Гіпотиреоз у дітей: симптоматика, діагностика і методи лікування захворювання

888

Зміст:

  • Види захворювання
  • Причини розвитку гіпотиреозу у дітей
  • Симптоматика захворювання
  • Як визначити вроджений гіпотиреоз
  • Діагностичні тести, які може призначити ендокринолог
  • Лікування гіпотиреозу у дітей, негативні наслідки відмови від терапії
  • Негативні наслідки лікування вродженого гіпотиреозу
  • Раціон дітей, які страждають від гіпотиреозу
  • Гіпотиреоз — це патологічний стан, при якому щитовидна залоза не може виробляти достатню кількість гормонів (протилежність тиреотоксикозу). Гормони, що виробляються щитовидною залозою, безпосередньо впливають на розвиток дитини. Необхідно періодично перевіряти на гіпотиреоз дітей, знати заходи профілактики.

    Види захворювання

    Гіпотиреоз може виникнути протягом життя людини або бути вродженим. Від істинної причини захворювання залежить тривалість замісної гормональної терапії.

    Гіпотиреоз у дітей може бути вродженим або набутим

    Перед тим, як дати свої рекомендації, фахівець повинен визначити тип захворювання. Виділяють кілька видів гіпотиреозу у дітей:

    • Центральний. Хвороба виникає із-за недостатньої стимуляції залози тиреотропным гормоном. Патологію цього типу також називають придбаної, оскільки її провокують травми, пухлини, гіпофізарна дисфункція. Центральний гіпотиреоз зазвичай супроводжується зоб, цукровий діабет.
    • Ятрогенный. Захворювання діагностується у дітей, що перенесли хірургічну операцію на щитовидній залозі. Набутий гіпотиреоз вимагає медикаментозної корекції рівня гормонів.
    • Вроджений. Захворювання є з народження. Щитовидна залоза у новонародженого недорозвинена, неправильно розташована або взагалі відсутня. Із-за вроджених генетичних дефектів вона може мати правильну форму і локалізацію, але не виробляти достатньої кількості гормонів.

    Також зустрічається аутоімунний тип захворювання. Гіпотиреоз може розвиватися на тлі хворобі Хашімото, хронічного лімфоцитарного тиреоїдиту. Імунна система дитини атакує щитовидну залозу, знижуючи функцію залізистих клітин.

    Ризик розвитку аутоімунної патології у дівчинки в 3-4 рази вище, ніж у хлопця.

    Якщо ж рівень гормонів щитовидної залози в нормі, то дитячий ендокринолог ставить діагноз субклінічний гіпотиреоз. Патологія не має небезпечних для життя наслідків, але вимагає підвищеної уваги до здоров’я дитини.

    Причини розвитку гіпотиреозу у дітей

    Причиною розвитку хвороби у немовлят можуть стати середовищні фактори, негативний вплив на плід при вагітності, гіпоталамо-гіпофізарна недостатність. Вроджене захворювання може супроводжуватися аутоімунними розладами. Але навіть якщо аналізи, проведені в перший рік життя дитини, не виявили відхилень в роботі щитовидної залози, хвороба може розвинутися в подальшому.

    Ризик виникнення гіпотиреозу у дітей підвищують наступні фактори:

    • дефіцит йоду;
    • вірусна інфекція;
    • прийом лікарських засобів (літію, аміодарону, аминоглутетимида, сорафеніб).

    Гіпотиреоз розвивається у дітей, що пройшли променеву терапію. Рекомендується перевірити рівень тиреоїдних гормонів після виявлення порушень у роботі гіпофіза.

    Симптоматика захворювання

    Гіпотиреоз може довгий час залишатися непоміченим через неспецифічних симптомів. Аналізи на гормони щитовидної залози не входять до переліку обов’язкових для вступу в школу або дитячий сад. Тому батькам завжди потрібно бути напоготові і уважно стежити за вірогідними симптомами.

    гипотиреоз щитовидной железыГіпотиреоз у дітей часто не має специфічних симптомів

    Підставою для запису на консультацію до дитячого ендокринолога повинні бути наступні відхилення:

    • скарги на постійну втому;
    • різке збільшення ваги;
    • сухість шкіри;
    • збільшення об’єму шиї;
    • м’язова слабкість.

    Перераховані вище симптоми рідко заважають вести нормальний спосіб життя, не супроводжуються болем. Але тривале ігнорування відхилень може привести до несприятливих наслідків.

    Як визначити вроджений гіпотиреоз

    Більшість дітей з вродженим гіпотиреозом виглядають абсолютно нормально. Саме тому необхідно здати кров на аналіз відразу після народження. «П’ятковий тест» проводять не у всіх пологових будинках, тому батьки повинні вміти розпізнавати первинні симптоми захворювання у новонароджених:

    • тривала жовтяниця;
    • запор;
    • низький м’язовий тонус;
    • холодні кінцівки;
    • відставання в рості і наборі ваги.

    Якщо почати лікування в дитячому віці, то всі ознаки захворювання швидко зникнуть. Дитина буде розвиватися так само, як і здорові однолітки.

    Діагностичні тести, які може призначити ендокринолог

    Для діагностування вродженого типу хвороби з п’яти новонародженого беруть кров на аналіз. Обстеження дозволяє визначити не тільки гіпотиреоз, але і муковісцидоз, галактоземію.

