Втомилася щодня робити прибирання. Як бути?

903

Якщо в будинку є маленька дитина, порядку в ньому, швидше за все, вже не буде. А якщо це двійня? І до того ж є ще й кіт… Про масштаби руйнування розповіла молода матуся з символічним ніком в Мережі SavannaМамаДвойни.

З кожним днем бачу, що будинок все сильніше в хаос грузне. Прибираю щодня, толку немає і я вже втомилася. Кіт, а особливо діти — джерело бруду. Іграшки не хочуть прибирати, я тільки всі склала, вони слідом всі розкидають. Лізуть по шафах, все відкривають, рвуть книги на дрібні шматочки, залазять в хлібницю, беруть печиво, скрізь крихти. Їжу кидають, коли їдять. Компот, чай виливають. Вже все, що можна, перенесла наверх, перестановку зробили, щоб на шторках не каталися. Відчуваю себе рабом, який постійно щось робить, навіть з дітьми ніколи займатися. Може порада хто дасть, як організувати побут втомленою декретнице, — поскаржилася і звернулася за допомогою до подруг автор посту.

Читайте також:План збирання: як швидко прибрати квартиру

Матусі дружно прийшли на допомогу. Багато розповіли про те, як вони справляються з питанням підтримки порядку. Виявилося, що для цього потрібно бути, в першу чергу, не феєю чистоти, а володаркою чемпіонського терпіння.

У нас кухня забирається по 5 разів на день з-за одного печива, останнім часом прибираю вночі. А в кімнаті… тільки ідеальний порядок, випущу дітей із ліжечок і в підсумку: кошик з іграшками посеред кімнати, іграшки по всій квартирі. Полиця з шкарпетками і трусами чоловіка відкрита, все валяється, дочка приміряє. У шафі з полиць все летить. Загалом, я вас розумію) А коли одна п’є, вона обов’язково виплюне струменем фонтану, але потрібно ж далі так робити (Malina)

Коли я кажу про те, що хочу навести порядок у плані іграшок, розкласти все по своїх місцях і т. д., чоловік мені не дозволяє. Каже, щоб я даремно сили не витрачала. Все одно через годину все розбереться. Я спочатку все одно прибирала, соромно якось було перед ним. А тепер заспокоїлася. 1 раз на місяць в іграшках наведу порядок і вистачить. А таке як підлоги помити і т. д. багато часу не займає. Перестала думати про це. Підросте ще й сама нехай прибирає))) Але тут, звичайно, залежить який чоловік (Вікторія)

Читайте також:Як привчити дитину прибирати за собою іграшки

Я не забороняю розкидати іграшки, дочка самостійно прибирає їх з 1 року. Але іграшки за межі своєї кімнати виносити забороняю. У вас, швидше за все, з вихованням туго саме тому, що відразу дві дитини, а з ними впоратися не так просто, як з одним (АленаХмелик)

Не думайте про це — найбільш слушну пораду. Не треба всі іграшки тримати в зоні доступності, міняйте їх, щоб не було занадто багато і не прибирайте їх протягом дня, тільки перед сном, сенсу немає. Про їжу і питво: спеціально вилили компот — все, попили, більше не давайте, з їжею так само, вчіть акуратності, інакше ніяк. Залучайте до ігор, щоб відпочити від прибирання. Не прагніть до ідеальної чистоти, ні до чого це (Катерина)

Тільки час… Пережити, перечекати і робити хоч що-то по мінімуму. З погодками я теж з розуму сходила, доки безглузді і пакостные були. Так вони і зараз влаштовують, правда трохи менше і можна обмежити масштаби катастрофи. Садочок дуже виручає, поки син один, то і не розкидає майже нічого (Анастасія)

Я зрозуміла, що зарастаю брудом, якщо прибираю не відразу… У мами моєї ідеальна чистота, тому що вона постійно все складає на місце, бруд відразу замивають. А іграшки треба просто обмежити в кількості і просто привчати складати, коли пограли (ФрауФонБрехен)

Тут дві проблеми: 1. Припинення руйнівної поведінки. 2. Зручність прибирання.

За п. 1 я з 1,5 років своїх карала. Не шльопала, але лаяла і пояснювала, що так не можна. Іноді ставила в куток. До 1 г 3 міс це було марно, потім стало мати сенс, до 1 м 9 міс прийшли до дисципліни, включаючи спільну прибирання іграшок.

За п. 2 мені допомогло в 3 рази зменшити кількість доступних дітям іграшок і великі контейнери з легкої сортуванням.

Щодо їжі — так, досі проблема. Вже стала виганяти з-за столу. На пару тижнів допомагає. Напої тільки в пляшці з трубочкою (Tashika)

З двома дітьми, звичайно, складніше, але я свого початку привчати прибирати, як тільки він пішов. Спочатку разом з ним складали іграшки, потім він сам. У нас правило складали іграшки та прибиралися, перед прогулянкою і перед сном. Якщо що-то пролив або забруднив, завжди знав, де ганчірка, прибирав за собою. Іноді я за ним потім прибирала, але першим завжди дитина витирав (Тетяна)

Читайте також:35 фото, які доводять, що не варто залишати дітей без нагляду

Ідіть по шляху найменшого опору. Обмежте зону для дітей і дорослих (дитячі парканчики, що обмежують дверей і т. д.). Це врятує вас від додаткової прибирання у ванні, кухні, туалеті і кімнаті батьків, приміром. І заведіть порядок: графік збору всіх іграшок разом з дітьми. Це довго, доведеться придумувати різні ігри і банерів і реально робити з прибирання іграшок захоплююче захід (знову ж заплануйте час на цю саму гру). Ну і, звичайно ж, чим більше ви гуляєте з дітьми на вулиці, тим менше часу вони розносять будинок на частини (Олена)

А що ви порадите автору поста? Як організувати прибирання в будинку при наявності дітей і кота?

Всі фото: Depositphotos