травлення. Подразнення епітелію призводить до розвитку ентеритів і дисбактеріозу;
    • У поглинанні паразитами поживних речовин, особливо вуглеводів. Дитячий організм недоотримує життєво важливі речовини. Як наслідок спостерігається порушення роботи всіх органів і систем, відставання дитини в рості й розвитку;
    • У токсичний вплив продуктів розпаду лямблій.

    При тяжкому ступені захворювання, коли всі стінки кишечника заповнені паразитами, розвивається важка інтоксикація організму. При несвоєчасному наданні допомоги дитині захворювання може розвинутися інфекційно-токсичний шок.

    симптомы лямблиоза у детей

    Методи діагностики

    Діагностика лямбліозу важлива на ранніх стадіях захворювання. Хронічний недуга з величезною кількістю патогенів в організмі погано піддається терапії. Тому фахівці намагаються виявити гиардиаз на ранніх етапах. Діагностичні методи:

    • Аналіз калу (копрограма). В лабораторії готується сухий препарат для вивчення калу на наявність цист. При виявленні патогена діагноз ставиться негайно. Недолік: копрограма ефективна тільки в період активного виділення збудника. Якщо аналіз нічого не показав, але підозра на хворобу є, дослідження необхідно повторити ще 2 рази з інтервалом 8 днів;
    • Дослідження вмісту тонкого кишечника. Проводиться спеціальними інструментами. Дозволяє взяти зіскрібок з ураженої області і приготувати препарат для дослідження. У малюків такий аналіз на лямблії не застосовується через складність процедури;
    • Аналіз крові на наявність антитіл до патогенів. Дозволяє на ранніх стадіях хвороби виявити гиардии. При розвитку лямбліозу малоінформативний, оскільки імунна система перестає відповідати на патогени.

    Додаткові методи дослідження: біохімічний і клінічний аналіз крові, імуноферментний аналіз, УЗД черевної порожнини.

    Лікування гиардиаза

    Після діагностики і виявлення збудника важливо грамотно побудувати терапевтичну тактику. Перед початком терапії необхідно провести підготовку організму:

    • Змінити щоденний раціон дитини. Забрати всі шкідливі вуглеводи: цукор, солодощі, напої, фаст-фуд, свіжу випічку, торти, тістечка. Необхідно їсти каші, білкову їжу у відвареному і тушкованому вигляді, фрукти, овочі. Щодня випивати достатню кількість чистої води, морсів, соків і компотів без цукру;
    • Зменшити концентрацію токсинів в дитячому організмі. Для цього лікар призначає ефективні ентеросорбенти. Вони спрямовані на зв’язування токсинів та їх якнайшвидше виведення. Додатково призначають ферменти і ліки, що викликають посилення перистальтики кишечника.

    Підготовка організму дитини протягом 3-4 днів підвищить шанс на успіх терапії. Паразити ослабнуть, а дитячий організм зміцніє.

    Після підготовчого етапу можна переходити до лікування. Всі препарати призначаються лікарем після детального обстеження. Терапія хвороби:

    • Призначення протипаразитарних засобів. Ефективні противопротозойные препарати на основі метронідазолу. Протипаразитарні засоби призводять до загибелі вегетативних форм гиардий. Також знищують і інші види інвазій – аскариди, власоглавцев та інші. Терапію повторюють через 10 днів, щоб знищити молоді особини, які з’явилися з цист;
    • Призначення імуностимулюючих речовин. Препарати сприяють підвищенню імунітету для ефективної боротьби з паразитами.

    Лікування проводиться в умовах стаціонару. За цей час батьки проводять вдома обробку приміщень та дитячих речей, щоб знищити живі цисти.

    Після терапії необхідно відновити дитячий організм. Для відновлення призначають пробіотики, комплекси вітамінів. Пробіотичні засоби нормалізують мікрофлори кишечника, а вітаміни заповнять баланс речовин.

    Профілактичні заходи

    Лямбліоз – явище поширене, але своєчасна профілактика мінімізує ризик захворювання. Рекомендації педіатрів для попередження зараження:

    • Ретельно мити руки перед їжею і після кожного відвідування вулиці. Мити протягом 15 секунд з милом. Батькам важливо навчити своїх дітей правильно проводити гігієнічну процедуру;
    • Пити тільки очищену воду або кип’ячену;
    • Рослинні продукти перед вживанням теж обробляють. Їх миють під проточною водою, потім обдають кип’яченою або бутильованою, потім просушують рушником;
    • Відмовитися від шкідливої звички гризти нігті;
    • Дітям після 2 років необхідно пояснити, що в рот нічого не варто брати, особливо на вулиці. У дітей вже пройшов той період, коли вони всі пізнавали на смак;
    • Не дозволяти гуляти з бездомними тваринами – переносниками найпростіших. Домашніх вихованців постійно обробляти інсектицидними та протиглистовими засобами;
    • При відвідуванні відкритих водойм і громадських басейнів не дозволяти дітям пірнати. У воді знаходяться мікроби, здатні викликати кишкові захворювання та інвазії. У відкритих водоймах легко підхопити аскаридоз, трихоцефальоз.

    Профілактичні заходи потрібно проходити не тільки в період спалаху захворювань. Постійна профілактика зводить до мінімуму ризик захворіти або стати носієм інфекції. Попередження лямбліозу дозволить уникнути проблем з дитячим здоров’ям. Краще своєчасно попередити хворобу, ніж проводити тривале лікування.

    Дивіться далі: криза 5 років у дитини