Симптоми і лікування гіпотиреозу у жінок

747

Зміст:

  • Види і причини гіпотиреозу у жінок
  • Симптоми
  • Наслідки для організму
  • Діагностика та лікування
  • Щитовидна залоза – невеликий орган з великими можливостями. Гормони, які вона виробляє, регулюють роботу внутрішніх органів та обмін речовин. Коли робота залози порушена і рівень вироблюваних нею гормонів падає нижче норми, виникає захворювання, що називається гіпотиреозом.

    Види і причини гіпотиреозу у жінок

     

    В стертій формі недостатність функції щитовидної залози присутня у кожного десятого жителя Росії. Ще 2-3% мають клінічно підтверджений діагноз. Особливо поширене захворювання у жінок в менопаузі, що проживають в несприятливих районах, їжа в яких бідна йодом.

    Жінки хворіють гіпотиреозом в 8 разів частіше за чоловіків

     

    В залежності від фактора, що викликав хворобу, виділяють такі її форми:

    • первинна. Вроджений вид спричинюється дефектами формування і розвитку самої залози, вироблення гормонів, вагітністю, ускладненою пухлиною, що виробляє гормони, недоліком йоду в їжі. Придбаний вид первинного гіпотиреозу провокується хірургічним втручанням, лікуванням радіоактивним йодом, розвитком патологічного стану, при якому організм починає виробляти антитіла до власних клітин – аутоімунного тиреоїдиту;
    • вторинна, або центральна. Викликається ураженням ділянок мозку, що відповідають за діяльність залоз внутрішньої секреції, – гіпоталамуса і гіпофіза. Це відбувається внаслідок пухлин, травм, абсцесу або інсульту мозку, операцій, променевої терапії, вроджених дефектів розвитку мозкових структур;
    • периферична. Пов’язана з природженою аномалією, при якій залоза функціонує нормально, і кількість гормонів в нормі, але тканини органів несприйнятливі до них;
    • минуща. Виникає тимчасово з-за хвороб, що пригнічують роботу ендокринного апарату, або прийому ліків, взаємодіючих з тиреоїдними гормонами – оральних контрацептивів, антидепресантів.

     

    Первинна форма – найбільш поширена форма хвороби. Вона зустрічається в 95% випадків гіпотиреозу.

     

    Виділено також субклінічний або доклінічний вид патології, при якому рівень гормонів щитовидної залози в нормі, а ТТГ, він же тиреотропний гормон, значно вище. ТТГ утворюється в гіпофізі, а порушення його вироблення відбувається після оперативних втручань, лікування радіоактивним йодом, аутоімунних хвороб.

    Симптоми

     

    Хвороба починається стерто і прогресує повільно. Тривалий час людина може не помічати суттєвих ознак захворювання, списуючи всі зміни на тимчасову втому, вікові проблеми.

    симптомы

    Симптоми патології у жінок

     

    Симптоми гіпотиреозу у жінок:

    • почуття втоми, сонливості, слабкості, розбитості;
    • неможливість зосередитися, проблеми із запам’ятовуванням інформації, погіршення інтелекту;
    • неухильне набір маси тіла при поганому апетиті;
    • постійне відчуття холоду, ознобу, зниження температури тіла;
    • перепади настрою, почуття пригніченості і апатії;
    • порушення шкірної чутливості, парестезії – «мурашки», поколювання, оніміння рук;
    • болі в м’язах і суглобах, м’язова слабкість. Може відзначатися патологічне збільшення м’язів кінцівок, язика;
    • уповільнення мови, огрубіння голосу, зниження слуху;
    • сухість, лущення, жовтизна шкіри, ламкість і випадання волосся, в тому числі на обличчі;
    • набряки, пастозність ніг, обличчя, язика;
    • часті запори;
    • частота серцебиття менше 60 уд/хв, розвиток гіпертонії вище 140/90 мм рт.ст.;
    • виділення з молочних залоз, вкрай сильні або нерегулярні менструації;
    • неможливість завагітніти протягом 1 року;
    • схильність до частих затяжних інфекційних захворювань.

    У міру розвитку хвороби симптоми стають більш вираженими, значно погіршується самопочуття.

     

    Без належної кількості тиреоїдних гормонів життєдіяльність організму сповільнюється. Стан організму пацієнта з гіпотиреозом схоже на телефон з низьким зарядом батареї в енергозберігаючому режимі.

    Наслідки для організму

     

    Оскільки заліза своєю роботою впливає на стан всіх органів, наслідки її патології відображаються на різних процесах, що відбуваються в організмі.

    Сповільнюється швидкість обмінних реакцій і транспорту кисню до тканин. Клітини, недоотримуючи поживних речовин, частково відмирають. Кількість «шкідливих» продуктів обміну і розпаду в крові зростає. Деякі тканини особливо сприйнятливі до дефіциту кисню, до них відносять, наприклад, нервову. Швидкість росту і відновлення кісткової і сполучної тканини також падає. Переломи відкриті рани заживають довше.

