Експерт розповів, як зайва вага або його дефіцит впливають на зачаття

836

Якщо пара мріє про народження дитини, але бажані дві смужки на тесті так і не з’являються, дівчина відправляється до лікаря (логічніше, звичайно, якщо і чоловік теж. Але, як показує практика, спочатку на обстеження йдуть жінки). Що робить гінеколог? В числі необхідних маніпуляцій, пов’язаних з аналізами, лікар зважує пацієнтку. І якщо є сумніви, пов’язані з вагою, дівчині рекомендують або схуднути або набрати кілограми.

Читайте також:Експерт назвала причину безпліддя, про яку планують не здогадуються

Теми ваги, який стає каменем спотикання при проблеми з зачаттям, присвятила пост перинатальний психолог Дарина Рыбасова.

Вам кажуть, схудну і тоді завагітнієте. Чи це Правда? Може вагу створювати проблеми при зачатті? – задає питання фахівець своїм передплатникам і тут же на нього відповідає. – Це ваш індекс маси тіла (ІМТ): маса тіла в кілограмах, поділена на зростання в метрах, зведений у квадрат. Якщо ІМТ більше 25 – є зайва вага, якщо він менше 18,5 – ви важите занадто мало, щоб теж може вплинути на здоров’я.

Зайва вага – це зайвий жир. Жирова тканина – це ендокринний орган, який виробляє гормони, здатні впливати на роботу центрів, що регулюють роботу яєчників і здатність до зачаття і виношування вагітності. Тому при ожирінні дуже часто пропадає овуляція, нерідко порушується менструальний цикл, місячні стають короткими і мізерними або навпаки, тривалими і рясними, що переходять до кровотечі.

Перинатальний психолог розповіла про те, коли жир при плануванні вагітності стає небезпечним.

Одна додаткова складочки на талії і зайві 5-10 кг, не можуть перешкодити зачаттю. Не слухайте нікого, хто намагається відмахнутися від вашої проблеми з вагітністю, змушуючи спочатку худнути, – переконана Дарія Рыбасова. – Але причину підвищення ваги шукати треба і вона вже може заважати. Наприклад, інсулінорезистентність.

Зайва вага стає небезпечним для репродуктивної системи тільки в тому випадку, якщо ІМТ перевищує норму на 20, тобто стає рівним 38,5-55.

У цьому випадку, насправді, при зниженні ваги на 10-15% здатність до зачаття відновлюється «автоматично» в 70%, а у половини вагітність настає без якого було лікування.

Якщо ваша вага зростає, але весь жир відкладається в нижній частині тіла, на стегнах і сідницях, ви ризикуєте менше всього. Але якщо ви додали трохи, але при цьому сильно змінилася ваша талія – це дуже погано, тому що це вісцеральне ожиріння. Якщо ваша талія більше 80 см — це вже привід звернутися до ендокринолога й дієтолога.

Жир, який відкладається навколо внутрішніх органів живота, порушує їхню роботу. Крім того, в гормональному плані внутрішній жир вважається більш «агресивних».

Як зрозуміти, що зайва вага потребує лікування? Дарина Рыбасова радить виміряти талію та стегна.

Розділіть окружність талії на окружність стегон, – пояснює фахівець. – Якщо це співвідношення буде більше 0,85, бийте на сполох.

Читайте також:Експерти: недосип викликає ризик ожиріння

Виявилося, що серед передплатниць перинатального психолога, яка вже допомогла багатьом жінкам нормалізувати свою вагу, чимало і надмірно струнких. Чи Не стане це проблемою з зачаттям, вони хвилюються. Дарина Рыбасова зазначила:

Якщо худоба спадкова і не пов’язана з захворюваннями – це не страшно. Куди небезпечніше різке зниження ваги, при якому порушуються метаболічні процеси і синтез гормонів. Саме тому у любительок строгих дієт часто розвиваються порушення менструального циклу.

Що робити, якщо є зайва вага або його дефіцит?

Намагатися наблизити свою вагу до норми, наскільки це можливо, – переконана фахівець.

Однак робити це треба під наглядом фахівців.

Всі фото: Depositphotos