За що можуть позбавити батьківських прав?

1304

Зміст:

  • Основні причини
  • Позбавлення батька
  • Позбавлення прав матері
  • Наслідки
  • Набуваючи статус батьків, люди разом з цим набувають і зобов’язання щодо своїх дітей. Невиконання законних обов’язків щодо неповнолітніх тягне за собою відповідальність, передбачену законодавством.За що можуть позбавити батьківських прав і які можуть настати наслідки – основні питання, які хвилюють батьків при виникненні спірних ситуацій.

    Основні причини

    Позбавити маму і тата прав на виховання малюка – сувора міра, до якої вдаються у найбільш серйозних ситуаціях, коли шанси на виправлення батьків малі.

    Заборона на виховання дитини накладається на безстроковий період, але від зобов’язань щодо неповнолітнього позбавлений прав батько не звільняється.

    За що можуть позбавити батьківських прав – докладно описано в Сімейному кодексі РФ

    Існує міра більш м’яка порівняно з повним позбавленням прав – обмеження прав. Батько отримує час на виправлення та подальшу можливість відновитися в правах на малюка.

    До основних причин, по яких маму чи тата можуть позбавити прав, відносять:

    • Асоціальний спосіб життя одного чи обох батьків. Згубні звички, аморальне або агресивна поведінка, яке батько транслює в присутності неповнолітнього, залучаючи її тим самим в психотравмуючі ситуації, – вагома підстава для позбавлення прав.

    • Невиконання обов’язків по задоволенню основних потреб неповнолітнього: в їжі, відпочинку, гігієни, одягу, лікарських засобах.

    • Ухилення від сплати аліментів.

    • Зловживання правами. Якщо стосовно малюка застосовується насильство, зафіксовані жорстоке ставлення, експлуатація, примус до вживання наркотичних засобів або алкогольних напоїв, торгівля дитячим тілом – навіть одиничні випадки не можна залишати без уваги органів опіки та піклування.

    • Психічний тиск, насильство, жорстоке поводження, побої.

    • Хвороблива залежність мами чи тата від наркотиків чи алкоголю.

    • Дії злочинного характеру стосовно членів сім’ї. Якщо один з батьків заподіяв шкоду здоров’ю, убив, довів до самогубства чоловіка або дитини – він назавжди позбавляється батьківських прав. Сюди ж відноситься і злочинну бездіяльність, які спричинили шкоду.

    У ситуації, коли жінка офіційно відмовляється від своєї дитини після її народження, залишає його в пологовому будинку, на піклуванні держави, маючи на те вагомі підстави, такі, як важке матеріальне становище, відсутність місця проживання або невиліковне захворювання, – для позбавлення батьківських прав підстав немає.

    Якщо ж новоспечена мама кидає новонародженого в установі, не маючи на те вагомих причин, – таку жінку назавжди позбавляють права виховувати дитину.

    Позбавлення батька

    Перераховані вище підстави для заборони брати участь у вихованні власної дитини актуальні для обох батьків. Але найчастіше позбавлення прав батька відбувається внаслідок злісного ухилення від сплати коштів на утримання дитини.

    отцаМати позбавити прав на дитину складніше, але іноді це єдине вірне рішення

    За несплату аліментів, якщо у суді чоловік не зможе довести наявність поважної причини, батько позбавляється права на виховання дитини. В якості поважних причин суд може розглянути втрату роботи, серйозне захворювання, що обмежує працездатність чоловіки, інвалідність.

    Позбавлення прав матері

    Для позбавлення прав жінки потрібні вагомі підстави, це крайня міра, на яку суди йдуть нечасто і тільки в особливих випадках. Мати для дитини є головною людиною в житті і позбавлення повинне бути виправдане.

    Судові інстанції частіше виносять рішення про обмеження батьківських прав, даючи жінці час на реабілітацію і виправлення. Основною причиною для позбавлення батьківських прав жінки є її відмова від дитини без поважних причин.

    Наслідки

    Після винесення відповідного судового рішення для дитини і батьків наступають наступні наслідки:

    • Дитина передається на виховання другому батькові або, якщо прав позбавлені обидва, то через 6 місяців вона може бути усиновлена і переданий в нову сім’ю. За ним зберігається право на використання і спадкування майна біологічних батьків.

    • Позбавлений прав батько зобов’язується утримувати дитину. В деяких випадках судом може бути винесено рішення про виселення із займаної житлоплощі.

    Неповнолітній громадянин, щодо мами і тата якого винесено судове рішення, передається до органів опіки та піклування.

    Звичайно, ця процедура хвороблива, в першу чергу для дитини. Але іноді саме це дозволяє врятувати життя маленької людини, захистити його від насильства, психологічного тиску і фізичної розправи з боку власних батьків. Приймаючи таке рішення, суд спирається на численні встановлені факти, свідчення, протоколи медичного огляду і багато іншого.

    Якщо серед близьких родичів не знаходиться підходящої кандидатури для його усиновлення, то домом для малюка стає спеціальна установа для дітей, що залишилися без піклування батьків.

    Звичайно, ця процедура хвороблива, в першу чергу для дитини. Але іноді саме це дозволяє врятувати життя маленької людини, захистити його від насильства, психологічного тиску і фізичної розправи з боку власних батьків.

    Приймаючи таке рішення, суд спирається на численні встановлені факти, свідчення, протоколи медичного огляду і багато іншого.

    Також рекомендуємо почитати: як обмежити в батьківських правах