    Робота серця сповільнюється, пульс падає. З-за повільної транспортування крові по судинному руслу органи відчувають постійну нестачу кисню і поживних речовин. Виникає порочне коло – дефіцит поживних речовин не дає систем виконувати свої функції, а їх порушення перешкоджає нормальному надходженню крові і кисню до органів і тканин.

     

    Погіршення обмінних реакцій позначається і на зовнішньому вигляді, і на стані внутрішніх органів.

    лечение

    Щитовидна залоза впливає на роботу статевої системи

     

    Тиреоїдні гормони безпосередньо впливають на вироблення інших гормонів надниркових залоз, статевих залоз. При гіпотиреозі продукція статевих гормонів знижується, функції репродуктивної системи згасають. Тривала відсутність лікування загрожує безпліддя та імпотенцію.

    Енергетичні потреби організму падають, апетит погіршується і може повністю зникнути. Це супроводжується набором маси тіла, навіть якщо харчування залишається в звичному обсязі і якості. Вага зростає із-за того, що людина стає менш активним і рухливим, але організм створює запаси калорій замість того, щоб їх активно витрачати. Уповільнення роботи травного тракту впливає на спорожнення жовчного міхура, успішність перетравлення їжі і регулярність стільця.

    Тривалий уповільнений обмін речовин негативно позначається на працездатності. Пацієнту з гіпотиреозом часто не вистачає сил на виконання звичних дій. Складним стає запам’ятовування нової інформації. Поява розумового «туману», неможливості зосередитися при щитовидних порушення до кінця не вивчений, але встановлено, що заміщає лікування призводить пам’ять і увагу в норму.

     

    У 40% хворих гіпотиреозом тривалість сну збільшується у 1,5 рази.

    Діагностика та лікування

     

    З-за стертості проявів симптомів відстежити початок захворювання буває непросто. Так, субклінічний гіпотиреоз протікає безсимптомно і виявляється випадково по аналізах крові.

    Важливо звертатися до терапевта з будь-якими нижчепереліченими скаргами. На підставі розпиту і зовнішнього огляду він може призначити консультацію ендокринолога — спеціаліста з лікування захворювань залоз внутрішньої секреції.

    Ключову роль у встановленні правильного діагнозу грає біохімічний аналіз крові. За його результатами оцінюють рівень тироксину – Т3, трийодтироніну – Т4 і тиреотропний гормон – ТТГ. Щоб перевірити залозу на наявність вузлів, пухлин, використовують УЗД і метод допплерівського картування. З допомогою останнього можна виявити ділянки активного кровотоку в тканини.

     

    Якщо в анамнезі була операція на щитовидній залозі, проходити УЗД необхідно щорічно.

     

    Якщо у лікарів існують підозри на патологію центрального походження, проводиться комп’ютерна або магнітно-резонансне томографічне дослідження головного мозку. Серія пошарових знімків дозволяє виявити пухлину або вогнище запалення.

    лечение

    УЗД допомагає виявити стан щитовидної залози

     

    Лікування полягає в заміщенні відсутніх гормонів їх синтетичними аналогами за допомогою препаратів на основі тироксину або трийодтироніну. Ліки призначаються окремо або в комбінації. Підбір починають з мінімальної дози, поступово підвищуючи її до нормалізації показників крові та зникнення клінічних ознак. Препарати володіють накопичувальним дію, тому підвищують дозування східчасто – раз в 1-1,5 місяця. За цей час організм встигає адаптуватися до заданого кількості гормонів, і фахівець зможе прийняти рішення про необхідність коригування дози в подальшому.

    В залежності від того, наскільки вчасно розпочате лікування, функції організму і самопочуття відновлюються за 2-4 місяці. Після цього прийом препаратів не припиняють, а продовжують під регулярним контролем аналізів крові. Часто лікування заміщають медикаментами призначається довічно.

     

    Препарати тиреоїдних гормонів слід пити 1 раз на добу вранці за півгодини до їжі. Запивати таблетку потрібно виключно водою – чай, сік та інші рідини негативно впливають на всмоктування діючих речовин.

     

    Якщо причиною хвороби стала пухлина гіпофіза або самої залози, можливо хірургічне усунення пухлини. Після операції пацієнтові також показана гормонозаместітельная терапія.

    Для допомоги організму у відновленні призначається лікувальне харчування. Кількість вітамінів, мікроелементів і білків має бути збільшено, жирів і вуглеводів – зменшено. Особливо це важливо для жінок у менопаузі, коли до патологічного уповільнення обмінних процесів додається природне старіння і «вимивання» з організму корисних речовин. Для попередження проблем зі стільцем корисно їсти сухофрукти, пити свіжі овочеві і фруктові соки, одноденні кисломолочні продукти. Кількість рідини і солі варто зменшити, щоб не провокувати появу набряків.

    Гіпотиреоз у жінок – це цілий комплекс ознак, що вказують на порушення роботи залози. Цей орган має великий вплив на всі процеси, що відбуваються в організмі, і його патологія порушує роботу всіх систем органів. Лікування захворювання частіше проводиться шляхом замісної підтримувальної медикаментозної терапії.

    Читайте в наступній статті: болить куприк причини у жінок