Доктор Комаровський пояснив, як правильно заспокоювати дитину, яка плаче

714

Коли малюк починає плакати, батьки поспішають його заспокоїти. Більш досвідчені розуміють, плач — спосіб, який дитина використовує, щоб звернути на себе увагу. А ось новоспечені батьки деколи цієї істини не знають.

Читайте також:Чому дитина плаче

Відомий педіатр Євген Комаровський пояснює:

Плач завжди вторинний. Завжди є якась причина чи комплекс причин, наслідком яких і буде плач. Боротися саме з плачем нерозумно і нераціонально. А ось виявляти і усувати причини – і мудро і ефективно.

«І чому дитина плаче?» — запитають тільки освоюють батьківську науку мами і тата.

Є три основні причини плачу, — перераховує в особистому блозі доктор Комаровський:

Інстинкт криком кликати на допомогу. Цей інстинкт — назвемо його інстинктом страху — виражений у дітей по-різному: у одних більше, в інших менше — звідси і різниця в інтенсивності і тривалості плачу. Дитина залишився один — спрацював інстинкт — почав кричати. Взяли на руки — інстинкт реалізувався — замовк. Таким чином, головною відмінною рисою інстинктивного плачу буде його миттєве припинення після того, як дитина виявляється на руках у дорослих. Звідси і висновок напрошується — якщо не заспокоївся, то треба шукати інші причини.

Незадоволені фізіологічні потреби. Організму людини властивий певний набір природних (тобто фізіологічних) функцій — їжа, сон, питво, сечовипускання, дефекація. Якщо потреба в реалізації функції виникла — прийшла пора поїсти чи поспати, а можливості втамувати потреба немає, то як же не заплакати в такій ситуації?!

Біль і дискомфорт. Відчуття болю — неодмінний супутник безлічі хвороб. Тому, якщо плач є, а знайти йому пояснення не вдається, доводиться думати про хвороби і намагатися виявити причини плачу разом з лікарем.

Цей пост викликав бурхливе обговорення серед молодих батьків. Багато зізнавалися в тому, що не завжди можуть визначити причину плачу дитини. Добре, що на допомогу тут же, в коментарях, приходили більш досвідчені мами, які допомагали розібратися. Наприклад:

Син весь час плаче після купання, не плаче, просто кричить! Купається при цьому із задоволенням, ніяк не зрозумію причину, дитині місяць

Читайте також:Лайфхак: як допомогти дитині полюбити купатися

Припущення причини плачу були засновані на особистому досвіді матусь:

У нас так само було, а потім я її стала годувати перед купанням і вона перестала плакати. Можливо, вона від купання швидше ставала голодної та просила так є

Перегулює вже. А купання хоч і приємне відбирає останні сили. Спробуйте раніше на півгодини почати купати

Перезбудження це! Ванна і температури води збуджує його! Не все дітей ванна заспокоює!

Багато матусі ще й доповнили пост доктора Комаровського причинами дитячого плачу:

В залежності від віку дитини можна додати ще кілька причин плачу:

  • бажання наполягти на своєму і неможливість реалізувати свій задум». Такий плач є вираженням безсилля;
  • сильне збудження після неприємного, з точки зору дитини, інциденту;
  • плаксивість з-за перевтоми або, навпаки, нестачі фізичних вправ.

А ви легко визначити причину плачу своєї дитини? Швидко цього навчилися?

Всі фото: Depositphotos