Вітрянка у роті у дитини: як розпізнати і чим лікувати

1054

Зміст:

  • Хто в групі ризику
  • Вітрянка у роті у дитини – норма або ускладнення
  • Як виглядає вітряна віспа у роті
  • Лікування
  • Чим мазати пухирі
  • Що робити в домашніх умовах: особливості догляду за хворим
  • Замість висновку
  • Вітряна віспа, вона ж вітрянка, – це інфекційне захворювання, що протікає в гострій формі і викликається вірусом герпесу. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, хворіють частіше за все діти, які «підхоплюють» інфекцію в дитячому саду або школі.Ветряночные висипання найбільш часто виникають у дітей дошкільного віку

    Хто в групі ризику

    Новонароджені практично ніколи не хворіють на вітряну віспу за рахунок отриманих від матері антитіл ще в період внутрішньоутробного розвитку. Але материнські антитіла поступово виводяться з дитячого організму і можуть захистити дитину лише в перший рік його життя.

    Після 12 місяців сприйнятливість до захворювання неухильно зростає і досягає максимуму до 5 – 6 років. Тому переважна більшість населення встигає перехворіти на вітрянку в дитячому віці.

    Людина, котра вітрянку в дитинстві, набуває імунітет від неї на все життя. Однак збудник, Varicella zoster, залишається в організмі і при несприятливих умовах може активізуватися знову, але вже у вигляді оперізувального герпесу (лишаю). Герпетична висип при лишаї з’являється тільки на тулубі, по ходу міжреберних нервів.

    Вітрянка у роті у дитини – норма або ускладнення

    Висип у ротовій порожнині або на тілі з’являється не відразу, а через кілька днів, іноді тижнів після зараження. Весь цей час дитина може скаржитися на погане самопочуття, слабкість, нездужання. Перші симптоми вітрянки нагадують грип або застуду: можливе підвищення температури, іноді до 38 — 40°C, і відчуття ломоти в тілі.

    Підвищення температури обумовлено попаданням в кров пірогенів – речовин, що утворюються в процесі розпаду вірусу герпесу. При масштабних висипаннях кількість пірогенів різко збільшується, тому температура частіше підвищується хвилеподібно, кілька разів за період хвороби.

    Гостра стадія небезпечна приєднанням вторинної інфекції при розчісуванні мокнучих ран дитиною.

    Перші плями висипки виникають через 10 – 21 день після інфікування і в основному локалізуються на тулубі. Дещо пізніше покривається плямами обличчя і волосисту частину голови. Вітрянка у роті у дитини виникає далеко не завжди, лише в 23% випадків, і доставляє сильний дискомфорт.

    Ветряночное ураження слизових оболонок порожнини рота супроводжується рясним слиновиділенням. Бульбашки досить швидко розкриваються і оголюють эрозированную поверхню, що викликає виражений больовий синдром, і труднощі з прийомом їжі.

    Виразки на слизовій рота батьки іноді плутають зі стоматитом і намагаються усунути його домашніми засобами та противірусними мазями, в той час як основна хвороба продовжує прогресувати.

    Як виглядає вітряна віспа у роті

    Висип у роті з’являється майже одночасно з плямами на тілі і поширюється повсюдно – на м’якому і твердому піднебінні, язиці, глотці, яснах, а також на внутрішній поверхні губ і щік. «Буває, що вітрянка вражає губи і ясна?» – таке питання часто задають батьки педіатрам та отримують позитивну відповідь.

    ветрянка во рту у ребенкаВітрянка у роті у дитини до року – рідкісне явище, яке може спостерігатися при штучному вигодовуванні. Більшою мірою ризикують діти, матері яких перехворіли вітрянкою

    Спочатку утворюються невеликі червоні плями діаметром 0.3 — 1 см, які потім трансформуються у вузлики – папули. Перехід від плям до узелкам відбувається дуже швидко, всього за 2 — 3 години. З вузликів-папул протягом дня формуються бульбашки з рідиною всередині, везикули. Іноді формування везикул займає добу. На завершальному етапі порожнину рота покривається афтамі – ранками округлої форми, вкритими жовто-білим нальотом. Саме вони і є причиною сильної хворобливості і заважають дитині нормально приймати їжу.

