Етапи і методи реанімації новонароджених у пологовому залі

1492

Зміст:

  • Особливості пологів у жінок з ускладненням вагітності
  • Первинна реанімація: показання та підготовка
  • Очищення дихальних шляхів при асфіксії
  • Застосування апарату ШВЛ
  • Серцево-легенева реанімація
  • Інтенсивна терапія лікарськими засобами
  • Оцінка ефективності реанімаційних заходів в пологовому залі
  • Прогноз для дитини після реанімації
  • Реанімація новонароджених – це ряд заходів, які вживаються при народженні дитини з певними ускладненнями. Чіткий алгоритм дій неонатологів та реаніматологів дозволяє зберегти дитині життя. Основним показанням до початку реанімаційних заходів є відсутність серцевої і дихальної активності у дитини.

    Особливості пологів у жінок з ускладненням вагітності

    При надходженні породіллі в медичний заклад родопомочі акушери-гінекологи обов’язково вивчають історію. Фахівцям необхідно ознайомитися з акушерським анамнезом, результатами останніх обстежень, а також станом плода. Якщо є перспектива народження дитини з ускладненнями, в родзалі обов’язково присутні реаніматологи та неонатологи.

    Реанімація новонароджених при відсутності дихання виконується не більше 10 хвилин

    Стан новонародженого оцінюють за чотирма критеріями:

    • кількість серцевих скорочень у хвилину – вимірюється кількість за 6 секунд і множиться на 10;
    • дихальна активність;
    • рухова активність;
    • пульсуючий пуповина.

    Якщо всі показники життя відсутні, то дитина вважається мертвонародженим. В іншому випадку проводиться реанімація новонароджених.

    Первинна реанімація: показання та підготовка

    Головним показанням для проведення реанімаційних заходів є відсутність серцебиття чи дихання. Якщо хоча б один з оціночних критеріїв позитивний, медики вживають заходів для порятунку дитини.

    На етапі підготовки реаніматологи укладають новонародженого на підігрівається стіл з нахилом в 15 градусів. Голова малюка повинна розташовуватися нижче, ніж тулуб. Важливо ретельно обтерти дитину від слизу і вологи, щоб маніпуляції були точними, а руки не зісковзували з тельця новонародженого.

    Очищення дихальних шляхів при асфіксії

    Етапи реанімаційних заходів починаються з аспірації. Процедура необхідна новонародженим, у яких в процесі пологів в нижніх і верхніх дихальних шляхах зібрався слиз.

    первичная реанимация

    Первинна реанімація передбачає очищення дихальних шляхів від слизу

    Алгоритм дій реаніматолога для аспірації:

  • в порожнину носа або рота вводиться тонка трубка-катетер;
  • з допомогою аспіраційного приладу виконується забір вмісту дихальних шляхів;
  • при необхідності процедура повторюється.
  • Особливо важливо виконувати аспірацію, якщо в навколоплідної рідини присутній меконій. Після завершення процедури необхідна тактильна стимуляція. Для цього лікар акуратно плескає по стопі і спинки малюка.

    У недоношених дітей тактильна стимуляція не виконується.

    Тривалість першого етапу не повинна перевищувати 20 секунд. Якщо в результаті виконаного алгоритму у дитини відновився пульс, з’явилося стабільне дихання, а шкірні покриви стали рожевими, реанімацію припиняють.

    Застосування апарату ШВЛ

    Використання апарату штучної вентиляції легень необхідно, якщо після проведення першого етапу стан дитини не покращився. При поверхневому диханні, збереження блідості шкірних покривів і пульсі менше 100 ударів в хвилину переходять до другого кроку.

    Алгоритм дій:

  • ручний апарат ШВЛ прикладається до особи з боку області перенісся;
  • через пристрій подається повітряна суміш з вмістом кисню концентрацією 60%;
  • протягом 15 секунд 10 штучних вдихів.
  • Тривалість другого етапу реанімації не перевищує 30 секунд. По закінченні цього часу необхідно оцінити стан дитини. Заходи припиняють, якщо серцевий м’яз скорочується зі швидкістю 100 ударів на хвилину і більше, а також стабілізується дихання і з’являється рухова активність. Якщо ЧСС не перевищує 80, переходять до наступного кроку.

    Серцево-легенева реанімація

    Більш серйозні методи боротьби за життя використовуються на третьому кроці реанімаційних заходів. Дії фахівців спрямовані на відновлення серцевої діяльності та підтримання гемодинаміки.

    этапы

    Етапи реанімаційних заходів строго обумовлені

    Алгоритм для лікаря:

  • великий палець однієї руки накладається на інший і розташовується в зоні мечоподібного відростка;
  • кисті рук обхоплюють тільце і заводяться за спинку малюка;
  • масаж серця здійснюється двома стисками в секунду на глибину до 2 див.
  • Разом з масажем серця продовжується легенева реанімація. На три натискання виконується один вдих апаратом зі 100% киснем. Тривалість цього етапу становить 60 секунд. При видимих поліпшення стану масаж серця припиняють, а ШВЛ залишають до стабілізації самостійного дихання.

    Якщо протягом хвилини після початку серцево-легеневої реанімації стан дитини не поліпшується, фахівці приймають рішення про проведення лікарської терапії.

    Інтенсивна терапія лікарськими засобами

    Даний етап реанімаційних заходів поєднує в собі штучну вентиляцію легень, масаж серця, а також використання медикаментів. Препарати вибираються у відповідності з станом малюка, його масою тіла та віком внутрішньоутробного розвитку.

    Основним засобом лікарської допомоги є адреналін. Його вводять за допомогою ін’єкції не частіше одного разу на п’ять хвилин. При необхідності можуть використовуватися медикаменти для поповнення циркулюючої крові. Антагоністи опіоїдних рецепторів застосовуються, якщо під час пологової діяльності жінці було введено наркотичні речовини – такі препарати можуть стати причиною пригнічення дихання у новонароджених.

    Оцінка ефективності реанімаційних заходів в пологовому залі

    На кожному етапі реанімаційних заходів реаніматологи та неонатологи оцінюють стан новонародженої дитини. Отримані дані про пульс, частоту серцевих скорочень, колір шкірних покривів і рухової активності дають можливість приймати подальші дії.

    Як тільки стан дитини стабілізувався, реанімацію припиняють. Якщо відновити роботу життєво важливих органів немовляти не вдається, його переводять у палату інтенсивної терапії і підключають до апаратури.

    Якщо через 10 хвилин після початку реанімаційних дій у дитини відсутні ознаки життя, заходи завершують.

    Прогноз для дитини після реанімації

    Прогноз для дитини, якому знадобилися реанімаційні заходи, дається індивідуально. Чим швидше відновилася активність життєво важливих органів і стабілізувався стан, тим краще. При тривалому кисневому голодуванні мозку відбувається порушення біологічних процесів в організмі. В подальшому це може призвести до неврологічних проблем і навіть стати причиною інвалідизації.

    Жінкам під час вагітності важливо виконувати лікарські призначення і проходити регулярні обстеження. Сучасні діагностичні методи дозволяють визначити можливі проблеми у дитини ще до моменту пологів. Якщо є перспектива того, що новонародженому знадобиться реанімація, для розродження вибираються відповідні клініки. Обласні та регіональні перинатальні центри мають хорошу апаратуру і кваліфікованих фахівців. Завдяки цьому з’являється можливість зберегти життя навіть глибоко недоношеним дітям. З допомогою швидкої реакції і чіткого дотримання етапів реанімації можна уникнути серйозних проблем у майбутньому.

    Читайте далі: череда для купання новонароджених