Вільний Т4, тироксин у жінок — норма і причини відхилень

628

Зміст:

  • Вільний Т4 — норма і причини відхилень у жінок
  • Характерні особливості вільного Т4
  • Показання до проведення діагностичної процедури
  • Підготовка до тестування
  • Проведення дослідження
  • Інтерпретація результатів
  • Норма
  • Перевищення норми
  • Зниження рівня
  • Дослідження необхідно для оцінки стану щитовидної залози, у тому числі під час виношування дитини і після 50 років. Воно показано також для оцінки ефективності проведеної терапії.

    Вільний Т4 — норма і причини відхилень у жінок

    Виявлення цього показника — базове гормональне дослідження. Аналіз допомагає оцінити функціональну активність щитовидної залози, діагностувати розвинулися патології. Проводиться з сироваткою венозної крові імуноферментним методом. Дослідження досить інформативно, а розшифровка отриманих даних не займає багато часу.

    Характерні особливості вільного Т4

    Норма у жінок Т4 вільного забезпечує гармонійне функціонування всього організму

    Тироксин присутня в системному кровотоці у вигляді окремих молекул. Він проявляє виражену біологічну активність і є важливим гормоном щитовидної залози. Від його кількісного вмісту безпосередньо залежить робота практично всіх систем життєдіяльності людини.

    За що відповідає це біологічно активне з’єднання:

    • стимуляція синтезу РНК, різноманітних протеїнів;
    • забезпечення росту організму;
    • прискорення реакцій внутріклітинного окислення;
    • абсорбція і біосинтез найважливіших вітамінів.

    Параметри гормону надають безпосередній вплив і на центральну нервову систему. Чим ближче його значення до норми, тим краще ЦНС справляється зі своїми регулятивними функціями. При гіпертиреозі патологічні процеси здебільшого протікають безпосередньо в щитовидці.

    Показання до проведення діагностичної процедури

    Аналіз на Т4 показаний при підозрі лікаря ураження щитовидної залози. Він також призначений для контролю ефективності вже проводиться лікування.

    На відхилення від норми вільного Т4 у жінок вказують такі симптоми:

    • гіпертиреоз — аритмії, психоемоційна нестабільність, швидка втрата ваги, безсоння, тремтіння в кінцівках, зниження розумової і фізичної працездатності, діарея, підвищена чутливість до яскравого освітлення, набряклість верхніх і нижніх повік, екзофтальм;
    • гіпотиреоз — сухість шкірних покривів, підвищення ваги, запори, непереносимість холоду, формування набряків, алопеція, нерегулярний місячний цикл.

    Тестування специфічно, тому часто призначається людям, які приймають андрогени, пероральні контрацептиви, глюкокортикостероїди, цитостатики. Але є і обмеження до його проведення. Гормон може бути не виявлено правильно при наявності нефротичного синдрому або хронічних патологій печінки. У таких випадках можлива деяка корекція даних з урахуванням відхилень.

    Виявлення кількісного вмісту тироксину в кровоносному руслі показано на етапі планування виношування дитини. Дослідження проводиться також у період природної менопаузи для оцінки стану гормонального фону.

    Підготовка до тестування

    тироксинТироксин бере участь у біохімічних реакціях

    Щоб визначення норми вільного Т4 у жінок було максимально інформативним, потрібно ретельно підготуватися до процедури. Не вимагається внесення корективів у раціон харчування, а ось від вживання алкоголю доведеться відмовитися. Спотворити результати обстеження може прийом препаратів з антибактеріальною дією, глюкокортикостероїдів, цитостатиків.

    Якщо немає можливості припинити на час лікування, слід повідомити про це лікаря. При інтерпретації результатів аналізу він обов’язково врахує вплив на них медикаментозної терапії.

    Із-за нестабільності гормонального фону після п’ятдесяти років часто спостерігаються перепади настрою, знижується працездатність. Для корекції психоемоційного та фізичного стану практикується проведення гормонозаместительной терапії, що вимагає поступової відміни. У таких випадках підготовка до тестування може тривати від 10 днів і більше, якщо лікар прийняв рішення поступово знижувати дозування препаратів.

