Видалення молочних зубів у дітей: проведення та можливі ускладнення

1062

Зміст:

  • Коли проводять видалення?
  • Хід маніпуляції
  • Можливі ускладнення
  • Після процедури
  • Молочні зуби забезпечують формування правильного прикусу у дитини і забезпечують нормальний ріст постійних різців. Батькам необхідно забезпечити їх збереження максимально можливий час. Видалення молочних зубів у дітей проводиться в певних ситуаціях, які визначаються стоматологом. Їх недотримання може призвести до негативних наслідків.

    Коли проводять видалення?

    Видалення молочних зубів у дітей: показання та проведення

    Лікарі виділяють показання для видалення молочних зубів. До них відносять наступні стани:

    • лікування карієсу при неефективності консервативних методик із-за вираженого ушкодження коронки;
    • хитання молочного зуба. Якщо його не видаляти, він призведе до розвитку запального процесу в яснах і може стати причиною болю при прийомі їжі;
    • пульпіт або періодонтіт у важкій формі;
    • наявність кісти, свища чи гранульоми;
    • збільшена кількість молочних зубів;
    • травматичне пошкодження різця;
    • руйнування кореня молочного зуба, так як запальний процес може перейти на зачаток корінного різця і ускладниться інфекцій.

    У зазначених випадках стоматолог вибирає видалення зуба в якості методу лікування. Процедура може бути виконана в будь-якій приватній чи державній стоматологічній клініці.

    Хід маніпуляції

    Молочний зуб можна видалити будинку. Це нескладно, однак, якщо дитині показано передчасне видалення різця, то рекомендується звернутися до стоматолога. Спеціаліст огляне порожнину рота і вирішить, яким чином краще всього позбутися від тимчасового зуба. Важливо пам’ятати, що поруч з корінням молочних різців розташовуються зачатки постійних зубних одиниць. Їх пошкодження може призвести до викривлення прикусу і інших стоматологічних ускладнень.

    Видалення зуба проводиться в кілька етапів:

  • Визначаються показання та протипоказання до анестезії і операції. Видалення різців проводять під наркозом. Анестезію здійснюють з допомогою уколу, використання спеціального спрея або гелю. Якщо в області зуба є виражені запальні зміни або препарати для місцевого знеболювання не можуть застосовуватися, то проводиться загальний наркоз.
  • На коронку зуба накладаються щипці. Стоматолог висуває його нижче коронкової частини і жорстко фіксує.
  • Молочний різець викручується з лунки одним рухом. Видалення зуба без його розхитування дозволяє максимально зберегти тканину ясен і попередити кровотеча.
  • Візуальний огляд лунки для видалення можливих фрагментів різця.
  • Тампонада лунки. Дозволяє попередити кровотечі.
  • У тих випадках, коли за показаннями потрібно видалити кілька зубів, після одного втручання на місце різця поміщають металеву коронку. Вона попереджає зсув зубного ряду і порушення прикусу.

    Можливі ускладнення

    Температура после удаления возникает из-за развития инфекцииТемпература після видалення — ускладнення процедури

    Видалення молочних зубів у дітей з порушенням техніки виконання процедури може привести до ускладнень для дитини. Тимчасові різці мають велике значення для нормального формування щелепної системи, так як створюють умови для правильного розвитку зубного апарату. Можливі негативні наслідки такого роду:

    • зміни прикусу. Розташування постійних жувальних різців змінюється при ранньому видаленні тимчасових зубів, що пов’язано зі зрушенням зубного ряду;
    • поява дефектів мовлення, які прогресують у відсутності терапії;
    • знижується жувальна функція. Це пов’язано зі зрушенням зубних рядів відносно один одного.

    Окрім ускладнень з боку зубів, неправильне проведення видалення може ускладнитися тривалою кровотечею з лунки зуба або приєднанням інфекції. Бактеріальне інфікування рани призводить до гострого виникнення симптомів у перші дні після відвідин стоматолога. Різко підвищується температура після видалення, виникає біль в області видаленого різця і загальна слабкість. При огляді ротової порожнини лунка заповнена гноєм, а слизова оболонка ясен в області гіперемована.

    Якщо після видалення молочних різців підвищується температура або виникає сильний біль в області лунки, батькам необхідно відразу звернутися до стоматолога. Лікар проведе огляд порожнини рота і призначить лікування ускладнень.

    Після процедури

    Візит до стоматолога займає 10-20 хвилин, після чого дитина з батьками йде додому. У відсутності ускладнень маніпуляцій повторний візит в стоматологію не потрібно. Уважні батьки можуть помітити у дитини кров’яний згусток, розташований в лунці видаленого зуба. Його не слід витягати або вимивати. Він захищає рановий дефект від потрапляння та розмноження бактерій. У зв’язку з цим промивання порожнини рота в перші дні після видалення різця розчинами антисептиків протипоказано. Вони можуть механічно вимити згусток.

    У перші 2-3 дні після маніпуляції дитині не слід давати їсти тверді продукти, газовану воду і солодощі. Продуктові вироби з великою кількістю цукру створюють умови для активного розмноження бактерій, які можуть заселити рану на десні. Зуби чистять тільки щіткою з м’якою щетиною, намагаючись мінімально впливати на ділянку ясен з лункою.

    Полоскати рот антисептиками починають через 3 дні. Розчин попередньо підігрівають до кімнатної температури або до 30 градусів. Він не повинен бути гарячим або холодним. Використовувати компреси неприпустимо, так як вони можуть призвести до прогресування запальних змін. В період після видалення зуба дітям можуть призначатися знеболюючі препарати з групи нестероїдних протизапальних засобів. Їх використовують у протягом перших днів після маніпуляції при наявності больового синдрому.

    Стоматологи намагаються зберегти молочні зуби у дитини. Вони необхідні для формування правильного зубного ряду, так як створюють основу для зростання постійних різців. Видалення проводять тільки при наявності показань, які визначає лікар. У перші дні після маніпуляції батькам рекомендується стежити за самопочуттям дитини і станом лунки. Своєчасне виявлення ускладнень полегшує їх лікування.

    Читайте також: пінистий стілець у грудничка