Як позбутися від тріщин на пятах в домашніх умовах

1450

Зміст:

  • Потріскані й сухі п’яти
  • Чому шкіра на ногах стає сухою і грубою
  • Причини виникнення тріщин на п’ятах
  • Допоможе народне лікування
  • Професійне лікування від тріщин на п’ятах
  • Тріщини на п’ятах є поширеною дерматологічній проблемою. Пошкодження шкіри може виникати у дітей та дорослих людей з різних причин. У більшості випадків така недуга є лише косметичною проблемою. Однак, іноді тріщини виникають із-за хронічних захворювань.

    Потріскані й сухі п’яти

    Тріщини на шкірі стопи являють собою області порушення цілісності покривних тканин. Лікарі відносять цю недугу до дерматитів. Зазвичай огрубіння шкірного покриву п’ят не супроводжується неприємними відчуттями. При зміні глибоких шарів епітелію можлива поява болю і дискомфорту під час ходьби.

    Тріщини на п’ятах вимагають лікування

    Далеко не у всіх випадках потріскана шкіра являє собою тільки косметичну проблему. Часто зміна епітелію обумовлено заразною грибковою інфекцією. Тільки дерматолог може визначити причину патології з допомогою діагностики і призначити адекватну терапію.

    Тріщини на п’ятах, які потребують лікування, можуть виникати у чоловіків і жінок різного віку. Проте більшою мірою ця недуга характерний для літніх людей. Косметична складова проблеми негативно впливає на якість життя пацієнта, оскільки огрубіння і пожовтіння шкіри стопи може бути помітно при носінні відкритому взутті і відвідуванні басейну.

    Носіння незручного взуття та недотримання особистої гігієни лише посилює стан шкірного покриву. Деякі народні методи дозволяють відновити стан тканин у домашніх умовах.

    Чому шкіра на ногах стає сухою і грубою

    Для розуміння причин огрублення п’ят необхідно вивчити будова шкірного покриву. Сама по собі шкіра є самостійним органом, відповідальним за виділення рідини у вигляді поту, утворення вітаміну D і захист організму. Зовнішній вид покривних тканин багато в чому залежить від роботи внутрішніх органів і впливу агресивних факторів зовнішнього середовища.

    Відділи органу:

    • Епідерміс — поверхнева частина шкірного покриву, що складається з п’ятишарового епітелію. Зовнішні рогові клітини утворюють щільний шар, що виконує бар’єрну функцію. Глибше в епідермісі розташовані центри регенерації, відповідальні за регулярне оновлення рогового шару.
    • Дерма — серединна частина шкіри, в якій відбуваються активні обмінні процеси. Тут розташовані кровоносні судини, волокнисті структури, гладкі м’язи, нерви, потові і сальні залози.
    • Гиподерма — підшкірна клітковина, переважно складається з жирової тканини.

    Зовнішній вигляд шкіри залежить від швидкості оновлення епідермісу та метаболізму дерми. Будь-які порушення, начебто нестачі кровотоку або травми, можуть змінювати природний процес відшаровування рогових лусочок.

    Причини виникнення тріщин на п’ятах

    Зовнішній вид стопи може змінюватися при різних несприятливих процесах. Тріщини можуть з’явитися без яких-небудь захворювань, оскільки спосіб життя людини впливає на стан шкіри. Епідерміс легко деформується і стає грубим при тривалій ходьбі, носінні незручного взуття та недостатньої особистої гігієни. Цих факторів достатньо для того, щоб роговий шар поступово потовщувався. Крім того, стан епітелію багато в чому залежить від спадковості.

    Інші фактори ризику:

    • проникнення в шкіру патогенних грибків;
    • нестача вітамінів в організмі;
    • псоріаз;
    • атопічний дерматит;
    • підошовна кератодермия;
    • ожиріння і плоскостопість;
    • підвищена активність щитовидної залози.

    Народное лечениеНародне лікування допомагає позбутися від тріщин на п’ятах.

    Глибокі тріщини на п’ятах свідчать про потовщенні рогового шару епідермісу, однак механізм розвитку цієї недуги не завжди очевидний. Поява печіння, болю і незвичайного шкірного нальоту найчастіше вказує на грибкову інфекцію.

    Допоможе народне лікування

    Багато способи усунення шкірних тріщин можна застосовувати самостійно. Препарат для місцевого використання легко виготовляється на дому. Однак, самостійне лікування можна проводити тільки при відсутності грибкової інфекції та інших захворювань. При підозрі на патологічний процес рекомендується пройти обстеження та отримати консультацію дерматолога.

    Домашні засоби:

    • Суміш з масла і квіткового меду. Для виготовлення крему досить розтопити приблизно 30 грам масла і додати столову ложку меду. Кремом необхідно ретельно обробити огрубілу шкіру. Змити препарат можна через 1-2 години.
    • Содова ванна для пом’якшення шкіри. В невеликий тазик необхідно додати 2-3 літри теплої води і 2 столових ложки харчової соди.
    • Пемза в якості методу механічного пілінгу. З допомогою цього приладу можна ефективно пропрацювати верхній шар епідермісу. Після очищення необхідно регулярно обробляти пемзою шкірний покрив гліцерином або зволожуючим кремом.

    Деякі народні методи сумісні з лікарськими призначеннями. Їх використання необхідно попередньо узгодити з лікарем.

    Професійне лікування від тріщин на п’ятах

    Домашні методи підходять не у всіх випадках. Іноді пацієнту може знадобитися більш надійна терапія, що впливає на першопричину утворення тріщин. Професійні засоби для боротьби з такою недугою можуть призначати дерматологи, мікологи і косметологи.

    Призначаються ліки:

    • креми, що містять протигрибкові речовини;
    • кератолітичні топічні препарати, начебто саліцилової або гліколевої кислоти;
    • протимікробні препарати;
    • мазі на основі вітамінів A і E.

    Звернення до фахівця дозволяє видалити змертвілі тканини і нанести лікарський препарат на більш ніжний ділянку шкіри, здатний увібрати достатню кількість активних компонентів. Також лікар обов’язково пояснить пацієнту методи проведення профілактики, що дають можливість запобігти появі нових тріщин. Мова йде про носіння зручного взуття, регулярних водних процедурах, збалансованому харчуванні та використання зволожуючих кремів.

    Таким чином, народні та професійні методи боротьби з потрісканою шкірою доступні кожному. Якщо шкіра вже почала грубіти, можна заздалегідь почати профілактику недуги.

    Читайте далі: тріщини мовою