Виділення при ендометріозі

1957

Зміст:

  • Що таке ендометріоз?
  • Виділення під час місячних і в середині циклу
  • Ендометріоз і вагітність
  • Ендометріоз – дуже неприємне захворювання, що супроводжується специфічними виділеннями в середині циклу. При подальшому розвитку воно може привести до безпліддя. Виділення змінюються в залежності від форми і стадії хвороби.Виділення при ендометріозі відрізняються від нормальних

    Що таке ендометріоз?

    Порожнину матки покрита ендометрієм – слизовою оболонкою, яка рясно забезпечена кровоносними судинами. Ця тканина піддається впливу гормонів і регулярно оновлюється: під час менструації вона відокремлюється і виходить, а потім утворюється нова.

    Іноді в організмі жінки відбувається збій, і ендометрій розростається занадто сильно. Чому це відбувається – точно невідомо, але зазвичай ця патологія супроводжується змінами гормонального фону.

    Це патологічний стан називається ендометріозом і має дві форми:

    • Внутрішній. Ендометрій глибоко проростає в стінки матки.
    • Зовнішній. Ендометрій розростається по поверхні і поширюється на піхву, маткові труби та інші органи.

    При лікуванні враховуються форма хвороби і стадія її розвитку. Хоча можливість повного лікування ендометріозу — спірне питання, лікування допоможе покращити якість життя та забезпечити профілактику наслідків.

    Так як розрослася тканина ендометрію продовжує реагувати на рівень гормонів, змінюється характер виділень.

    Виділення під час місячних і в середині циклу

    У здорової жінки виділення помірні і тривають тиждень або менше. На перших стадіях патологія проявляється тільки під час менструацій. Так як ендометрій розростається, збільшується обсяг щомісячних виділень. В залежності від виду патології змінюється і їх колір.

    Якщо кров’янисті виділення рясніше, ніж зазвичай, і мають темно-червоний відтінок, значить, від моменту відторгнення ендометрію до виходу назовні проходить мало часу. Частинки крові не встигають зруйнуватися і її колір залишається незмінним. Це відбувається при ендометріозі матки.

    Якщо ендометрій проник глибоко в м’язові тканини, то між моментом відторгнення і виходом назовні проходить багато часу. Частинки крові починають розпадатися ще в глибині тканин, тому для цієї форми патології характерні коричневі виділення.

    Зміна кольору виділень не може служити однозначним підтвердженням діагнозу, але свідчить про порушення в роботі організму. Тому при таких симптомах слід обов’язково звернутися до лікаря і пройти повний курс діагностики.

    Ще один прояв ендометріозу – мажучі виділення. Це пов’язано з тим, що ендометрій на різних уражених ділянках не завжди синхронно відторгається. Ці виділення можуть бути між менструаціями або протягом декількох днів до або після їх.

    Ендометріоз і вагітність

    Ймовірність зачаття під час хвороби невелика: гормональний збій заважає регулярному дозрівання яйцеклітин. Навіть якщо зачаття відбувається, ризик відторгнення зародка разом з ендометрієм на ранньому терміні залишається високим.

    Якщо зачаття відбулося, вдалося зберегти вагітність і гестация протікає, то хвороба продовжує проявлятися у вигляді коричневих виділень. Їх наявність ще не говорить про викидень, але в будь-якому випадку необхідно спостерігатися у лікаря. Після пологів потрібно продовжувати тримати ситуацію під контролем. У рідкісних випадках після народження дитини хвороба проходить сама.

    Подібнівиділення не завжди ознака ендометріозу. Це може бути прояв інших захворювань з важкими наслідками. Лікар направить на детальне обстеження, поставить діагноз і призначить лікування.

    Розростання ендометрія відображається на виділеннях. Потрібно звернутися до лікаря, якщо вони стали більш рясними, тривалими, змінили колір або з’являються у незвичайний час. Своєчасне лікування, що призначається після всебічної діагностики, допоможе уникнути безпліддя – серйозного наслідки ендометріозу.

    Також цікаво почитати: виділення після місячних коричневого кольору