Вітамін С при під час вагітності

794

Зміст:

  • Як діє аскорбінова кислота?
  • Позитивні ефекти при застуді
  • Як пити вітамін С при вагітності?
  • Який вітамін С можна пити і в якій дозуванні?
  • Ознаки передозування
  • Вітамін С або аскорбінова кислота – одне з найважливіших речовин для людини. Це з’єднання має масу позитивних ефектів на наш організм. При його достатньому надходженні нормально протікає метаболізм, функціонує імунна система і утворюється колаген.Вітамін С при вагітності необхідний як жінці, так і плоду. Однак порядок прийому аскорбінової кислоти майбутніми мамами дещо відрізняється від звичайного. Добова доза і свідчення повинні бути точно вивірені.Вітамін С при вагітності буде корисний для здоров’я малюка і жінки.

    Як діє аскорбінова кислота?

    Вітамін С має багато позитивних ефектів. Найбільш важливими з них є:

    • Антиоксидантний. Пригнічує активність вільних радикалів. Запобігає руйнування клітини. Зменшує активність токсинів.
    • Метаболічний. Покращує вироблення гормонів. Стимулює утворення колагену. Зміцнює судинну стінку і сухожилля.
    • Імуностимулюючий. Підвищує активність клітин імунної системи.
    • Володіє незначною протизапальну і протиалергічну дію.

    Але у такого корисного речовини є і зворотна сторона. При його надмірному надходженні в організм він впливає на клітини крові, порушуючи їх нормальне співвідношення. Тривале використання викликає надлишкове утворення стероїдних гормонів. Постійний прийом всередину може подразнювати слизову оболонку травної системи. Аскорбінова кислота виводиться нирками і може пошкоджувати їх.

    Позитивні ефекти при застуді

    Вітамін С часто застосовується при ГРВІ, грипі і простудних захворюваннях. Він входить до складу багатьох комбінованих ліків. Під час хвороби складно переоцінити його позитивні ефекти. Аскорбінова кислота сприяє придушенню як на самій інфекції, так і її неприємних симптомів.

    Вітамін С – допоміжний засіб, а не ліки! Розцінювати це речовина як повноцінний засіб для лікування інфекції не варто.

    Аскорбінова кислота – спосіб підтримати організм, а не вилікувати його. Вона прискорить одужання і поліпшить стан. Але приймати її за універсальний засіб точно не варто.

    Як пити вітамін С при вагітності?

    При вагітності всі процеси в організмі жінки дещо змінюються. Але всі позитивні ефекти вітаміну С залишаються колишніми. Добова норма цієї речовини для майбутньої мами – 60 мг. Слід враховувати, що аскорбінова кислота надходить в організм і разом з їжею. При вживанні великої кількості овочів і фруктів вагітна жінка буде отримувати достатньо багато аскорбінової кислоти.

    Слід пам’ятати, що вітамін, легко руйнується при нагріванні.

    Потрібно приймати аскорбінку додатково – скаже лікар.

    можно ли питьЧи можна пити вітамін С при вагітності і яка правильна доза – підкаже лікар!

    Потрібно враховувати те, як вітамін С діє на плід. Дитина в утробі може адаптуватися до його високим концентраціям. Це призведе до розвитку синдрому відміни після народження. Є ще фактори, чому не можна приймати багато аскорбінки вагітним. Високі дози підвищують ризик переривання вагітності. Останнє пов’язане з підвищенням концентрації гормонів естрогенів.

    Який вітамін С можна пити і в якій дозуванні?

    В аптеці можна знайти багато видів аскорбінки. Вона може бути у вигляді драже, таблеток, ін’єкційних форм. Дозування теж істотно коливається від 50 до 1000 мг. Таблетки можуть бути як звичайні, так і з різними смаками. Вагітна жінка повинна розуміти, чи можна пити їй конкретний препарат.

    Якщо майбутня мама просто хоче перестрахуватися, то не варто приймати таблетки з великим вмістом вітаміну. Перевагу варто віддати жувальним форм, містить по 50 мг аскорбінової кислоти. Багато приймати їх не треба – буде достатньо однієї в день. Варто обмежити і тривалість прийому – не більше тижня в місяць.

    Якщо жінка в положенні застудилася, то дозування можна трохи збільшити. 100-150 мг на добу буде більш ніж достатньо. Про драже і таблетки по 325 мг і більше, краще взагалі забути. Не грає ніякої ролі, з яким смаком препарат. Жінка може вибрати те, що їй подобається найбільше.

    Ознаки передозування

    При надмірному споживанні вітаміну С при вагітності може відбутися вкрай небажана для здоров’я передозування. Головні її симптоми:

    • Болі в голові.
    • Збудливість.
    • Безсоння.
    • Порушення травлення.
    • Шкірний висип.
    • Загроза викидня.
    • Порушення функції нирок.

    Необов’язково повинні бути присутніми всі ці симптоми, щоб зрозуміти, що сталося перевищення дози. Двох-трьох буде достатньо.

    Перше що потрібно зробити при передозуванні аскорбінкою – припинити його прийом. Якщо майбутня мама практично здорова, то він сам вийде з організму досить швидко. Але навіть тут варто звернутися за допомогою до фахівців.

    Якщо для жінки наслідків може не бути, то на стані плода передозування може позначитися. В основному негативний ефект буде пов’язаний не з самої аскорбіновою кислотою, а з порушеннями в організмі матері. Саме із-за них може постраждати майбутня дитина.

    Передозування аскорбінової кислоти може позначитися на стані дитини!

    Вітамін С – хороший засіб з масою позитивних ефектів. Він здатний відчутно поліпшити стан при простудних захворюваннях. Для майбутніх мам він може бути дуже корисний. Головне – підходити до його прийому усвідомлено.

    Не можна сприймати його як щось несерйозне. При надлишковому прийомі аскорбінової кислоти може наступити передозування. Її наслідки відіб’ються як на організмі матері, так і на плоді. При перших її ознаках слід припинити приймати препарат і обов’язково звернутися до лікаря.

    Також цікаво почитати: вітаміни при вагітності