    Для обстеження при вагітності або під час клімаксу використовується венозна кров. Її забір проводиться обов’язково натщесерце в ранкові години. Якщо голодувати протипоказано з яких-небудь причин, слід повідомити про це лікаря, який займається інтерпретацією отриманих даних. Також слід за кілька днів відмовитися від інтенсивних фізичних навантажень. Перед забором крові потрібно постаратися заспокоїтися, не нервувати і не переживати.

    Проведення дослідження

    Імуноферментний аналіз — біохімічне дослідження, при проведенні якого формуються високомолекулярні комплекси. Це специфічні маркери стану щитовидної залози. Антитіла до тиреопероксидазе виробляються імунною системою переважно при гіпотиреозі. Визначення їх кількісного вмісту — найбільш точний метод діагностики, що дозволяє виявляти аутоімунні захворювання.

    Як проводиться тестування:

    • антиген адсорбується на певному носії, а потім у розчиненому вигляді вноситься у клітинку лабораторного посуду;
    • після забору крові з допомогою центрифуги відділяється сироватка, яка поміщається в лунки з антигенами;
    • при наявності в сироватці антитіл відбувається їх взаємодія з антигеном в ході складної біохімічної реакції;
    • субстрат випромінювати кванти люмінесценції, і по інтенсивності світіння визначається концентрація біоактивної речовини.

    АТ ТПО визначаються організмом як чужорідний протеїн. Тому дослідження дозволяє з високою точністю визначити рівень агресії імунної системи.

    Інтерпретація результатів

    гормонПісля 45 років кількісний вміст гормону знижується, а під час вагітності — зростає

    У переважній більшості випадків при тестуванні, крім Т4, визначаються параметри вільного Т3. Він впливає майже на всі фізіологічні процеси в організмі, у тому числі на зростання і розвиток, обмін речовин, терморегуляцію і частоту серцевих скорочень. Виявлення концентрацій відразу двох біоактивних сполук, що продукуються щитовидною залозою, більш інформативне для встановлення діагнозу. Нерідко призначається і визначення значень ТТГ — тиреотропіну, відповідального за обмін білків, жирів, вуглеводів, контроль роботи репродуктивної і травної систем.

    Норма

    Показник норми біоактивної речовини кілька варіюється в залежності від віку, стану ендокринної і імунної системи. Цікавий факт — у представниць прекрасної статі він наближений до максимально низьким кордонів з-за особливостей гормонального фону.

    Які параметри дозволяють судити про оптимальному функціонуванні щитовидної залози у жінок:

    • 12 місяців—20 років: 11 до 18 пмоль/літр;
    • старше 20 років: 9-19 пмоль/літр.

    Після 45 років кількісний вміст гормону знижується, а в період виношування дитини — зростає. При тривалому дотриманні дієт параметри можуть дещо зменшуватися.

    Перевищення норми

    Якщо рівень підвищений, то є всі підстави для діагностування гіпотиреозу, для якого характерне збільшення продукції тиреоїдних біоактивних сполук. Проводиться подальше обстеження пацієнток для виявлення провокуючих факторів. Найбільш часто виявляється розвиток наступних патологій:

    • Базедової хвороби;
    • запалення щитовидної залози;
    • післяпологовий дисфункції;
    • пухлиноподібних розростань з змінених плазматичних клітин, що продукують патологічні імуноглобуліни.

    Перевищення норми може бути спричинене прийомом препаратів певних клініко-фармакологічних груп. Це нестероїдні протизапальні засоби, глюкокортикостероїди, діуретики.

    Зниження рівня

    При розвитку гіпотиреозу відмічається недостатня робота практично всіх залоз внутрішньої секреції. Якщо рівень гормону менше норми, то лікарі підозрюють розвиток таких захворювань:

    • ендемічного зобу;
    • тиреоїдиту Хашимото;
    • злоякісних новоутворень;
    • запалення в гіпоталамо-гіпофізарної області.

    Подібні результати можуть бути отримані також при інтоксикаціях солями важких металів. Крім того, вони характерні для тривалого прийому анаболіків, протиепілептичних засобів, глюкокортикостероїдів.

    Якщо є підстави припускати порушення функції, краще не зволікати з візитом до лікаря. При відсутності лікарського втручання при будь-якій з цих патологій можливі ішемічне ураження серця та кома. Проведення імуноферментного аналізу дозволяє через добу отримати результат і поставити правильний діагноз. Своєчасна діагностика дозволяє підібрати ефективне лікування.

    Читайте також: припливи жару у жінок