Воші у дітей: звідки беруться, лікування в домашніх умовах, заходи профілактики

2308

Зміст:

  • Звідки беруться паразити у дитини?
  • Перші ознаки присутності вошей
  • Виведення вошей
  • Аптечні препарати
  • Як позбутися вошей народними засобами
  • Механічна обробка
  • Профілактика
  • Воші у дітей можуть з’явитися після приїзду з табору, відвідування школи, садка і будь-якого іншого громадського місця. Паразити доставляють дискомфорт дитині, тому приступати до лікування потрібно відразу після їх виявлення. Впоратися з навалою вошей можна в домашніх умовах, але важливо знайти джерело їх поширення, щоб запобігти повторне розвиток педикульозу.

    Воші у дітей — часте явище

    Звідки беруться паразити у дитини?

     

    Шляхів зараження дитини досить багато. Всі вони пов’язані з безпосереднім контактом малюків один з одним, який відбувається в дитячих садах, школах та інших громадських установах. Тому поява вошей у дітей не є рідкістю. При цьому вони переповзають з однієї дитини на іншу навіть під час гри в пісочниці, якщо діти стикаються головами.

    Спровокувати подальше поширення може використання чужого рушники, гребінці, головного убору. Тому зараження відбувається абсолютно випадково в процесі пустощів або гри. Головне — дізнатися, звідки паразити беруться, інакше усі зусилля по їх виведенню будуть марними.

     

    Воші доставляють не тільки дискомфорт дитині, але і є переносниками небезпечних захворювань, таких як висипний тиф, волинська лихоманка.

     

    Тому батьки повинні уважно ставитися до малюка і регулярно перевіряти його голову.

    Перші ознаки присутності вошей

     

    Виявити наявність паразитів в перші дні досить складно, оскільки їх розмір не перевищує 3 мм, а колір тулуба сіро-бурий. Гниди відрізняються білим відтінком і забезпечені клеючим речовиною, що дозволяє їм утримуватися на пасмах, візуально вони нагадують частинки лупи. Ці особливості допомагають їм вдало маскуватися в волоссі, не привертаючи до себе уваги. В процесі розмноження з’являються ознаки їх життєдіяльності. Воші живляться кров’ю, тому при укусі з’являються ранки на шкірі голови і свербіж. Найбільш вразливі місця — вуха й потилицю. Саме тут найчастіше самки відкладають яйця, з яких через 10 діб з’являються нові паразити. Тривалість життя дорослої особини становить 40 днів.

    Характерні ознаки зараження:

    • настирливий свербіж, провокуючий освіта расчесов, виразок, припухлості;
    • точки на шкірі від укусів, навколо яких з’являються червоні плями;
    • лущення запалених ділянок.

    На тлі цього дитина стає дратівливою, неспокійним, плаксивою. У нього порушується сон, часто змінюється настрій. При появі цих ознак батьки повинні негайно обстежити голову дитини. При виявленні паразитів проконсультуватися з педіатром, з’ясувати, що робити і які засоби використовувати для виведення, в залежності від віку малюка. Також потрібно повідомити про це медсестрі закладу, який відвідує дитина. Це є приводом для проведення позачергового огляду дітей, який допоможе виявити, звідки беруться воші, та попередити подальше їх поширення.

    на голове

    Оселившись на голові, воші викликають свербіж настирливий

    Виведення вошей

     

    Що потрібно робити, якщо у дитини завелися паразити? Всі методи позбавлення зводяться до того, що на волосся наносять спеціальний засіб, що викликає загибель дорослих особин і гнид. Після цього слід ретельно вичесати густим гребінцем.

     

    Головною умовою домашньої терапії повинна бути безпека коштів для дитини і дотримання наступних заходів обережності.

     

    Вивести вошей можна з застосуванням аптечних препаратів, народних коштів і за допомогою механічної обробки. Який спосіб вибрати батьки повинні узгоджувати з лікарем, щоб це дало позитивний результат.

    Основні рекомендації:

  • Спочатку варто перевірити реакцію організму на ліки. Для цього нанести невелику кількість засобу на лікоть або зап’ясті, а через 1 годину змити. Якщо після цього не з’явилися неприємні симптоми, препарат можна використовувати за призначенням.
  • Приміщення, в якому буде проводитися обробка, повинне добре провітрюватися, т. к. засоби від вошей відрізняються насиченим запахом.
  • Препарат розподіляти по всій довжині волосся, уникаючи потрапляння в очі та на відкриті ділянки шкіри.
  • Після нанесення потрібно загорнути голову в поліетилен, що значно підвищить ефективність лікування.
  • Почекавши певний час, зазначений в анотації до засобу, помити голову і обполоснути водою з додаванням оцту.
  • Після цього вичесати мертвих особин з допомогою дрібного гребінця.
  • Лікування включає і обробку особистих речей дитини, натільної і постільної білизни. Для цього їх необхідно випрати при температурі 100 градусів, а потім пропрасувати праскою або потримати над гарячою парою. Це дозволить уникнути зараження інших членів сім’ї та повторного зараження дитини.

