Вибираємо потрібні вітаміни для росту дітей

1250

Зміст:

  • Фактори, що впливають на зростання
  • Головні вітаміни для росту дітей
  • Мінерали – хороші підсилювачі зростання
  • Вітаміни для різних віків
  • Правила прийому
  • Зростання людини завершується приблизно до 20 років. Основні періоди, коли відбуваються бурхливі стрибки, припадають на вік до року, п’ять і тринадцять років. В цей час цінних речовин, що надходять з їжі, для постачання всіх органів і систем може не вистачати. На допомогу прийдуть вітаміни для росту дітей. Але щоб вони пішли на користь і не нашкодили, вибирати комплекси слід правильно.

    Фактори, що впливають на зростання

    Вітаміни для росту дітей повинен підбирати педіатр.

    Зростання визначається спадковістю, але на нього здатні вплинути і зовнішні обставини:

    • Харчування. Воно повинно бути збалансованим. Не давайте дитині багато солодощів, фаст-фуду та іншої їжі, насиченої простими вуглеводами – вони гальмують розвиток. Слід виключити з меню страви, що містять харчові добавки, барвники та ароматизатори, роблячи акцент на натуральних продуктах.
    • Фізична активність. Не можна, щоб дитина проводив весь час, уткнувшись у смартфон або планшет. Для активного зростання необхідно рух, особливо на свіжому повітрі. Позитивно впливають на фізичні показники стрибки у висоту, баскетбол, волейбол і плавання.
    • Режим дня. Щоб нормально рости, маля повинен висипатися і відпочивати. Перевтома, надмірна завантаженість додатковими заняттями – серйозна перешкода для розвитку організму.
    • Психологічні фактори. Складні відносини з ровесниками, конфліктні ситуації з викладачами, переживання під час вікових криз також здатні призвести до уповільнення росту дитини. У цих випадках потрібно звернутися до психолога. Він допоможе розібратися в проблемі. А батьки повинні створити гарну сімейну атмосферу без стресів та емоційних навантажень.

    Уповільнення зростання іноді пов’язано з хворобами щитовидної залози і надниркових залоз. Якщо у дитини не виявлено серйозної патології, відсутня спадкова схильність до низькорослості, але він відстає у рості від однолітків, необхідно максимально знизити ризик негативних зовнішніх впливів і звернутися до педіатра. Лікар обстежує його і підбере або відповідний лікувальний курс, якщо проблема викликана захворюванням, або комплекси для вітамінотерапії.

    Головні вітаміни для росту дітей

    Одним з найбільш важливих елементів для дитячого зростання є ретинол. Вітамін А бере участь у синтезі клітин кісток. Цією речовиною багаті молочні продукти, особливо вершкове масло і сири, печінка, жирна риба, а також плоди червоного і оранжевого відтінків.

    детскиеЛікар підкаже, будь цінних елементів не вистачає дитячого організму.

    Не менш значущий і вітамін D для росту дітей. Він сприяє всмоктуванню кальцію і фосфору в кишечнику, робить кісткові структури і зубну емаль щільними та міцними.

    Недолік кальциферол призводить до рахіту. Цінний елемент удосталь міститься в риб’ячому жирі, сирі, яйцях, картоплі, зелені. Але засвоюється він лише під впливом сонячних променів. Прогулянки малюкам життєво необхідні.

    Дитяче харчування обов’язково повинно включати вітаміни групи В.

    • В1 покращує травний процес, що веде до збагачення поживними речовинами клітин кісткових структур і сприяє збільшенню їх кількості. Його багато в субпродуктах, соняшниковій олії, мед, гречки, бобових.
    • В2 приводить в норму метаболізм, ніж допомагає скелетному розвитку. Речовиною багаті вироби з молока, яйця, морепродукти, гриби, горіхи.
    • В6 тримає під контролем правильність розвитку кісткових структур. Щоб не було дефіциту цього елемента в меню повинні бути банани, червона риба, горіхи, гранати, солодкий перець і куряче м’ясо.
    • В11 прискорює ріст і сприяє міцності кісток. Л-карнітин бере участь у ліпідному обміні, сприяє поліпшенню апетиту і підвищення тонусу, тому його призначають дітям з поганим апетитом для його нормалізації. Цінного речовини багато в м’ясних продуктах, сирі, авокадо.

    Аскорбінова кислота безпосередньо не сприяє кістковому зростання. Але без неї ні ретинол і його сполуки, ні кальциферол не будуть засвоюватися в повному обсязі. Крім цього, вітамін С сприяє посиленню захисних сил організму, бореться із запаленням і вільними радикалами, знижує проникність судинної стінки. Корисним речовиною багаті цитрусові, ківі, солодкий перець, квашена капуста.

