Дозволена риба при грудному вигодовуванні

1541

Зміст:

  • Коли дозволено їсти рибу молодим мамам
  • Чим корисна риба при грудному вигодовуванні
  • Чому годуючій мамі риба може бути протипоказана
  • Яку рибу краще вибрати
  • Копчена риба: за і проти
  • Кілька порад з вибору риби
  • Зрозуміло бажання новоспеченої мами зробити своє харчування максимально корисним і різноманітним, тим самим підвищивши якість грудного молока.Проте риба при грудному вигодовуванні часто виявляється небажаною і навіть небезпечною. Думка лікарів з приводу цього продукту розходяться, і самі жінки губляться перед дилемою: чи можна його вживати, або краще почекати, поки малюк підросте. Щоб правильно скласти повноцінне меню, необхідно чітко розуміти, наскільки підходить така їжа в конкретному випадку і в чому криється ризик.

    Коли дозволено їсти рибу молодим мамам

    Ще 10 років тому вважалося, що рибу при грудному вигодовуванні категорично не можна. Наводився низку аргументів, що обґрунтовують заборону, мама сиділа на жорсткій дієті, що негативно позначалося на якості молока. Дослідження в області харчування розвіяли цей міф і довели, що в більшості випадків обмеження не потрібні.

    Вживається при грудному вигодовуванні риба повинна бути правильно приготована

    Якщо жінка звикла до цього продукту, вживала протягом вагітності, не потрібно від нього відмовлятися при грудному вигодовуванні. Так какорганизм дитини до нього адаптований, і негативна реакція навряд чи піде. Складніше ситуація, якщо раніше риба в раціон не входила. У малюка ще недостатньо функціонують органи травної системи илюбое зміна у харчуванні мами здатне викликати коліки або розлад травлення.

    Через риби у молока з’являється своєрідний присмак, який дитині може не сподобатися. Внаслідок чого, можлива відмова від грудей.

    Будь-які зміни в раціон в перший місяць після пологів вносити не варто. Нехай дитина трохи адаптується в новому для нього світі, тоді можна в невеликих кількостях додавати в меню морепродукти.

    З’їжте на сніданок шматочок риби і уважно слідкуйте, як на це прореагує дитина. Якщо почервоніння, занепокоєння, безсоння або інших тривожних симптомів не було, допускається потроху збільшувати порцію.

    Чим корисна риба при грудному вигодовуванні

    Дієтологи вважають, що це краща для організму їжа, що містить швидко засвоюваний білок, який легко перетравлюється, не навантажуючи органи травлення, сприяє нормалізації ваги. Навіть солона риба приваблює високою харчовою цінністю, насиченим різноманітними елементами складом, позитивно впливає на малюка і годує маму:

    • Ненасичені жирні кислоти. Вони сприяють зміцненню скелета, стимулюють ріст і розвиток дитини, покращують кровообіг і роботу серцево-судинної системи. Для жінки Омега-3, у великих кількостях присутня в червоній рибі, потрібна для швидкого відновлення після пологів, зміцнення стінок судин, стимулювання мозкової діяльності.
    • Вітамін D. Він володіє загальнозміцнюючою дією, підвищує імунітет, допомагає організму засвоювати фосфор і кальцій. Під цією назвою ховається група речовин, що відповідає за поліпшення зору, функціонування нервових клітин, омолоджування шкіри. Вони необхідні для попередження рахіту, профілактики лейкозу і раку.
    • Вітаміни групи B. Рибофлавін, піридоксин, пантотенова кислота сприяють кровотворенню, що особливо важливо для зміцнення організму після пологів. Вони покращують регенерацію клітин, прискорюють ріст волосся, дозволяють зберегти здорові нігті і зуби.
    • Мікроелементи. Уникнути проблем з щитовидною залозою і запобігти онкологічні захворювання допоможе йод, розвитку опорно-рухового апарату сприяє кальцій. Присутні в рибі магній, натрій, калій, але виділяє її серед інших продуктів висока концентрація фосфору. Цей елемент потрібен для нормального обміну речовин, що входить в структуру молекул ДНК, стимулює енергетичні процеси в організмі новонародженого.

    При годуванні груддю дитина з молоком отримує необхідні для його розвитку речовини, що підвищують гемоглобін, поліпшують зір, стимулюючі захисну здатність організму. Цей продукт дозволяє обійтися без хімічних препаратів для забезпечення нормального розвитку малюка.