    Лікування

    Терапія вітрянки найчастіше обмежується обробкою шкірних покривів і уражених слизових оболонок. При необхідності призначаються противірусні, антигістамінні ліки, імуномодулятори та антибіотики.

    Висипання на шкірі змащують антисептиками – зеленкою, марганцівкою. При наполегливому свербінні допомагає гліцерин, розведений оцет або спирт. Для лікування ветряночных виразок у роті застосовуються мазі і полоскання наступними препаратами:

  • Фурацилін. 2 таблетки розчинити у склянці гарячої води і ретельно розмішати. Можна купити готовий розчин в аптеці.
  • Сульфацил Натрію. На склянку води береться одна ампула розчину.
  • Борна кислота. ½ Ч. л. порошку залити 200 г теплої води і полоскати горло.
  • Сода. 1 чайну ложку соди розвести в склянці води і застосовувати розчин для полоскання кожні 2 – 3 години – саме стільки часу зберігається дезінфікуючий ефект від процедури.
  • Мірамістин. Разова доза становить 10 – 15 мл, ліки може використовуватися як для полоскань, так і для зрошення бульбашок вітрянки в роті у дитини. Зрошення здійснюється за допомогою спеціальної насадки-розпилювача, яка йде в комплекті з флаконом.
  • Чим мазати пухирі

    На додаток до полосканиям афти можна змащувати обліпиховою олією, мазями Солкосерил, Холисал, Камістад, Калгель, масляним розчином Хлорфиллипта, прополисной настойкою або Этакридином. Мазь Солкосерил після нанесення створює на поверхні виразки міцну плівку і працює у декількох напрямках:

    • захищає від механічного пошкодження;
    • запобігає інфікуванню;
    • стимулює регенераційні процеси в тканинах;
    • знімає біль і дискомфорт.

    ветрянка во рту у ребенкаВід висипань у роті допоможе місцеве лікування полосканнями і мазями, таблетки призначаються досить рідко

    Перш ніж обробити афти настоянкою прополісу, купленої в аптеці, необхідно розбавити її водою в пропорції 1:1. Щоб зменшити свербіж і печіння, можна прикладати до виразок кубики льоду.

    Що робити в домашніх умовах: особливості догляду за хворим

    Щоб уникнути приєднання бактеріальної інфекції найкраще дотримувати постільний або напівпостільний режим. У положенні лежачи нормалізується кровообіг, завдяки чому знижується навантаження на серце, а разом з тим і ризик можливих ускладнень.

    Дуже важливо в період хвороби уникати перегріву, оскільки зайва пітливість викликає свербіж і збільшує ризик утворення гнійників. Постільну та натільну білизну потрібно міняти кожен день, руки мити якомога частіше і пити більше рідини. Щоб не допустити сильних расчесов, рекомендується коротко стригти дитині нігті.

    Щодо купання думки російських і зарубіжних лікарів розділилися: перші не радять приймати душ або ванну як можна довше, а другі, навпаки, вважають водні процедури відмінним засобом проти сверблячки і болю. Батькам у даному випадку слід керуватися здоровим глуздом – якщо дитина потерпає від спеки і постійно свербить, краще викупати його під душем і акуратно промокнути шкіру рушником.

    Особливу увагу необхідно приділити харчуванню. При вітряній віспі відбувається отруєння організму вірусними токсинами, у зв’язку з чим підвищуються енерговитрати, прискорюється білковий розпад, і пригнічується робота травної системи. Харчування має бути повноцінним і збалансованим, але при цьому щадним.

    Уникнути травматизації слизових допоможуть напіврідкі і протерті страви – супи-пюре, овочеві бульйони і гарніри, парові котлети, биточки або омлет, кисломолочні продукти – сир, йогурт, ряжанка.

    Замість висновку

    Вітрянка – це дуже небезпечне в плані епідеміології захворювання, і уберегтися від інфікування, перебуваючи в одному приміщенні з хворим, практично неможливо. Тому хворим дітям і тим, хто був у контакті з ними, лікарі рекомендують залишатися вдома протягом 21 дня і не відвідувати садок або школу. Відновити заняття дозволяється після того, як вся висип покриється скоринкою – з цього моменту дитина вже не заразний.

    Читайте також: чому у маленької дитини течуть слюні