    лечениеПеред тим як призначати лікування, фахівець повинен отримати результати УЗД, аналізу крові

    Для діагностики набутого захворювання щитовидної залози у дитини призначається кілька скринінгових тестів. Клінічні рекомендації вимагають дослідження наступних показників:

    • Аналіз кількості тироксину (Т4) і тиреотропного гормону. Діагноз ставиться, якщо за результатами тесту виявляється підвищений рівень ТТГ і низький рівень Т4. Якщо ж ТТГ підвищується на тлі нормального показника тироксину, ендокринолог призначає додаткове дослідження гормонів гіпофіза для підтвердження субклінічного типу хвороби.
    • Тест на антитіла до тиреопероксидазе. Дозволяє діагностувати аутоіммунну форму захворювання. При підтвердженні діагнозу рівні антитиреопероксидазы і антитиреоглобулина будуть підвищені.
    • УЗД. Ультразвукове дослідження дозволяє отримати зображення щитовидної залози дитини. Тканина ураженого органу може виглядати неоднорідне. УЗД вважається повністю безпечним дослідженням і проводиться навіть немовлятам.

    Якщо первинне обстеження виявило відхилення, то ендокринолог дасть направлення на сцинтиграфію. Тест дозволяє дізнатися, як саме тканини щитовидної залози поглинає йод. Дитині вводять невелику дозу радіоактивного йодистого матеріалу і опромінюють гамма-камері. Процедура абсолютно безболісна і проводиться дітям старше року.

    Лікування гіпотиреозу у дітей, негативні наслідки відмови від терапії

    Для підбору програми індивідуальної терапії фахівець визначить тип захворювання на підставі результатів обстеження. Лікування буде полягати в постійному прийомі синтетичного гормону. Дитині доведеться регулярно здавати кров на аналіз, щоб лікар міг своєчасно коригувати дозування. Маленькі діти не повинні мати доступ до пігулок. Через передозування може разовиться ятрогенный тиреотоксикоз.

    последствияПередозування синтетичного гормону може мати згубні наслідки для здоров’я дитини

    Ігнорування клінічних рекомендацій ендокринолога може призвести до численних ускладнень:

    • Хвороби серця. Дисфункція щитовидної залози призводить до підвищення загального рівня холестерину в крові, погіршує насосну функцію серця. Дуже часто в дитини з гіпотиреозом виявляють аритмію, зниження тонусу серцевого м’язи.
    • Психічні відхилення. Недолік трийодтироніну (Т3) провокує депресію. Особливо яскраво пригнічений настрій виявляється у підлітка. У немовлят може бути виявлено уповільнене нейропсихическое розвиток.
    • Периферична нейропатія. Якщо не боротися з субклінічним гіпотиреозом, то малюк почне скаржитися на біль і оніміння в кінцівках. Хвороба може призвести до пошкодження периферичних нервів.

    Відмова від лікування патології щитовидної залози може привести і до більш серйозних проблем у майбутньому. Недолік Т3 і Т4 призведе до відстрочення настання першої менструації у дівчат. У хлопчика також може спостерігатися уповільнення статевого дозрівання. У дорослому житті хлопець може помітити проблеми з ерекцією.

    Негативні наслідки лікування вродженого гіпотиреозу

    Набута форма хвороби може бути вилікувана корекцією гормонального фону. А ось вроджене захворювання вимагає довічного прийому ліків. Сучасні синтетичні гормони не несуть загрози здоров’ю. Але якщо батьки не приводять дитину на періодичний контроль показників крові, при їх неправильному прийомі може розвинутись гіпертиреоз. Насторожити мають наступні ознаки:

    • поява набряків навколо гомілок або ступень;
    • діарея;
    • тремор кінцівок;
    • проблеми зі сном, гіперактивність;
    • жар.

    Щоб усунути негативні наслідки, досить скорегувати дозу гормону.

    Раціон дітей, які страждають від гіпотиреозу

    Крім лікування хвороби синтетичними гормонами, необхідно стежити за тим, щоб дитина отримувала достатню кількість йоду з раціону. У меню необхідно ввести рибу, молочні продукти. Для приготування їжі рекомендується використовувати йодовану сіль. Щоб підтримувати нормальний рівень тиреотропного гормону, варто періодично давати дитині продукти, багаті цинком: яловичину, курячі яйця, кедрові горішки.

    Під забороною повинні перебувати продукти, з зобогенными речовинами у складі:

    • соєві боби, тофу;
    • цвітна капуста, шпинат, брокколі;
    • персики, полуниця;
    • мигдаль, арахіс, волоські горіхи.

    Не варто виключати всю перераховану їжу з раціону. Потрібно просто обмежити вживання потенційно небезпечних продуктів.

    клинические рекомендацииЩоб впоратися з гіпотиреозом, необхідно виконувати лікарські рекомендації, годувати дитину правильною їжею

    Гіпотиреоз у дітей небезпечний тим, що може протікати приховано, без яскраво виражених симптомів. Прийом синтетичних гормонів дозволить дитині жити повноцінним життям. Терапія дозволяє компенсувати вже утворилося відставання у розвитку. Як тільки дитина досягне шкільного віку, потрібно буде розповісти про нюанси хвороби, важливість щоденного прийому таблеток. Якщо аналізи показали різке збільшення або зменшення кількості гормону в крові, необхідно почати особисто слідкувати за прийомом ліків. Можна придбати спеціальні органайзери або дозатори таблеток. До підліткового віку дитина повинна чітко знати прописану дозування, періодичність проведення контрольного аналізу крові.

    Читайте далі: менінгіт у дітей