Дієтолог Маргарита Корольова назвала речовина, дефіцит якого заважає схуднути

513

Багато людей заради красивої фігури щодня пробігають або проходять кілометри, проводять по кілька годин у спортивному залі або басейні, вважають калорії в своєму раціоні, відмовляються від шкідливих продуктів. Найчастіше це приводить до бажаного результату. Але ж буває і так, що вага не змінюється або навіть зростає…

Читайте також:Дієтолог Маргарита Корольова пояснила, чому шкідливо пити молоко

Чому так відбувається? Адже робиться все, що потрібно. Причини розбирається відомий дієтолог Маргарита Корольова.

В більшості випадків причиною тому – зниження функції щитовидної залози або гіпотиреоз. Найчастіше гіпотиреоз є наслідком аутоімунного тиреоїдиту, при якому імунна система починає атакувати власну щитовидну залозу, – пояснює фахівець. – До розладу щитовидної залози може призвести і тривалий стрес, а також нестача йоду в організмі.

© Depositphotos

Маргарита Корольова зазначає, що жінки страждають захворюваннями щитовидної залози значно частіше за чоловіків. Дієтолог докладно пояснює процес, коли збій у роботі щитовидної залози позначається на наборі зайвої ваги:

ТЗ (трийодтиронін) та Т4 (тироксин) –ось два основних гормонів, що виробляються щитовидною залозою за участю йоду і амінокислоти тирозину. ТЗ і Т4–головні регулятори обміну речовин, вони несуть відповідальність за виробництво та використання енергії на рівні кожної клітини і всіх тканин нашого організму.

Коли щитовидна залоза не в порядку, виникає безліч симптомів, які можуть ввести в оману будь-якого фахівця, оскільки проявляються і при інших захворюваннях. Словом, перебуваючи у всіх на виду, щитовидна залоза – «великий удавальник», так як її хвороби маскуються під інші проблеми.

Регулює процес вироблення гормонів щитовидної залози головний мозок, точніше його гіпоталамус, який відправляє «команду» гіпофізу. Гіпофіз вже надсилає сигнали щитовидній залозі про необхідність збільшення або скорочення вироблення гормонів. Будучи пов’язаними зі швидкістю обміну речовин, гормони щитовидної залози не тільки впливають на вагу, але і на роботу серцевого ритму, репродуктивну функцію, а також і розумову діяльність.

За рівнем гормонів щитовидної залози можна визначити її функції і захворювання, якими страждає людина. Ось чому важливо знати свій тиреоїдний статус, в який входять рівень вільного Т3 (активний Т3), вільного Т4, реверсивного Т3 (для додаткового пошуку звідки ноги проблеми та уточнення діагнозу), а також ТТГ (тиреотропний гормон) і антитіла (АТ) до ТПО і ТГ.

© Depositphotos

Читайте також:Дієтолог Маргарита Корольова розповіла про найнебезпечнішому типі ожиріння і як з ним боротися

Маргарита Корольова робить акцент на те, що найбільш поширеною причиною зниження функції щитовидної залози є нестача йоду в організмі, який не завжди виявляється при традиційній діагностиці гормонів щитовидки. Дієтолог впевнена в тому. що дефіцит йоду обов’язково треба компенсувати лікарськими препаратами або БАДами, періодично проводити курси йодотерапии, а раціон харчування при цьому поповнити продуктами, що містять йод.

Джерела йоду в продуктах: морська риба, морепродукти, морські водорості.

Хороші джерела йоду: зелений частини рослин, салат, часник, спаржа, буряк, картопля, болгарський перець, волоські горіхи, хурма, яєчний білок.

Однак заважають засвоєнню йоду продукти сої, зміна льону, сира капуста.

Слід обмежити в раціоні шпинат, ріпу, арахіс, просо, гірчицю, цибулю, персики. Всі вони містять ізофлавони – речовини, які пригнічують ферментативні процеси в щитовидній залозі, блокуючи транспорт йоду.

© Depositphotos

Дієтолог перераховує і продукти, які здатні збільшити виробництво гормонів щитовидної залози:

Тироксин – стероїдний гормон. Для його синтезу потрібен холестерин (жири тваринного походження). Рекомендую продукти, що містять в достатній кількості білок тваринного походження і рослинний, а також складні вуглеводи, рослинну клітковину. Використовуйте тільки натуральну морську сіль (джерело йоду і селену). Таку сіль тримати в герметичній посуді, інакше йод швидко випаровується.

А ви вживаєте продукти, що містить водоаккумулірующій ке йод?

Фото на анонс: Instagram @margaritakoroleva.ru, Depositphotos