    Аптечні препарати

     

    Застосування медикаментозних засобів допомагає швидко позбутися від навали паразитів. Вибір таких препаратів слід проводити з урахуванням індивідуальних особливостей малюка і його віку. Тому рекомендується погоджувати лікування з педіатром, щоб уникнути ускладнень зі здоров’ям.

    Основні види хімічних засобів:

    • шампуні;
    • спреї;
    • лосьйони.

    Принцип їх застосування ідентичний, незалежно від форми випуску. Засіб рівномірно нанести і розподілити по всій довжині волосся. Потім злегка втерти його і помасажувати. Почекати зазначене в анотації час, а потім змити. Медикаментозні засоби призначені для боротьби з дорослими особинами і гнидами. Вони є у вільному продажу і відпускаються без рецепта. Але при покупці потрібно уточнювати протипоказання і вік, допустимий для застосування. Ігнорування рекомендацій може завдати шкоди дитині.

    Хімічні засоби виготовляються на основі різних активних компонентів, тому їх принцип дії відрізняється.

    • Фентіон, перметрин, малатіон. Ці інсектициди чинять пригнічувальну дію на нервову систему паразита, що й стає причиною його загибелі. Вони ефективні для знищення дорослих особин, але крізь захисну оболонку гнид проникати не можуть. Тому потрібна повторна обробка.
    • Диметикон, циклометикон. Дані діючі речовини створюють певну плівку, яка обволікає паразитів і перекриває доступ кисню. В результаті цього вони гинуть від задухи.

    Основною умовою домашньої терапії є чітке дотримання дозування засобів та періодичності обробки. Застосування препаратів на основі інсектицидів дозволяє швидко і ефективно вирішити проблему.

    как вывести

    Гниди на голові

    Як позбутися вошей народними засобами

     

    Цей метод не є таким же ефективним, як попередній. Використовувати народні засоби варто тільки при малій чисельності паразитів, тобто на початковій стадії розвитку педикульозу. При масове нашестя вони будуть марні, до того ж без адекватного лікування проблема буде тільки посилюватися.

    Популярні засоби, що допомагають вивести педикульоз.

    • Масло чайного дерева. Додати кілька крапель в дитячий шампунь, щоб з’явився стійкий запах. Використовувати засіб 1 раз в 3 дні до повного усунення неприємних ознак.
    • Оцет. Цей компонент марний проти дорослих особин, але усуває клейкість гнид, що значно полегшує боротьбу з ними. Для полоскання додати 50 мл компонента в 1 л води.
    • Цибуля. Подрібнити до утворення кашки. Нанести її на всю довжину волосся і залишити на 1 год. Після закінчення часу змити. Повторювати процедуру щодня.
    • Дігтярне мило. Намилити пасма, загорнути в поліетилен і почекати 30 хв. Потім змити і прополоскати водою з додаванням оцту.

    Після застосування народних засобів необхідно ретельно вичісувати вологі волосся гребінцем з частими зубами. Це дозволить видалити паразитів, поки вони знерухомлені. Цей метод не дає гарантії повного знищення вошей.

    Механічна обробка

     

    Як вивести паразитів без застосування спеціальних засобів? Боротися з педикульозом можна, якщо обстригти дитини наголо. Цей спосіб є кардинальним і підходить більше для хлопчиків. Воші в цьому випадку не затримаються на голові, т. к. відсутні звичні умови для їх проживання.

    Інший спосіб механічної обробки заснований на постійному вичісування вошей. Для проведення процедури варто запастися терпінням і відвернути увагу дитини іграшкою, щоб він зміг тривалий час висидіти на стільці. Волосся малюка попередньо промити оцтової водою і за допомогою дрібного гребеня вичісувати пасмо за пасмом. При цьому гребінець потрібно постійно полоскати в окропі, т. к. під дією високих температур паразити гинуть. Процедуру повторювати кожні 2 дні.

    как вывести

    Після лікування потрібно регулярно оглядати дитину

    Профілактика

     

    Уникнути зараження можна, дотримуючись нескладні заходи обережності. Батьки повинні привчати дитину з раннього віку до того, що не можна користуватися чужими речами, іграшками. Також важливо, щоб малюк під час гри і контакту з однолітками дотримувався мінімальну дистанцію, не допускаючи зіткнень і тісного спілкування. Ці заходи профілактики допоможуть знизити ймовірність зараження при відвідуванні громадських місць. Батьки повинні уважно ставитися до своєї дитини і регулярно оглядати голову на предмет паразитів.

     

    Важливо привчати малюка з ранніх років до регулярних гігієнічних процедур, прищеплювати йому прагнення до чистоти й охайності.

     

    Заразитися педикульозом може кожна дитина, оскільки жодні профілактичні заходи не можуть забезпечити стовідсоткову захист. Але чим раніше будуть виявлені паразити, тим простіше від них позбутися. Тому завдання дорослих — вчасно звертати увагу на ознаки, що вказують на наявність педикульозу і приймати необхідні заходи щодо його лікування з урахуванням рекомендацій педіатра.

    Також цікаво почитати: педикульоз у дітей