    Побічно бере участь у розвитку скелетно-м’язових структур і вітамін Що Він стабілізує згортання крові, що допомагає кращому засвоєнню корисних речовин клітинами організму. Вітамін К багаті печінка, куряче м’ясо, груші, волоські горіхи, квасоля, тріска, листова зелень, кабачки і огірки.

    Мінерали – хороші підсилювачі зростання

    Не тільки вітаміни потрібні для росту, але і мінерали. У першу чергу до них відносяться:

    • Кальцій. Без нього неможливо нормальне формування кісткової тканини і скорочення м’язів. Дефіцит позначається на рості дитини, а також на стан його зубів. Кальцію багато в виробах з молока, капусті, горіхах, бобових.
    • Цинк. Стимулює синтез і регенерацію клітин в тканинах кісток і мозку, а також бере участь у вуглеводному обміні. При його нестачі зростання дитини сповільнюється. Мікроелементом багаті яблука, цитрусові, гарбузове насіння, мед, смородина, м’ясні продукти.
    • Йод. Необхідний для синтезу гормонів щитовидної залози. Вони відповідальні за нормальний метаболізм. Якщо речовини недостатньо, швидкість росту може значно сповільниться. Йоду у водоростях багато і інших морепродуктах, яйцях, зелені, часнику.

    Але й інші мінеральні речовини повинні включатися в раціон дитини. До них відносять залізо, фосфор, магній, калій, селен. Їх дефіцит здатний провокувати захворювання, які послаблюють організм дитини, що також призведе до затримки росту.

    Вітаміни для різних віків

    В першу чергу недолік необхідних для росту елементів має заповнюватися з їжі. Але за статистикою дефіцит цінних речовин, навіть якщо харчуватися правильно, становить близько 30 відсотків. Саме тому прийом вітамінно-мінеральних добавок необхідний, особливо в північних регіонах.

    витамины для роста детейСкладніше підібрати вітаміни для росту дітей до року, щоб не підсилити навантаження на нирки.

    Які потрібно давати вітаміни малюкові, залежить від його віку:

    • Дитині від народження до року підбирають спеціальні препарати, що містять вітамін D. Він необхідний для запобігання рахіту, швидкого набору маси і зростання. Мультивітамінні комплекси немовлятам не рекомендовані, оскільки дають надлишкове навантаження на сечовидільну систему.
    • Малюкам від року до трьох років лікар підбере дитячі полівітамінні добавки.
    • Дітям у віці 3-7 років особливо необхідна вітамінна зарядка. У цей час бурхливо ростуть кісткові структури, змінюються зуби з молочних на постійні, що вимагає значного надходження вітамінів А і D.
    • Школярам з семи років потрібні вітамінно-мінеральні комплекси. У 13-14 років акцент слід зробити на ретиноле і кальцифероле.

    Але баланс речовин, сам препарат і дозування повинен вибрати педіатр. Вітамінні засоби також мають протипоказання, а при передозуванні здатні нашкодити здоров’ю.

    Правила прийому

    Як пити вітаміни правильно, залежить від форми препарату. Таблетки можна запивати водою, але тільки не соком або іншими напоями. Капсули дитина старше 3 років і здатний проковтнути, а малюкові вміст, розкривши оболонку, можна розчинити в материнському молоці або суміші для годування. Простіше всього з рідкими вітамінними добавками. Препарати для дітей роблять приємними на смак і вони охоче приймають їх.

    Перед тим, як дати вітамінний засіб, обов’язково прочитайте інструкцію. Там завжди вказана дозування, протипоказання і побічні ефекти, а також обмеження за віком.

    Вітаміни заборонено вживати дітям в наступних ситуаціях:

    • при індивідуальній непереносимості речовин;
    • одночасно з антибіотиками;
    • на голодний шлунок.

    При підборі кошти обов’язково враховуйте вік малюка. Комплекси для дорослих не рекомендовані навіть старшим школярам.

    Купувати препарати для вітамінотерапії можна тільки в аптеках. Купуючи добавки в сумнівних інтернет-магазинах, ви ризикуєте здоров’ям малюка.

    Те ж саме стосується і самолікування. Порадити підходяще засіб може тільки педіатр з урахуванням збалансованості раціону, стану екології, віку і особливостей росту скелетно-м’язового апарату, а також індивідуальної чутливості до компонентів. Попросіть його скласти список варіантів різної цінової категорії, які підходять саме вашій дитині.

    Читайте в наступній статті: вітаміни для годуючих мам