Висівкоподібний лишай у дитини

981

Зміст:

  • Причини появи
  • Симптоми висівкоподібного лишаю і способи діагностики
  • Лікування в дитячому віці
  • Профілактика розвитку і рецидивів
  • Висівкоподібний лишай у дитини – грибкове ураження шкіри. Він протікає тривало і вражає верхній шар епідермісу. Інша назва – різнобарвний лишай. В побуті його іноді називають «сонячний грибок». Така назва прижилася через те, що він часто зустрічається серед відпочиваючих різних курортів.Вперше висівкоподібний лишай був описаний ще Гіппократом. Зв’язок з грибковим ураженням була встановлена тільки у 1853 році.Висівкоподібний лишай у дитини завжди вимагає звернення до лікаря для лікування і профілактики рецидивів.

    Причини появи

    Причина розвитку різнобарвного лишаю – ураження шкіри дрожжеподобным грибом питироспорум. Він може існувати у округлої, овальної та мицелиальной формах, які переходять один в одного. Ці форми дозволяють грибу протистояти навколишньому середовищу і довгостроково перебувати на шкірі дитини.

    Питироспорум можна знайти на шкірних покривах переважної більшості людей. Але викликати висівкоподібний лишай гриб здатний тільки при сприятливих умовах. Це може бути гормональна перебудова у підлітків і молодих чоловіків, порушення особистої гігієни на тлі жаркого клімату.

    Висівкоподібний лишай проявляється на тлі гормональної перебудови або супутньої патології.

    Нерідко грибкова інфекція розвивається на тлі захворювань ендокринної і травної систем, зниження рівня імунітету. Провокувати його також можуть певний склад поту, прийом стероїдів, вплив радіації або сонця, синтетичний одяг.

    Симптоми висівкоподібного лишаю і способи діагностики

    Основною ознакою різнобарвного лишаю є поява невеликих цяток на шкірі. Вони володіють чіткими кордонами. Їх колір може варіювати між темним і червонувато-коричневим. Улюблена локалізація цього захворювання – спина, груди, руки, шия. Після себе залишають плями ділянки більш світлої шкіри.

    Крім плям, цей лишай проявляє себе такими симптомами:

    • Невелике лущення шкіри.
    • Підвищена пітливість.
    • Свербіж в місці висипань.

    Найбільш простий спосіб діагностики – йодна проба. Вона отримала хороші відгуки як серед пацієнтів, так і серед лікарів. Для її проведення потрібно нанести на область шкіри з плямами йод, а після протерти спиртом. Плями висівкоподібного лишаю вбирають в себе йод і стають сильно помітні на тлі звичайних шкірних покривів.

    Крім йодної проби, можна провести зішкріб. При мікроскопії в ньому виявиться збудник лишаю.

    Лікування в дитячому віці

    В основі лікування різнобарвного лишаю лежить використання протигрибкових препаратів. Препарати повинен призначати лікар. Вони можуть використовуватися як у вигляді таблеток, так і у вигляді мазей.

    Хороший ефект показує застосування шампунів з сульфідом селену. Використання таблеток або шампуню окремо один від одного неефективно. Вилікувати сонячний грибок можна тільки при поєднанні цих двох способів лікування.

    симптомыЛікування цього захворювання вимагає застосування протигрибкових мазей або таблеток.

    Важливу роль у лікуванні захворювання відіграє дотримання особистої гігієни. Якщо не підтримувати чистоту шкіри, особливо в жаркий час, то цей грибок вивести практично неможливо.

    Профілактика розвитку і рецидивів

    Для запобігання появи або рецидиву висівкоподібного лишаю необхідно уникати високих температур, стресів, дотримуватися правил особистої гігієни, віддавати перевагу одягу з натуральних тканин.

    Висівкоподібний лишай у дітей – хронічна грибкова інфекція шкіри. Вона розвивається на тлі зниження імунітету або недотриманні правил особистої гігієни. Проявляється хвороба у вигляді появи характерних плям на шиї, спині, грудях, руках. Ці плями добре забарвлюються йодом. Лікування можливе тільки при поєднанні шампунів на основі сульфіду селену і протигрибкових препаратів.

    Читайте далі: оперізуючий лишай у дітей