Головний біль при ГВ. Які знеболюючі таблетки можна годуючій мамі

1470

Зміст:

  • Можливі причини головного болю у годуючих мам
  • Вплив болезаспокійливих засобів на грудне вигодовування
  • Загальні рекомендації по прийому знеболюючих засобів
  • Профілактика головних болів
  • Головний біль при ГВ, як правило, викликана гормональним дисбалансом, властивим жінкам під час вагітності і після пологів, загальною втомою організму, постійним недосипом, обмеженим раціоном харчування внаслідок годування груддю.Приймати знеболюючі таблетки навмання годуючій мамі категорично заборонено!

    Іноді немає іншого виходу, як позбутися від болю, крім прийому болезаспокійливих препаратів. Терпіти біль не слід: больові відчуття погано впливають на функціонування організму мами. Але дуже важливо вибрати препарат правильно: адже годуючій мамі можна аж ніяк не будь-яке знеболююче.

    Можливі причини головного болю у годуючих мам

    Головні болі після пологів можуть виникати з різних причин. Основні причини такі:

    • постійна напруга, перевтома, відсутність фізичної допомоги по догляду за дитиною;
    • загострення мігрені;
    • стрибки артеріального тиску (підвищення, зниження) з-за збоїв в роботі серцево-судинної системи;
    • гострі респіраторні захворювання часто провокують головний біль;
    • розвиток новоутворень;
    • збої в роботі ендокринних залоз.

    Також на розвиток головних болів можуть вплинути остеохондроз шийного відділу хребта, метеозалежність, часте вживання кавових напоїв. Тому, перш ніж почати приймати яке-небудь засіб, потрібно розібратися в причинах виникнення болів.

    Вплив болезаспокійливих засобів на грудне вигодовування

    Детального вивчення впливу знеболюючих препаратів на материнське молоко і, відповідно, на малюка, немає. Тому мама дізнається, що пити можна, а що не можна, з інструкції до препарату, яка в основному не передбачає застосування медикаментів під час лактації.

    Деякі болезаспокійливі таблетки допущені до застосування з обережністю під час грудного вигодовування, так як не є дуже токсичними і не надають вираженого негативного впливу на дитину.

    Щоб вирішити, що випити годуючій мамі з дозволених препаратів, спочатку потрібно обов’язково звернутися до лікаря-терапевта, особливо, якщо мучить сильна безперервна біль. Фахівець знайде першопричину і призначить належне ліки для кожного індивідуального випадку.

    Якщо біль триває недовго або проходить після застосування фітопрепаратів, то прийому болезаспокійливих засобів можна уникнути.

    З дозволених знеболюючих препаратів і мамі, і малюкові підійдуть два медикаменту – «Панадол» і «Ибуфен», а також їх аналоги. Діючі речовини даних ліків входять до складу жарознижуючих сиропів для новонароджених малюків, відповідно підходять вони і мамі. Лікар призначить оптимальний варіант у вигляді таблеток, свічок або мазей.

    Забороненими препаратами вважаються анальгін, аспірин, Цитрамон та їх аналоги, так як їх застосування може викликати алергічну реакцію у малюка.

    Загальні рекомендації по прийому знеболюючих засобів

    При прийомі навіть самих безпечних ліків необхідно дотримуватися деяких простих рекомендацій:

    • Бажано прийняти препарат відразу після годування грудьми, щоб до наступного годування пройшло достатньо часу і концентрація речовини в крові мами і в її молоці зменшилася.
    • Після прийому ліків потрібно уважно спостерігати за реакцією малюка на предмет появи алергічних або інших негативних реакцій.
    • Ні в якому разі не рекомендується поєднувати знеболюючі препарати між собою, щоб уникнути ураження шлунково-кишкового тракту.
    • Не рекомендується приймати болезаспокійливі засоби тривалий час.

    Якщо лікар все-таки призначив препарат, що має ризик несприятливого впливу на організм дитини через молоко матері, потрібно тимчасово припинити годування на весь період лікування, але продовжити зціджування.

    Профілактика головних болів

    Якщо дотримувати прості правила профілактики головного болю, не буде необхідності міркувати про те, як зняти больовий синдром.

    Для початку, потрібно навчитися правильно планувати свій розпорядок дня: намагатися виспатися, коли малюк спить, і не намагатися переробити всі домашні справи. При необхідності сміливо звертатися до членів сім’ї за допомогою.

    Перебування на свіжому повітрі виявиться корисним як для мами, так і для дитини. Намагатися робити це мінімум два рази в день в залежності від погодних умов. При цьому потрібно залишати квартиру провітрюватися, так як перебування в задушливому приміщення може спровокувати головні болі.

    головная боль при гвНайкращі ліки від усіх хвороб – прогулянки на свіжому повітрі

    Потрібно постаратися зберігати спокій і не панікувати з найменшого приводу – стрес кращий друг головного болю.

    При виникненні невеликий хворобливості в області голови можна попросити домашніх зробити легкий масаж зони шиї, потилиці і скронь.

    У випадку частого повторення головних болів без консультації лікаря не обійтися. Після належного обстеження він призначить знеболюючі препарати, дозволені при грудному вигодовуванні.

    Читайте далі: причини чхання при вагітності