Вісім дієвих способів, як боротися з прокрастинацією

564

Зміст:

  • Причини формування синдрому
  • Небезпека звички
  • Як боротися з прокрастинацією
  • Синдром відкладання важких і неприємних справ – серйозна психологічна проблема. Уникаючи їх, людина не стає щасливою, навпаки, починає відчувати стрес, з’являються перешкоди для плідної роботи. Впоратися з прокрастинацією складно. Але якщо знати, що це таке, то здобути перемогу над згубним синдромом цілком можливо.Однією з причин прокрастинації є незрозумілість завдання.

    Причини формування синдрому

    В психології поняття «прокрастинація» позначає відкладання на потім важливих думок і справ, що не доставляють задоволення.

    Емоціями і опрацюванням інформації займаються різні відділи мозку. За центр задоволень відповідає вісцеральний мозок. Побудова планів, концентрацію, здатність до аналізу і синтезу інформації контролює префронтальна кора. При вирішенні складних завдань з’являється емоційний дискомфорт, вісцеральний мозок чинить опір. В результаті людина перестає займатися складною справою і п’є чай, спілкується в соціальних мережах і переглядає фотографії котиків, лише б не повертатися до роботи.

    Для концентрації на важливої, але не доставляє задоволення задачі стають перешкодою і психологічні бар’єри:

  • Страх провалу. Вона змушує людей не тільки відкладати вирішення важливих справ, але і взагалі переставати ними займатися. Людина постійно відстрочує їх виконання з-за страху зробити щось не так.
  • Незрозумілість завдання. Із-за страху виглядати некомпетентним, прокрастінатор не стане уточнювати незрозумілу завдання або звертатися за порадою до більш досвідченого фахівця, а просто відкладе її рішення.
  • Відсутність планування. Люди з подібною проблемою дуже часто все роблять в останню секунду, оскільки у них немає чіткого плану дій. Людина починає займатися менш значущими справами, з-за чого йому не вистачає часу виконувати справді важливу роботу.
  • Брак мотивації. Рішення поставлених завдань не має значущості для людини, і тому здається абсолютно не цікавим.
  • Прокрастінатор відчуває, що він перестає контролювати життя і знаходиться під владою інших людей та їх інтересів. Це призводить до невизначеності, тривоги і збільшує обсяг невиконаної роботи. Тільки розібравшись, у чому полягає проблема, можна підібрати індивідуальне рішення.

    Небезпека звички

    У прокрастинації є тільки одна перевага. Часом проблеми, рішення яких відстрочується, не настільки важливі, або вирішуються самі по собі, без витрат сили і енергії. Тут важливо вміння оцінювати значення завдань і в першу чергу виконувати ті, які дійсно життєво необхідні.

    В іншому синдром приносить багато бід, основними з яких є:

    • зниження працездатності та концентрації уваги;
    • втрата фінансів;
    • погіршення підсумкового якості роботи внаслідок поспіху;
    • неможливість управління часом;
    • відчуття провини і шкідливі звички;
    • стресові стани, фрустрація.

    Все це негативно впливає не тільки на психіку, але й на імунну систему, що згодом стає причиною захворювань. А на заняття фізкультурою і своїм здоров’ям не вистачає часу.

    Як боротися з прокрастинацією

    как бороться с прокрастинациейХорошим способом, як боротися з прокрастинацією, вважається розбиття великого проекту на невеликі завдання.

    Є 8 дієвих способів, як подолати такий стан:

  • Визнайте самообман. У мислення є схильність створювати ілюзії, які пов’язані з часом і можливостями. Люди переоцінюють себе, думаючи, що виконати роботу можна набагато швидше і легше, ніж у дійсності. При появі думки «Зроблю це завтрашнім ранком за годинку», її необхідно припиняти і братися за справу прямо зараз.
  • Встановлюйте цілі. Рух вперед передбачає кінцевий «пункт призначення». Його треба чітко представляти. Встановлені цілі дозволяють мобілізувати сили. При бажанні їх досягти, мотивація діяти з’являється сама по собі. Так само постановка мети зміцнює дисципліну і тренує силу волі.
  • Складайте списки справ. Для цього необхідно намічати, що треба зробити до завершення дня. Переліки на наступний день варто приготувати з вечора. Це спростить ранкову роботу. У перших пунктах переліку повинні стояти справи, які реально можна відстрочити. Хитрість в тому, щоб повірити, що вони важкі і життєво важливі. Так ви зробите інші справи, не виконуючи ці.
  • Не відволікайтеся. Перш ніж починати роботу, поклопочіться, щоб вас ніщо не «дергало»: шум, звуки телевізора і телефону. Це допомагає концентрації на завданні.
  • Створюйте начерки. Під час виконання творчої або незрозумілою роботи часто з’являється проблема чистого аркуша. Оптимальний спосіб, що дозволяє подолати перешкоду, – створити начерк справи. Це дасть точку відліку для розвитку ідеї.
  • Станьте мандрівником у часі. Якщо виникає спокуса відкласти роботу, уявіть підсумковий результат якомога точніше, як би подумки ступнувши на момент завершення справи. Вирішити проблему буде простіше. І ще одна пастка для тих, хто любить відкладати до останнього – переведіть годинник вперед.
  • Фрагментируйте великі завдання. Приступивши до проекту, розбивайте його на невеликі частини. Тоді страх перед неймовірними обсягами пропаде. Протягом робочого дня по черзі закривайте фрагменти завдання, а по завершенню об’єднайте їх.
  • Зберіть команду для роботи над неприємними і складними проектами. Виконання справ спільно – швидше і приємніше, ніж праця на самоті. Це можна обставити як змагання, або призначати штрафи за порушення розпорядку.
  • Закінчення складної роботи повинно приносити приємні відчуття. Якщо вдається складати проекти вчасно, можна порадувати себе невеликими подарунками: походом в гості, відвідуванням ресторану, купівлею чогось приємного. Це дозволить домовитися з власним вісцеральним мозком, і припиниться його опір успішної когнітивної діяльності.

    Проблему неможливо вирішити одномоментно. Щоб боротися з прокрастинацією, потрібне постійне усвідомлення кожної дії, концентрацію і сила волі. Якщо вдалося впоратися зі шкідливою звичкою сьогодні, це не означає, що завтра ви не будете відкладати роботу в довгий ящик. Але при поверненні синдрому вже буде відомо, як протистояти йому.

    Також рекомендуємо почитати: як привчити дитину до чистоти