Вівсянка на сніданок шкідлива для здоровя?

1937

Сніданок повинен бути здоровим і поживним. Може, вівсянку? Цю кашу готують дітям. Багато дорослі в ранкові години також воліють вівсянку з різними добавками: горішками, фруктами, медом, сиропом. Але чи приносить вона користь організму?

Нутриціолог Ганна Макарова відповідає на питання про те, чи корисно їсти вівсянку на сніданок. Експерт не приховує, що навіть у професійному середовищі однозначної відповіді немає:

Фахівці рекомендують виключити вівсянку зі списку своїх щоденних продуктів, оскільки там:

  • глютен
  • фитиновая кислота, яка заважає поживним речовинам засвоюватись.

Читайте також:Місія здійсненна: як нагодувати дитину вівсянкою

Ганна Макарова пояснила, як бути:

Про глютену необхідно переживати тільки людям з целіакією. Це серйозне аутоімунне порушення, але воно зачіпає лише 0,5-1% всього населення. Якщо і переживати про глютену, то вівсянка – це не той продукт, про який треба говорити.

Глютен міститься в пшениці, жита, ячменю, тритикале (схрещена пшениця і жито), а не у вівсі. У натуральному вигляді овес не містить глютену, хоча в вівсяну крупу можуть додавати пшеницю, ячмінь або жито.

В даному випадку вівсянка може викликати проблеми у людей з целіакію, але якщо ми говоримо про «чистої» вівсяній крупі, то аргумент з глютеном тут взагалі недоречний.

© Instagram @fieldofpetals

Читайте також:Нутриціолог розповів, скільки яєць на день можна їсти, щоб не нашкодити організму

Нутриціолог детально розповіла і про фитиновой кислоти, акцентувавши увагу на такому понятті, як антинутриенты.

В той час, як нутрієнти – це поживні речовини, які живлять наш організм і дозволяють йому рости, розвиватися і оновлювати тканини, антинутриенты можуть блокувати поглинання поживних речовин, – зазначила Ганна Макарова. – Антинутриенты природним чином містяться у тварин і особливо рослинних продуктах.

У категорію антинутриентов відносять:

  • глюкозинолати в хрестоцвітних овочах (броколі та інші види капусти) – можуть заважати всмоктуванню йоду;
  • лектини у бобових, цільнозернових і насінні — заважають засвоєнню кальцію, заліза, фосфору і цинку;
  • оксалати в зелених листових овочах та чаї — заважають засвоєнню кальцію. Приклад высокооксалатного овочів – шпинат, в якому багато кальцію, але за наявності оксалатів він дуже погано засвоюється;
  • фітати (фитиновая кислота, «пов’язана» з мінералом) в цільних зернах, насінні бобових і горіхах — можуть знижувати засвоєння заліза, цинку, магнію і кальцію;
  • таніни в чаї, кава і бобових — можуть знизити засвоєння заліза;
  • сапоніни в бобових і цільних зернах — заважають нормальному засвоєнню поживних речовин.

Невідомо, скільки поживних речовин втрачається через антинутриентов, ступінь їх дії варіюються серед людей залежно від їх метаболізму і того, як готується їжа.

Нутриціолог Ганна Макарова порадила, як можна видалити або дезактивувати фітати, лектини та глюкозинолати з вівсянки. За словами експерта, це легко зробити шляхом замочування, пророщування, термічної обробки (особливо з допомогою варіння продуктів.

© Instagram @dnevnik_anoreksihci

Спеціаліст назвала і найбільш ефективний спосіб скорочення кількості антинутриентов в рослинній їжі – комбінування декількох методів їх видалення. Ганна Макарова запропонувала перед варінням крупу або бобові замочувати на ніч. А на питання користувача Мережі про те, як замочити вівсяні пластівці, рекомендувала вибирати цільнозернове крупу.

Щоб вівсянка приносила користь організму, нутриціолог порадила кілька лайфхаков:

Не рекомендується за один прийом їжі з’їдати дуже багато продукту, в якому міститься багато антинутриентов. Наприклад, замість 200г вівсянки з молоком краще з’їсти 100г вівсянки з молоком і додати 100 г ягід.

Намагайтеся не пити чай разом з прийомом їжі, щоб знизити негативний вплив танінів на всмоктування заліза. Пийте чай і кава між прийомами їжі, а ще краще – пийте більше води.

Нутриціолог Ганна Макарова закликала користувачів Мережі не побоюватися антинутриентов, що містяться у вівсяній крупі.

Вони приносять і користь, – зазначила експерт по харчуванню. – Було встановлено, що фітати:

  • знижують рівень холестерину
  • уповільнюють травлення і запобігають різке підвищення рівня цукру в крові
  • також можуть «пов’язувати» і виводити з організму важкі метали (свинець, кадмій)
  • багато антинутриенты мають антиоксидантну та протиракову дію.
© Instagram @nas_paragus

А у вашій родині люблять вівсянку?

Фото на анонс: Instagram @antonova__estet