Генітальний туберкульоз у жінок

1902

Зміст:

  • Причини патології
  • Можливі ускладнення
  • Симптоми захворювання
  • Діагностика
  • Клінічні рекомендації
  • Профілактика
  • Генітальний туберкульоз займає одне з перших місць по поширеності серед позалегеневих форм захворювання. У 10-25% випадків вона є причиною жіночого безпліддя. Хвороба складно діагностувати, вона вимагає серйозного і тривалого лікування.Генітальний туберкульоз зустрічається частіше, ніж інші позалегеневі форми захворювання

    Причини патології

    Як правило, туберкульоз статевих органів є вторинним захворюванням. Спочатку уражаються легені, а потім інфекція з кров’ю і лімфою розноситься по всьому організму. У жінок в першу чергу страждає репродуктивна система. Можливий і контактний шлях перенесення збудників при ураженні очеревини. Існує ймовірність зараження статевим шляхом при попаданні інфікованої сперми.

    , але залишаються там в стані спокою, поки для їх розмноження не створяться сприятливі умови.

    Потрапляння збудника в статеві органи ще не гарантує розвиток хвороби. Виникнення туберкульозу сприяє зниження імунітету, викликане різними чинниками:

    • інфекції;
    • тривалий прийом антибіотиків;
    • стреси;
    • гормональні збої;
    • недолік харчування;
    • вагітність і пологи.

    Збудником туберкульозу — мікобактерією або паличкою Коха — часто інфікуються ще в дитячому віці, але поразка статевих органів діагностують вже в період статевого дозрівання і пізніше.

    Найбільш схильна патології група ризику. У неї входять:

    • часто контактують з туберкульозними хворими;
    • особи, які ведуть асоціальний спосіб життя;
    • жінки, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі;
    • хворі імунодефіцитами, в тому числі, Снід;
    • пацієнти з туберкульозом легенів або інших органів.

    При захворюванні в першу чергу страждають маткові труби, потім інфекція переходить на ендометрій. Рідше в процес втягуються яєчники. Ураження шийки матки, піхви і вульви є рідкістю.

    Можливі ускладнення

    В уражених органах з’являються спайки і свищі, які перешкоджають зачаттю і призводять до безпліддя. Маткові труби перекриваються гнійними згустками або розрослася сполучною тканиною. По завершенні лікування завагітніти можуть лише 5-7% жінок. Але і їм складно виносити і народити здорову дитину, так як підвищується ризик викидня, передчасних пологів та розвитку гіпоксії плода.

    Через непрохідність фаллопієвих труб збільшується ймовірність позаматкової вагітності. Нерідко уражаються органи сечовидільної системи. При несвоєчасній діагностиці і стійкості збудника до препаратів прогноз погіршується, жінки отримують групу інвалідності.

    Симптоми захворювання

    Перші ознаки зазвичай з’являються у віці 20-30 років, рідше – в період статевого дозрівання та у постменопаузі. Головним, а часто і єдиною ознакою виступає безпліддя. Симптоми туберкульозу неспецифічні, схожі з іншого запальною патологією. До них відносяться:

  • Загальна інтоксикація з підвищенням температури, нічною пітливістю, втратою ваги і нездужанням.
  • Порушення менструального циклу (тривалі, рясні і хворобливі місячні, аменорея).
  • Тягнуть болі внизу живота, що посилюються при фізичному навантаженні, переохолодженні.
  • Непостійні піхвові виділення.
  • Діагностика

    З-за відсутності характерної клінічної картини постановка правильного діагнозу утруднена. Змащені симптоми призводять до того, що пацієнтка звертається за допомогою через роки після виникнення патології. Іноді ознаки генітального туберкульозу виявляють посмертно, під час розтину.

    генитальный туберкулезГенітальний туберкульоз у жінок складно діагностувати

    Лікар може запідозрити захворювання, коли у пацієнтки на тлі клінічної картини в анамнезі є запальні захворювання легенів або туберкульоз будь-якої локалізації. Якщо дівчина не живе статевим життям, показанням для діагностики генітального туберкульозу є відсутність місячних, тривале підвищення температури, ознаки запалення яєчників і придатків.

    Обстеження при туберкульозі починається з опитування пацієнтки і гінекологічного огляду. УЗД малого тазу і метросальпінгографія допомагають оцінити величину осередку ураження. Виявити гіперреактивність до мікобактерій дозволяють туберкулінові проби (Манту, Коха). При цьому може спостерігатися специфічна реакція — посилюються болі внизу живота, яєчники збільшуються і стають болючими при пальпації, підвищується локальна температура в піхву.

    Пробу Коха проводять з обережністю, так як вона здатна провокувати прогресування туберкульозної інфекції.

    Цінні результати дає бактеріологічне дослідження виділень з піхви, менструальної крові, зіскрібка ендометрія. Також проводять ПЛР-дослідження для виявлення ДНК мікобактерій, серологічні тести з визначенням антитіл. Рентгенографія допомагає виявити зміщення матки через спайкового процесу, зміни в області фаллопієвих труб, яєчників і лімфовузлів. Діагностичні заходи проводять гінеколог і фтизіатр.

    Клінічні рекомендації

    Лікування генітального туберкульозу проводиться в спеціалізованих медичних закладах і триває від півроку до двох років. Складність терапевтичних заходів обумовлена тим, що збудник патології швидко мутує під впливом препаратів, і призначені раніше ліки часто стають неефективними. В основі лікування лежить хіміотерапія з використанням трьох протитуберкульозних засобів.

    Також хворим призначають фізіопроцедури: електрофорез з ферментними препаратамии, синусоїдальні струми, лазеротерапію, санаторно-курортне лікування. Пацієнткам рекомендовані повноцінне харчування і прийом вітамінів. У ряді випадків може знадобитися медикаментозна корекція менструального циклу. При відсутності позитивної динаміки та наявності ускладнень проводять хірургічне втручання.

    Профілактика

    Основними заходами профілактики захворювання є вакцинація і ревакцинація дітей і підлітків, а також ізоляція хворих з відкритою формою туберкульозу. Для своєчасного виявлення патології необхідно регулярно проходити флюорографію і проводити реакцію Манту. При наявності понурих і погано піддаються лікуванню гінекологічних захворювань рекомендується обстежуватися на наявність туберкульозу статевих органів.

    Генітальний туберкульоз складно діагностувати і лікувати. У запущених випадках він призводить до тяжких наслідків. Щоб уникнути небезпечних ускладнень, необхідно своєчасно звертатися за медичною допомогою, особливо тим, хто входить в групу ризику.

    Також цікаво почитати: сифіліс у жінок