    Чому годуючій мамі риба може бути протипоказана

    У людей зустрічається особиста непереносимість морських продуктів. Якщо жінка раніше помічала, що деякі страви викликають у неї неприємні відчуття, скоріше за все така ж реакція буде у її малюка при грудному вигодовуванні. Рибу відносять до сильних алергенів, при її вживанні можуть з’являтися плями на шкірі, функціональний розлад органів травлення, загальна слабкість. У новонародженого змінюється настрій, він стає примхливим і дратівливим. Навіть якщо у мами раніше ці продукти ніякої негативної реакції не викликали після пологів така реакція може проявитися. Якщо навіть маленька кількість призводить до появи тривожних ознак, виключити їх з раціону.

    Але риба бываетвредна і для людей без гіперчутливості до даного продукту. При загальному погіршенні екології найбільше страждають водойми, де накопичуються тонни хімічних і токсичних речовин, що осідають на дно, розчиняються у воді. Риба живе у цьому середовищі, частина шкідливих елементів потрапляє в неї. Навіть спіймані у відкритому морі екземпляри можуть містити ртуть, особливо небезпечну для вагітних жінок і новонароджених, що приводить до серйозних захворювань.

    Риби часто бувають носіями паразитів, які навіть при заморожуванні і термічній обробці здатні виживати. У сирому вигляді ці продукти вживати не можна, вони повинні добре провариваться або прожариваться.

    У період годування не варто дотримуватися строгих дієт, особливо включають рибу. Вживання риби у великих кількостях призводить до проблем з травленням. Корисні речовини знаходяться в різних продуктах тваринного та рослинного походження, які не небезпечні для грудничка.

    Яку рибу краще вибрати

    Корисні властивості в однаковій мірі притаманні морській і річковій рибі, але лікарі вважають, що для мамыгрудничка краща та, яка живе поблизу від місця проживання. Така риба з більшою ймовірністю буде свіжою і безпечної і краще сприймається організмом як мами, так і незміцнілим організмом малюка. Сорти можна вибирати будь-які, керуючись власними уподобаннями, а починати краще з нежирних видів. Червона риба більш корисна і смачна, але дорога. У продажу пропонується форель, кета, сьомга ціла або філе, але є ризик натрапити на підробку і придбати більш дешевий сорт, підфарбований для збільшення подібності.

    красная рыба при гв

    Червона риба найбільш корисна при ГВ для мами і малюка

    Краще всього спочатку вводити в свій раціон відварну або парову рибу. Подивіться, як на неї відреагує немовля. Якщо зі здоров’ям ніяких проблем не виникло, через деякий час спробуйте запечену і солону. Смажена гірше засвоюється організмом, порушує травлення, містить канцерогени, тому при грудному вигодовуванні у великому количествене рекомендується.

    Копчена риба: за і проти

    Жирна копчена риба з ніжним і трохи пікантним смаком покращує апетит, підвищує настрій, в ній зберігається велика частина вітамінів. Але існує ряд аргументів проти цього продукту, перевешивающих позитивні властивості:

    • Використання при приготуванні рідкого диму. Ця технологія прискорює процес копчення, але застосовує бензол, який є канцерогеном і здатний спровокувати серйозні захворювання.
    • Недостатня термічна обробка. З-за прискорення виробництва скорочується час копчення, і в готовому продукті можуть залишитися паразити.
    • Погане якість. Для виробництва часто використовується несвіжа риба, запах якої приховує дим. Ще існує ризик того, що не дотримувалися умови зберігання і перевезення.
    • Використання великої кількості солі. За рецептом потрібно скумбрію добре посолити, але це шкідливо для лактації.

    Мама сама вирішує, чи варто ризикувати, вживаючи копчену рибу при вигодовуванні, або почекати кілька місяців, поки малюк трохи підросте. Лікарі не забороняють цей продукт, але рекомендують його в малих кількостях, якщо він не викликає алергії та є впевненість в його якості.

    Кілька порад з вибору риби

    Купуйте тільки свіжі або заморожені продукти. Зверніть увагу на зовнішній вигляд. Подивіться, чи немає на шкірі розривів, щільна чи м’якоть. Якісна сира риба пахне тванню і морем, має червоні, без слизу зябра, опуклі, світлі очі. Готуйте страви самі, дотримуючись технологію, вибираючи рецепти з достатньою тепловою обробкою.

    Якщо немає протипоказань, не варто відмовлятися від корисної і смачної риби. Важливо, щоб вона була якісною, правильно приготавливалась і вживалася в розумних кількостях. При цьому уважно стежить, як цей продукт вплине на сприйняття маминого молока немовлям, і будьте готові від нього відмовитися при появі негативної реакції.